En Sıcak Konular

Türk-İş yine masadan kaçtı

13 Nisan 2009 12:57 tsi
Türk İş, meydanlarda istediği değişiklikler konusunda atılacak adımlara katkı sağlamıyor.

Türk-İş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın, Sendikalar Kanunu ile Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu'nda yapılması öngörülen değişikliklerle ilgili çalışmalarına katkı sağlamayacağını açıkladı.

Türk-İş'ten yapılan yazılı açıklamada, Sendikalar Kanunu, Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu'nda yapılması düşünülen çalışmalarla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yazı sunulduğu bildirildi.

Söz konusu yazıda, ''ilgili yasa tekliflerine ilişkin çekincelerin dile getirilerek, değişiklik çalışmalarında Türk-İş'in hazırlattığı Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısı'nın dikkate alınması'' istendi.

Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu ve Genel Sekreter Mustafa Türkel imzasıyla bakanlığa gönderilen yazıda, 6 Ocak 2009 ve 2 Nisan 2009 tarihlerinde gönderilen yazılarda bakanlıkça yürütülen kanun değişikliği çalışmaları sonucunda ortaya çıkan tasarı taslaklarına ilişkin görüşlerin aktarıldığı ifade edildi.

Türk-İş tarafından 6 Ocakta gönderilen yazıda; ''Sadece işkolu düzeyinde sendikalaşmaya izin verilip, işyeri ve melek esasına dayalı sendikalaşmanın yasaklanması sonucu sendikalaşma serbestisinin sınırlandığı'', ''sendikaların toplu sözleşme yapma haklarının, konfederasyona üye olma koşuluna bağlanarak engellendiği'', ''işyeri ve işletme düzeyinde toplu sözleşme yapma hakkına getirilen barajlar yüzünden bu hakkın kullanımının olanaksız hale getirildiği'', ''yetkili sendikanın belirlenme görev ve yetkisinin Bakanlığa verilmesi suretiyle sendikalar üzerinde idari vesayet kurulduğu'' ve ''işkolu sayısının belirlenmesinde uluslararası ölçülere ve ülkemiz gerçeklerine uygun düzenleme yapılmadığı'' gibi gerekçelerle, tasarı taslaklarının reform sayılamayacağı ve sadece makyaj niteliğinde olduğunun belirtildiği'' vurgulandı.

Bakanlığa gönderilen yazıda şunlar kaydedildi:

''Türk-İş, 9 Nisan 2009 tarihinde yapılan Üçlü Danışma Kurulu toplantısında, Bilim Kurulu'nca hazırlanan Toplu İş İlişkileri kanun Taslağının değerlendirmeye alınmayarak eski tasarıların kanunlaşması ilkesinin benimsenmesini haklı ve yerinde görmemektedir.

Türk-İş, Bakanlığınızın kanunlaştırmaya çalıştığı teklif metnini, yukarıda açıklanan sakıncalar yüzünden reform niteliğinde görmemekte, ILO sözleşme ve tavsiye kararları ile AB normlarını yansıtmadığına inanmaktadır. Bu nedenle, Bakanlığınızca yürütülecek çalışmalara katkı sağlamayacak ve değişiklik teklifinin kanunlaşması halinde ortaya çıkacak sorunların yaratacağı tarihi sorumluluğu paylaşmayacaktır.''

AA




Bu haber 554 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,790 µs