seçim öncesi rapor | " /> seçim öncesi rapor | "/>

En Sıcak Konular

Tolon'dan Sezer'e seçim öncesi rapor

13 Nisan 2009 11:48 tsi
Tolon'dan Sezer'e seçim öncesi rapor 

Hurşit Tolon’un 2002’de Ege Ordu Komutanı’yken yaklaşan genel seçimlerle ilgili rapor hazırlayıp, Genelkurmay ve Cumhurbaşkanı Sezer’e sunduğu ortaya çıktı. Peki raporda neler var?

Ergenekon terör örgütü (ETÖ) iddiasıyla başlatılan soruşturmanın ikinci iddianamesinde ‘Üst düzey örgüt yöneticisi’ olarak gösterilen ve hakkında 3 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis talep edilen emekli Orgeneral Hurşit Tolon’un 2002’de Ege Ordu Komutanı’yken yaklaşan genel seçimlerle ilgili bir rapor hazırlayarak, 13 Eylül 2002 tarihinde Genelkurmay ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e sunduğu ortaya çıktı.

AK PARTİ İKTİDARINA ÖNLEM

Ergenekon konusunda yazdığı kitaplarla dikkat çeken Zihni Çakır’ın ‘Encümen-i Daniş Sarmalında Konsept Savaşı’’ adlı kitabında yer alan Tolon’a ait 32 sayfalık raporda, 2002 Kasım seçimleriyle ilgili değerlendirmeler yapılıp, ‘Mevcut DSP-ANAP-MHP iktidarının başarısızlığı ve siyasi çıkar çatışmaları nedeniyle birleşerek kuvvetli bir yapı oluşturamayan merkez partilerin, bu seçimde ciddi oy kaybı yaşayacağı ve muhalif kökten dinci bir siyasi parti (AK Parti) iktidara gelebilir’ uyarısı yapılıyor.

MUVAZZAF SİYASETÇİ TOLON

Muvazzaf bir subay olarak siyasete müdahale planı yapan Tolon, raporun amacını ‘Yasaların yetki verdiği oranda, TSK ve kendi sorumluluk sahasında Ege Ordusu’nun alabileceği tedbirleri belirlemek’ olarak göstermiş. Seçimlerin 3 Kasım 2002’de yapılması halinde de AK Parti iktidarını engellemek için Tolon’a göre ‘TSK’nın yurt içi istihbarat ağı kullanılarak kökten dinci ve bölücü partiler, uzantıları ve yasadışı faaliyetleri ortaya çıkarılmalı ve elde edilecek bilgiler topluma açıklanmalı’ymış.

KÜSKÜN VEKİLLERİ KULLANALIM

GEREKLİ ortamı sağlayarak istenen sonucu almak için erken seçimin nasıl erteletileceği de raporda ayrıntılı şekilde anlatılmış. ‘Baraja takılacak partiler ve yeniden aday gösterilmeyen küskün milletvekilleri’ kullanılarak seçim iptal ettirilebilirmiş.

Sezer’den Tolon’a telkin: Sakin ol

ZİHNİ Çakır, kitabında Cumhurbaşkanı Sezer’in, raporu aldıktan sonraki tepkisini ‘Bu görüşlerini Merkez Karargah’a da ileten Tolon’a dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Nejdet Sezer de sakin olunması ve biraz beklemesi telkininde bulunuyor’ şeklinde anlatıyor. Çakır’a göre sök konusu rapor ‘Ayışığı ve Sarıkız darbe planlarının temel argümanı bu rapordu. Ergenekon yapılanmasının fikri temellerinin oluşturulduğu tarih itibariyle, bu planların temel argümanıydı.’’

star



Bu haber 400 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,399 µs