En Sıcak Konular

1'i eski 2 rektör daha gözaltına alındı

13 Nisan 2009 17:23 tsi
'Ergenekon' kapsamında ADD Genel Başkanvekili ve eski Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran ve Giresun Üniversitesi Rektörü Metin Öztürk gözaltına alındı.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, güvenlik güçlerince Bademli Mahallesi'ndeki evinde yapılan aramanın tamamlanmasının ardından gözaltına alınan Prof. Dr. Yurtkuran, sağlık kontrolünden geçirilmek üzere Bursa Adli Tıp Kurumu'na götürüldü.

Yurtkuran'ın daha sonra polis ekiplerince İstanbul'a götürülmesi bekleniyor.

GİRESUN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR.OSMAN METİN ÖZTÜRK GÖZALTINA ALINDI

''Ergenekon'' soruşturması kapsamında odasında arama yapılan Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Metin Öztürk, gözaltına alındı.

Giresun Emniyet Müdürlüğüne bağlı Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında odasında arama yaptığı Rektör Prof. Dr. Osman Metin Öztürk'ü gözaltına alınarak, binadan çıkardı.

Sivil plakalı bir polis aracına bindirilen Öztürk, Prof. Dr. İlhan Özdemir Devlet Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirildi.

Öztürk'ün, kara yoluyla Trabzon'a getirileceği, akşam saatlerinde de hava yoluyla İstanbul'a gönderileceği öğrenildi.

Bu arada, Öztürk'ün Rektörlük'ten çıkarılışı sırasında bir grup üniversite çalışanı, alkışlı protesto yaptı.

ÇYDD'NİN ANADOLU YAKASINDAKİ 4 ŞUBESİNDE ARAMA VE İNCELEME ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

 ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin (ÇYDD) İstanbul'un Anadolu Yakası'ndaki 4 şubesinde başlatılan arama ve inceleme çalışmaları sürüyor.

Alınan bilgiye göre, soruşturma kapsamında bu sabah ÇYDD'nin Anadolu Yakası'nda bulunan Kadıköy,  Maltepe, Üsküdar ve Erenköy şubelerinde başlattığı arama ve inceleme çalışmaları halen devam ediyor.

Ataşehir, Kartal ve Pendik şubelerinde biten arama çalışmalarında ise polisin bazı evraklara, bilgisayar disketlerine ve derneğe ait cep telefonlarına el koyduğu öğrenildi.

Soruşturma kapsamında yapılan arama çalışmaları sırasında ÇYDD Pendik Şube Başkanı Şeyda Eşsiz ise sabah saatlerinde gözaltına alınmıştı.

68'LİLER BİRLİĞİ VAKFI BAŞKANI TARGAN, VAKFIN GENEL SEKRETERİ NAMIK KEMAL BOYA'NIN DA GÖZALTINA ALINDIĞINI BİLDİRDİ

68'liler Birliği Vakfı Başkanı Sönmez Targan, ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında vakfın Genel Sekreteri Namık Kemal Boya'nın da gözaltına alındığını bildirdi.

Targan, yaptığı yazılı açıklamada, ''Ergenekon'' davasının bugünkü dalgayla yeni bir boyut kazandığını kaydederek, şunları ifade etti:

''İçlerinde vakfımız Genel Sekreteri Namık Kemal Boya'nın da bulunduğu çok sayıda aydın, bilim insanı, sivil toplum kuruluşları yöneticisinin evlerinde aramalar yapılırken kimileri de gözaltına alınmış bulunmaktadır. Hiçbir çağdaş hukuk devletinde olması dahi düşünülemeyen böylesi bir uygulama Türkiye'nin bir polis devleti olmasına doğru gidişinin açık ve net göstergesidir.''

ÇYDD KARS ŞUBE BAŞKANININ İŞ YERİNDE ARAMA YAPILDI

''Ergenekon'' soruşturması kapsamında, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Kars Şube Başkanı Vedat Akçayöz'ün iş yerinde arama yapıldı.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele ekipleri öğlen saatlerinde ÇYDD Kars Şube Başkanı Vedat Akçayöz'ün Bakırcılar Caddesindeki iş yerine gelerek arama yaptılar.

Buradaki aramada, Akçayöz'ün iş yerindeki bilgisayar kasası, CD ve evrakları incelenmek üzere polis merkezine götürüldü.

ÇYDD TRABZON ŞUBESİNDEKİ ARAMA SONA ERDİ, ŞUBEDEKİ EVRAK VE BİLGİSAYAR HARD DİSKLERİNE EL KONULDU

''Ergenekon'' soruşturması kapsamında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin (ÇYDD) Trabzon Şubesinde polislerce yapılan arama, sona erdi.

Uzun Sokak'taki bir iş hanında faaliyet gösteren ÇYDD Trabzon Şubesi'ne sabah saatlerinde gelerek arama yapan Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, saat 14.15 sularında çalışmasını tamamladı.

Ekipler, şubedeki çeşitli evrak ve bilgisayar hard disklerini alarak, emniyet müdürlüğüne götürdü.

Aramanın sona ermesinin ardından basın toplantısı düzenleyen ÇYDD Şube Başkanı Kenan Koç, Türkiye genelinde yapıldığı gibi Trabzon Şubesinin de görevlilerce arandığını belirterek, ''Bizlere hukuk çerçevesi içinde davrandılar. Herhangi bir sorun yaşamadık. Gayet iyi bir şekilde görevlerini bitirip ayrılmışlardır. Bizim tedirgin olacak herhangi bir şeyimiz yok'' dedi.

Cumhuriyeti sonuna kadar savunacaklarını ifade eden Koç, şube olarak hazırladıkları bir afişi göstererek, şöyle konuştu:

''Bu elimde tuttuğum afişten de görülebileceği gibi 18 Nisanda yapacağımız etkinlikten de bellidir. Anadolu insanını Cumhuriyetin aydınlık yüzüyle tanıştıran Köy Enstitülerinin anmasını yapacaktık. 18 Nisanda inşallah yapacağız.''

Afiş üzerine Beşikdüzü Köy Enstitüsünde balık tutan çocukların fotoğrafını bastıklarını söyleyen Koç, şöyle devam etti:

''Bu fotoğraftakiler bizim ağabeylerimiz, yaşlılarımız oldular. Bu çocuklar aynı zamanda keman çalıyorlar. Yani üretim ve eğitim bir arada yapılıyordu. İşte biz de böyle bir Türkiye amaçlıyoruz. Üreten, eğiten, ayakları üzerinde dik duran, alnı açık, vatanını yurdunu seven insanlar yetiştirmek için uğraşıyoruz.''

Koç, gazetecilerin sorusu üzerine, polislerin arama gerekçesini kendilerine açıklamadığını belirterek, ''Bazı belgelerimizi aldılar. Evrakın çoğu burs verdiğimiz çocuklar ait. Ergenekon soruşturması açıklaması yapmadılar bize'' dedi.

Şube Sekreteri Osman Sungur ise sabah saat 06.00'da, Şube Başkanı Koç'un telefonunun kapalı olması üzerine polislerin kendisini aradığını, ''Hakkınızda mahkeme kararı var, arama yapacağız, lütfen şubeye gelir misiniz'' dediklerini ifade ederek, ''Ben de başkan yardımcımızla beraber geldim. Görevlilerle kapıyı açtık. Kendilerine kolaylık sağladık. Genel merkez ve şubeler bazında bu olay gerçekleşiyor. Evrakı aldılar, baktılar, zorluk çıkarmadılar bize'' diye konuştu.

Derneğin, 46 öğrenciye burs verdiği öğrenildi.

-ŞUBEYE DESTEK İÇİN GELDİLER-

Bu arada, şubedeki arama devam ederken, bazı siyasi parti temsilcileri ile sivil toplum kuruluşu üyeleri,  ÇYDD Trabzon Şubesine gelerek, yöneticilerine destek verdiler.

CHP Trabzon İl Başkanı Necip Yıldız, yapılan aramaya anlam vermekte zorlandıklarını vurgulayarak, ''Şube Başkanı Kenan Koç, askerlik harici eline silah alan biri değildir. Nasıl darbe yapacak anlamak çok zor. Sanırım şu anki iktidarı eleştirenlere gözdağı verilmek istenmektedir. Yargıya güvenimiz sonsuzdur. İnşallah hukuk kazanacaktır'' dedi.

İşçi Partisi Trabzon İl Başkanı Harun Bülbül ise yapılan aramaların saldırı olduğunu savunarak, şunları söyledi:

''Bu bize, vatanımıza saldırıdır. Geleneğimize göreneğimize saldırıdır. Bunların çok uzun ömürleri kalmamıştır. Yıprandıkları, gidecekleri için böyle saldırıyorlar. Dolayısıyla bunlardan korkmuyoruz. Hiç kimse bunlardan korkmuyor. Ülkemizi savunmayacak mıyız? Böyle rezalet olmaz. Bunun adı rezalettir. Ne kadar yurtsever varsa hepsine saldırı var. Bölücülüktür bunun adı. PKK'ya bir şey yapamayanlar vatanseverlere saldırıyorlar.''

Arama çalışmaları sırasında şubeye gelen ÇYDD Avukatı Sibel Suiçmez de Ergenekon terör örgütüyle ilgili delil toplamak amacıyla bir çalışma yapıldığını belirterek, ''İstanbul'dan gelen talimat üzerine buradaki emniyet güçlerimiz arama yapıyor. Evrakları tespit edip, numaralandırıp, tutanak tutuyorlar'' dedi.

ÇYDD ŞANLIURFA ŞUBESİ'NDE YAPILAN ARAMA SONA ERDİ

''Ergenekon'' soruşturması kapsamında, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Şanlıurfa Şubesi'nde yapılan arama sona erdi.

Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince, ÇYDD'nin Kadri Eroğan Caddesi'ndeki bir iş merkezinin ikinci katındaki şubesinde yapılan arama, yaklaşık 7 saat sürdü.

Şubedeki bilgisayarın harddiski ile çeşitli dokümanlara el koyan ekipler, aramanın ardından dosyaları koydukları çuval ve kutuyla binadan ayrıldı.

ÇYDD Şanlıurfa Şube Başkanı Türkan İnce, polislerin sabah saatlerinde kendisini arayarak, şubeye gelmesini istediklerini ve kendilerine verilen görev çerçevesinde arama yaptıklarını söyledi.

Ekiplerin şubenin evrak ve bilgisayarını incelediklerini, bazı belgeleri ve bilgisayarın harddiskini aldıklarını aktaran İnce, gazetecilerin görüşünü sorması üzerine, ''Onlar da görevlerini yapıyorlar'' dedi.

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. HABERAL VE ESKİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. HİLMİOĞLU İSTANBUL EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ'NE ULAŞTIRILDI

''Ergenekon'' soruşturması kapsamında gözaltına alınan Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal ve eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu'nun da aralarında bulunduğu bazı şüpheliler İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne ulaştırıldı.

THY'ye ait uçakla Atatürk Havalimanı'na getirildikten sonra uçağın altına yanaşan sivil plakalı bir polis minibüsüne bindirilen Haberal ve diğer kişiler, öncelikle Fatih Adliyesi'ndeki adli tabiplikte sağlık kontrolünden geçirildi.

Haberal ve diğer kişiler, daha sonra İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne alındı.

Bu sırada İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün önünde toplanan bazı kişiler Prof. Dr. Mehmet Haberal lehine sloganlar atarak, kendisine destek verdiler.

Öte yandan, Beşiktaş'taki evinde gözaltına alınan Prof. Dr. Erol Manisalı, evden çıkartıldığı sırada niçin gözaltına alındığını soran basın mensuplarına ''Ben de bir şey bilmiyorum çocuklar'' karşılığını verdi.

ÇYDD BURSA ŞUBESİNDEKİ ARAMA SÜRÜYOR

''Ergenekon'' soruşturması kapsamında Bursa Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerinin ÇYDD Bursa Şubesi'nde saat 06.30'da başlattıkları aramalar sürüyor.

ÇYDD Bursa Şube Başkanı Kadriye Gökçadır'ın da bulunduğu şubede arama çalışmalarını yürüten polis memurları, şubede sekreter olarak görev yaptığı bildirilen bir kadınla birlikte binadan ayrıldı. Kısa süre sonra yeniden binaya dönen güvenlik güçlerinin, sekreterin evinden kişisel dizüstü bilgisayarını aldıkları öğrenildi.

Bursa Barosunu ve Çağdaş Hukukçular Derneğini temsilen üç avukat, arama çalışmaları sırasında şubeyi kısa süre ziyaret etti.

Öte yandan, aramalar sırasında şubeden çıkan, kimliğini açıklamayan bir kişi de güvenlik güçlerinin ellerinde ''72 saatlik arama kararı'' bulunduğunu, derneğin evrakları üzerine inceleme yapıldığını söyledi.

ÇYDD ANTALYA ŞUBESİ'NDE YAPILAN ARAMA SONA ERDİ

 ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Antalya Şubesi'nde polis tarafından yapılan arama sona erdi.

Antalya Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince, ÇYDD'nin Bahçelievler Mahallesi'nde bir apartmanın zemin katındaki şubesinde yapılan aramalar yaklaşık 7 saat sürdü. Polis ekipleri, aramanın tamamlanmasının ardından şubeden, mühürlü bir koli ve bir torbayla ayrıldılar.

Aramanın ardından ÇYDD Antalya Şube Başkanı Yurdanur Balaban, gazetecilere açıklama yaptı. Derneklerinin İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararı gereği arandığını belirten Balaban, kendilerinin suç ve suç örgütleriyle herhangi bir ilişkilerinin bulunmadığını söyledi.

Polislerin dernekteki bilgisayarlara, karar defterlerine, telefon fihristlerine, burs verilen ve burs başvurusunda bulunan öğrencilere ait listelere, fotoğraflara ve şube projelerine el koyduklarını ifade eden Balaban, ÇYDD Genel Başkanı Türkan Saylan'ın mesajını da okudu.

Balaban, şubede arama yapan polislerin kendilerine saygılı ve nazik davrandığını, teselli vermeye çalıştıklarını ve kendilerine verilen görevleri yaptıklarını kaydetti.

ÇYDD Antalya Şubesi Avukatı Şaziye Şahin de dernek faaliyetlerinin insanların gözü önünde yürütüldüğünü söyledi.

Öte yandan, arama sırasında bina dışında toplanan ''Biz kaç kişiyiz'' derneği üyeleri ve sivil toplum kuruluşları (STK) temsilcileri, ÇYDD'ye destek verdi. CHP Antalya İl Başkanı Ömer Melli de aramalar sırasında bina önüne gelerek dernek üyelerinden bilgi aldı.

ÇYDD Antalya Şubesi'nin bulunduğu sokaktaki bazı vatandaşlar da evlerinin balkon ve pencerelerine Türk bayrağı asarak şubedeki aramaları protesto etti.

ÇYDD Alanya Şubesi'ndeki yaklaşık 8 saati bulan aramaların ise halen devam ettiği  belirtildi.


AA

 



Bu haber 924 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,586 µs