En Sıcak Konular

Türkiye'deki '3G' ile korkunç şüphe

13 Nisan 2009 12:22 tsi
Türkiye’nin 3G’sini kuracak HUAWEI ile ilgili şok iddia...

Türkiye'de 3 GSM operatörünün mobil iletişim teknolojisinde üçüncü nesil olarak bilinen 3G altyapısını kurması için anlaştığı Çinli Huawei firması için İngiltere'de alarm verildi.

İngiliz hükümeti, firma hakkında 'istihbarat riski' oluşturduğu gerekçesiyle uyarıldı...The Sunday Times Gazetesi'nde yer alan habere göre, Huawei firmasının başkanı Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun telekom araştırma direktörü olan Ren Zhengfei için istihbarat uyarısı yapıldı. Birleşik İstihbarat Komitesi Başkanı Alex Allan'ın gizli bir toplantıyla hazırlanan raporu yetkililere verdiği belirtildi. Raporda, İngiltere'nin iletişim şebekesine kurulan ekipmanın çok stratejik bilgilere erişim sağlayabileceği, yiyecek ve su kaynakları gibi kritik hizmetlere darbe vurmak için kullanılabileceği kaydedildi.

DİĞER ÜLKELERE UYARI YAPILDI

Raporda "Huawei'nin potansiyel tehdidi dünyanın başka yerlerinde de görüldü" bilgisi de yer aldı. İngiliz istihbaratının diğer ülkeleri de uyardığı belirtilirken istihbarat yetkililerinin hükümetle yaptığı toplantıda "Çin'in 'modifikasyonları değiştirmek' ya da 'tespit edilmesi çok zor bir şekilde ekipmanlarından ödün vermek' ve daha sonra 'şebekeyi uzaktan bozabilmek ya da kalıcı olarak engelleyebilmek' için donanımlı olduğu" dile getirildi. Raporda "Bu durum çalışması bilgisayarlara bağlı güç ve su kaynakları, yiyecek dağıtımı, mali sistem ve ulaşım gibi kritik hizmetler üzerinde ciddi bir etki yaratabilir" denildi.

Hiçbir hükümetin payı bulunmuyor

Huawei firmasının geçen yıl Pentagon'a bilgisayarlı güvenlik sistemleri sağlayan 3Com şirketiyle birleşmeye yönelik çabası, ABD istihbarat kurumlarınca engellenmişti. Firmanın Türkiye yetkilileri, Çin hükümeti ile bir bağlantıları olmadığını savunarak "Huawei yüzde 100 özel küresel bir şirkettir. Şirkette hiçbir hükümete bağlı kuruluşun payı bulunmamaktadır" dedi.

bugün



Bu haber 600 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,026 µs