En Sıcak Konular

Dolar düşmeye devam edecek mi?

13 Nisan 2009 10:33 tsi
Kur ve faizde dar bantta yatay seyir bekleniyor...

Bankalararası piyasada dolar haftaya IMF ile kısa sürede anlaşma ve kaynağın tahmin edilen tutarın üzerinde olabileceği beklentilerinin sürmesiyle 1.57 TL altında başlarken, bankacılar yurtdışı piyasaların bir kısmında devam eden resmi tatiller nedeniyle içeride dar bantta yatay seyir beklediklerini söylediler.

Uluslararası Para Fonu (IMF) ile ara verilen görüşmelere yeniden başlanacağının açıklanmasının ardından yönünü aşağı çeviren ve bir aydan kısa sürede 1.80 seviyelerinden 1.60'ın altında gerileyen dolar/TL Cuma günü spot kapanışında 1.5665 TL olurken bugün ilk işlemlerde 1.5680/1.5740 TL seviyesine güne başladı.

Küresel mali piyasaların önemli bir kısmının bugün de Paskalya tatili nedeniyle kapalı olacağını ve bu nedenle dar piyasada hacimsiz seyir beklediğini belirten HSBC Stratejisti Fatih Keresteci, "Açık olan Asya ve ABD piyasalarında ise oldukça düşük bir işlem hacmiyle birlikte yatay seyir yaşanacaktır. Yurtdışı piyasaların gündeminde önemli bir gelişme olmazken iç tarafta IMF ile ilgili gelişmeler gündemin ilk sırasını teşkil etmeye devam edecektir" dedi.

Keresteci "Bugün düşük hacimli işlemlerle birlikte Türk mali piyasalarında yatay bir seyir olacağı kanaatindeyiz. Dolar/TL kurunun 1.5700 civarında dar bir bant içerisinde hareket edeceğini, gösterge bileşik faizin yüzde 12.8/13.0 bandında dengeleneceğini bekliyoruz" dedi.

Tahvil/bono piyasasında 2 Şubat 2011 vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta yüzde 12.87, valörlüde yüzde 12.88 olurken; aynı tahvilde bu sabah tezgahüstü piyasada faiz yüzde 12.85/12.90 seviyesindeydi. Gösterge faizde yüzde13 seviyesinin altı tarihi rekora işaret ediyor.

Finansbank Başekonomisti İnan Demir bugün yayımladığı raporda, "Merkez Bankası'nın son faiz kararındaki ölçülü faiz indirimlerine işaret eden tonlamaya paralel, bu haftaki toplantıdan 50 baz puanlık indirim bekliyoruz. Bu beklenti piyasanın neredeyse tamamının beklentisini oluşturuyor" dedi.

Reuters'in 19 banka ve aracı kurum ekonomistlerinin katılımıyla hazırladığı ankete göre, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun Nisan ayında, gecelik borçlanma faiz oranını tarihin en düşük seviyesi olan mevcut yüzde 10.50'den 50 baz puan daha indirmesi bekleniyor.

Merkez Bankası'nın bundan sonraki adımlarına ilişkin daha net bir fikir elde etmek adına bankanın faiz kararındaki söylemlerinin de faiz kararı kadar yakından takip edileceğini belirten Demir, "Politika faizinin tek basamaklara düşebilmesi ihtimalinin de göz önünde bulundurulması gerekiyor" dedi.

ABD borsalarının dördüncü büyük ABD bankası Wells Fargo'nun geçen hafta ilk çeyrekte rekor seviyede kâr beklediği açıklamasına tepkisi bir gösterge olarak kabul edilirse, bu hafta bilanço açıklayacak üç büyük ABD bankasının sonuçlarının başarılı görülmesi halinde borsalarda yükseliş trendinin devam etmesi beklenebilir. Bu hafta birinci çeyrek sonuçlarını açıklayacak Goldman Sachs, JPMorgan ve Citigroup ile bilanço sezonu tam hıza kavuşacak. JPMorgan ve Citigroup aynı zamanda Dow Jones endeksini oluşturan hisseler arasında yer alıyor.

Yine Dow Jones endeksi içinde yer alan hisselerden General Electric sonuçlarını Cuma günü açıklayacak. Bünyesinde televizyon yayın şirketlerinden jet motoru üretim birimine kadar farklı alanlarda faaliyet gösteren birimler bulunduran şirketin ilk çeyrek performansı, genel olarak ABD ekonomisinin sağlığı hakkında da gösterge olduğu için yakından incelenecek.

sabah



Bu haber 526 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,472 µs