En Sıcak Konular

2006'da ölen Iraklı sayısı 12 bini aştı

0 0 0000 00:00 tsi
2006'da ölen Iraklı sayısı 12 bini aştı Irak'ta resmi rakamlara göre geçen ay ölen sivil sayısı 2 bine yaklaşırken, yıl içindeki ölü sayısı 12 bini aştı.

Irak İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan yeni istatistikler, yılın son ayında 1930 sivilin öldüğünü, bu sayının Ocak 2006'da ölenlerin sayısının üç buçuk katı olduğunu gösterdi.

Bakanlığın verilerine göre, 2006'ta ölen sivillerin sayısı 12 binin üzerinde bulunuyor ve bu sayının yarısı yılın son dört ayına ait.

BBC'nin internet sitesinde verilen haberde, diğer kaynakların Irak'ta özellikle Eylül ve Ekim aylarında ölü sayısının çok daha fazla olduğu tahmininde bulundukları belirtildi.

GÜNDE ORTALAMA 140 SALDIRI

Irak İçişleri Bakanlığının son verilerinde, 2006 yılında ölen sivillerin sayısı 12 bin 320 olarak gösterildi. Bununla birlikte gerçek rakamın çok daha yüksek olduğu değerlendirmeleri yapılıyor. Örneğin, BM'nin Ekimdeki gayri resmi tahminlerine göre o ay içinde öldürülen sivil sayısı 3 bin 700'ü buldu, ancak bu sayı Iraklı yetkililer tarafından kabul edilmedi.

Sağlık Bakanlığı da sadece Eylül ayındaki sivil kaybı 2 bin 600 olarak açıklamıştı. Sammarra kentinde Şubat ayında bir Şii türbesinin bombalanmasının ardından başkentte günlük hayatın bir parçası haline gelen mezhep ayrılığına dayalı saldırılarla birlikte polis her gün Bağdat sokaklarından onlarca ceset topluyor.

Şiddetin tırmandığı ve günde 140 saldırı düzenlendiği tespit edilen Irak'ta her hafta birlerce Iraklının ülkeyi terk ettiği bildiriliyor.

BUSH DAHA FAZLA ASKER GÖNDERMEK İSTİYOR

ABD Başkanı George Bush'un, yeni Irak stratejisini açıklaması beklenen gelecek haftaki konuşmasında, Irak'ta kısa dönemli olarak Amerikan askeri sayısının artırılacağını ilan edeceği tahmin ediliyor.

BBC muhabirine göre, Irak'a gönderilecek ek Amerikan askeri sayısı hakkında tartışmalar sürerken, büyük olasılıkla, Irak güçlerinin eğitiminden ziyade bu ülkedeki güvenliğin artırılması üzerine yoğunlaşılacak.

Irak'ta halen 140 bin Amerikan askeri ve komşusu Kuveyt'te, Irak'a hızla gönderilebilecek bir yedek Amerikan askeri gücü bulunuyor.

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, geçen hafta, Kuveyt'e Ocak ayında 3 bin 300 asker daha gönderileceğini açıklamıştı.

Öte yandan, yıl başından önce Irak'ta, Mart 2003'teki işgalin başlamasından sonra öldürülen Amerikan askeri sayısı 3 bini aşmıştı.

Hürriyet



Bu haber 313 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,505 µs