sivil denetim | " /> sivil denetim | "/>

En Sıcak Konular

Emniyet'te sivil denetim

13 Nisan 2009 11:18 tsi
Emniyet'te  sivil denetim Türk ve İngiliz İçişleri Bakanlıkları, devrim niteliğinde bir çalışmaya imza attı...

Türk ve İngiliz İçişleri Bakanlıkları'nın, polis ve diğer kolluk görevlilerine yönelik şikayetleri ortadan kaldırmak veya en aza indirmek amacıyla iki yıldır ortaklaşa yürüttüğü proje, 'İstişare Belgesi' adı altında raporlaştırıldı. İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan raporda, özellikle polise yönelik 'işkence', 'kötü muamele', 'gözaltında ölüm', 'görevi kötüye kullanma' gibi hak ihlallerine karşı çözüm önerileri yer alıyor.

İşte, 63 sayfalık 'İstişare Belgesi'nde yer alan devrim niteliğindeki öneriler:

ÖZEL YETKİLİ KOMİSYON: Kolluk görevlilerinin denetimi için İçişleri Bakanlığı'na bağlı özel bir komisyon oluşturulmalı. Komisyonun görev alanı, sadece polis teşkilatını değil, jandarma ve sahil güvenliği de kapsamalı.

UZMAN MÜFETTİŞLER: Kolluğa yönelik ciddi şikayetler, İçişleri Bakanlığı'na bağlı ancak, bağımsız olarak görev yapacak uzman müfettiş grubu tarafından soruşturulmalı. Bu sistemle, 'Suç işleyen polisi, meslektaşları soruşturup aklıyor' iddialarına son verilmesi amaçlanıyor. Uzman müfettişler, mülkiye müfettişi kökenli olmalı. Çalışmalarında her türlü iç ve dış müdahalenin olmaması için gerekli önlemler alınmalı.

İŞKENCEYE SON KOMİSYONU: Bağımsız bir 'Kolluk Gözetim Komisyonu' kurulmalı. İçişleri Bakanlığı Müsteşarı'nın da görev alacağı komisyonda, diğer kurumların temsilcileri de bulunmalı. Komisyonun hiçbir üyesi kolluk kuvvetleriyle organik bağa sahip olmamalı. Gözetim Komisyonu, kolluk güçlerinden kaynaklandığı ileri sürülen ölüm, işkence, kötü muameleye ilişkin ihbar ve şikayetlerle ilgili işlemleri yürütmeli ve yetersiz gördüğünde yeniden soruşturma talebinde bulunmalıdır.

ŞİKAYET TAKİP SİSTEMİ: Polis, jandarma gibi kolluk güçlerinden kaynaklanan şikayetlerin düzenli takibi amacıyla 'Kayıt ve Takip Sistemi' oluşturulmalı.

AKLANAN POLİS İLAN EDİLECEK: Sadece gerçeği ortaya çıkarmaya yönelik bağımsız ve tarafsız yürütülen soruşturma ile suç işleyen personelin cezalandırılması, haksız suçlamalara maruz kalan personelin ise korunması sağlanmalı. Soruşturma neticesinde, kolluk personelinin davranışının hukuka aykırı olmadığı ortaya çıkarsa, ilgili personelin aklandığı ilgili taraflara ve kamuoyuna açıklanmalı. Bu sayede kolluğun sisteme, halkın ise kolluğa duyduğu güven korunmuş olacak.
 
akşam



Bu haber 377 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,598 µs