En Sıcak Konular

Uzan ve Demirel kötü niyetli çıktı!

0 0 0000 00:00 tsi
Uzan ve Demirel kötü niyetli çıktı! TMSF Başkanı Ertürk: "Toplam 13.4 milyar dolarlık tahsilatın yarısından fazlası 2006'da gerçekleşti. İyi niyetliyle masaya oturduk, kötü niyetlinin malına el koyduk' dedi.

2006'nın TMSF için çok iyi geçtiğini söyleyen Ahmet Ertürk, 'İyi niyetli patronlarla borç protokolü imzalandı. Mal kaçırma amaçlıların ise mallarına el konuldu' dedi

İyilere ve kötülere farklı muamele ettik

Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu (TMSF) tarafından devralınan batık bankaların devlete olan maliyeti 29 milyar dolara ulaştı. Bugüne kadar el konulan birçok banka patronuyla protokol masasına oturan TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, "İyi niyetli, borcunu ödemek isteyen hâkim ortaklarla borç ödeme protokolü imzalandı. Kötü niyetli, mal kaçırmayı amaç edinen borçluların da mal varlıklarına el konuldu" dedi.

TMSF ilk kez hazineye geri ödeme yaptı

Ertürk, TMSF'nin ilk kez Hazine'ye geri ödemelere başladığını, 2005'te 3.5 milyar dolar, 2006'da 400 milyon dolar ödeme gerçekleştirildiğini açıkladı. Ertürk, 2006 içinde nakit ve devlet iç borçlanma senedi olmak üzere Hazine'ye 6.4 milyar dolar ödeme yapıldığını söyledi. El konulan bankaların devlete maliyetinin 30 Haziran 2006 itibarıyla 27.7 milyar dolar olarak hesaplandığını anımsatan Ertürk, yıl sonu itibarıyla bunun 29 milyar dolara ulaşacağı tahmininde bulundu.

Kamuya 10 milyar dolar

Ahmet Ertürk, şöyle devam etti: "Banka hâkim ortaklarıyla imzalanan geri ödeme protokolleri, daha önceki dönemlerde imzalanan protokollerin revizyonu, varlık satışları gibi faktörlerle artan tahsilat performansıyla Hazine'ye kaynak aktarılacak noktaya gelindi. 2005 ve büyük varlıkların satış bedellerinden Maliye Bakanlığı'na ve diğer kamu kurumlarına 4 milyar doların üzerinde ödeme gerçekleşti. Kamu hazinesine TMSF tarafından 3 yıllık süre içinde toplam 10 milyar dolarlık kaynak aktarıldı." 2007'de 2.2 milyar dolar tahsilat hedeflediklerini belirten Ertürk, fonun mevcut menkul ve gayrimenkullerin satışını tamamlayarak asli vazifesi olan Mevduat Sigortacılığı'na dönmesini amaçladıklarını kaydetti.

Dört grup anlaşamadı

Ertürk, fona devredilen 22 banka hâkim ortağından olan alacaklardan iyi niyetli, borcunu ödemek isteyenlerle borç ödeme protokolü imzalandığını söyledi. 2006 içinde Bankekspres hâkim ortağı Korkmaz Yiğit, İktisat Bankası hâkim ortağı Erol Aksoy ve Yurtbank hâkim ortağı Ali Balkaner ile geri ödeme sözleşmeleri imzalandığını anımsatan Ahmet Ertürk, "Bu üç protokol ile yaklaşık olarak 2 milyar doların üzerindeki fon alacağı protokole bağlandı" dedi.
Henüz geri ödeme sözleşmesi imzalamayan 4 banka hâkim ortağı kaldığını ifade eden Ertürk, bunların Uzan Grubu, Demirel Grubu, Süzer ve EGS Grubu olduğunu belirtti. Süzer Grubu ile anlaşma sağlanmak üzere olduğunu söyleyen Ertürk, EGS Grubu'yla ilgili protokol olanağını sağlayabilecek çalışmaların sürdüğünü söyledi.

2006'dan memnun

Uzan Grubu şirketlerinden 6 milyar 280 milyon dolar tahsilat yapıldığını söyleyen TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, "2006 yılı kurumumuzun en verimli yılı oldu. 2005 yılında başlayan büyük şirket ve gayrimenkul satışları, 2006 yılında da devam etti. Toplam 13.4 milyar dolarlık tahsilatın yarısından daha fazlası 2006'da gerçekleştirildi" dedi. Ertürk, 2005 yılında ihalesi yapılan varlık satışlarının onay ve teslim süreçleri tamamlanarak tahsilatları gerçekleştirildiğini, bunlarla birlikte 61 milyon dolarlık Antalya Limanı, 90 milyon dolarlık Uzan Grubu İzmir Şirketleri, 45 milyon
YTL'lik Adabank, 74 milyon YTL'lik Çamlıca Konakları gibi yüksek tutarlı
ihalelerin tamamlandığını söyledi. Ertürk, "2006 yılı TMSF açısından en verimli yıl oldu" dedi.

Radikal



Bu haber 416 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,170 µs