KKTC Ergenekonun doktora alanı | " /> KKTC Ergenekonun doktora alanı | "/>

En Sıcak Konular

Soyer: KKTC Ergenekonun doktora alanı

13 Nisan 2009 08:28 tsi
Soyer: KKTC Ergenekonun doktora alanı 



Ergenekon belgeleri ışığında Ada'da soruşturma isteyen KKTC Başbakanı Soyer, Ergenekon'un Kıbrıs'ı neden üs olarak seçtiğinin sebeplerini sıralarken çarpıcı bilgiler verdi:

Ecevit Kılıç'ın röportajı:

Türk kontrgerillası kabul edilen Özel Harp Dairesi'nin ilk faaliyet alanı Kıbrıs oldu. Sonra da bu daire, adada yer altı faaliyetlerini yürütmek için illegal olarak 1958'de Türk Mukavemet Teşkilatı'nı (TMT) kurdu. Kurucu unsurlar olarak hem resmi görevliler, hem de siviller vardı. Bu sivillerden biri "Toros" kod adlı Rauf Denktaş'tı. Kıbrıs'a hep seçkin görevliler gitti. Bunlar çoğu daha sonra Özel Harp Dairesi'nin başına geçti veya yöneticisi oldu; Kemal Yamak, Sabri Yirmibeşoğlu, Çetin Başar, Hasan Kundakçı, Cumhur Evcil, Engin Alan... TMT'nin görünür amacı 'Yunan derin devletin desteğiyle kurulan EOKA'ya karşı mücadele etmek' olsa da, temel işlevi 'Türkler arasındaki demokratik ve sol hareketi bastırmak' oldu. Bu amaçla, adada işlenen siyasal cinayetlerin veya bombalama olaylarının sayısı da hiç az değil. Ergenekon davasında tutuklananların çoğu adada görev yapmış ve uzun süre bulunmuş isimler. KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer'in Ergenekon belgeleri ışığında Rauf Denktaş ve Derviş Eroğlu hakkında soruşturma yapılmasını istemesi, gözleri buraya çevirdi. İşte bu hafta Soyer ile Kıbrıs'ın neden üs olarak seçildiğini ve TMT'yi konuştuk.

* Ergenekon'un Kıbrıs bağlantısı hep gündemdeydi. Neden şimdi harekete geçtiniz?
İki iddianameyi de didik didik okuduk. Orada Kıbrıs'la bağlantıları gördük. Bu belgeler son günlerde Kıbrıs Türk basınında detaylı olarak yayımlandı. Ben de hemen resmi olarak bu belgelerin bana iletilmesini istedim. Belgeler geldi. Şoke oldum; dönemin resmi bir makamının, dönemin KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu'na yazdığı raporlar var. Olayların içinde ve raporların muhatabı olarak Eroğlu var.

* Ne var bu belge ve raporlarda?
Öyle bir organizasyon ki, 'ölüm timleri' bile var. Bu ölüm timlerinin Rusya ve İran'da yaptıklarından bahsediliyor. Aynı zamanda bu timlerin hepsini 1998'de Kıbrıs'a getiriyorlar.

* Kim bunu organize ediyor?
Metal-İş Başkanı Mustafa Özbek. 1998 seçimlerini maniple etmeye çalışıyorlar. Ergenekoncuların birbirlerine yazdığı bu raporlara göre, çok açık bir şekilde "Derviş Eroğlu'nun partisinin 12 milletvekili çıkarabileceği, bunun kendileri için yetersiz olduğu ve müdahale edilerek bu sayının en az 24-25 yapılması gerektiği" yer alıyor. Bunun için bir örgütlenme modeli oluşturuyorlar. Doğru olmayan anketler, yaptırılıyor. Değişik partilerden aday olmak isteyenlere şantaj yapılıyor. Kimisi tehdit ediliyor. Hepsinin isimleri var. 30 milyon dolar gibi bir para dağıtılıyor.

* Amaç UBP'yi iktidara getirmek için mi?
UBP'yi birinci parti çıkartmak istiyorlar. 2000'de de Denktaş'a karşı Eroğlu'nu aday yapmak ve Toplumcu Kurtuluş Partisi ile UBP koalisyonu yapılmasını sağlamak. Denktaş'ın partisi Demokrat Parti ekarte edilecek. Ciddi bir toplum mühendisliği yapıyorlar. Halkının iradesini yönlendirmek istiyorlar. Dönem olarak da ilginç.

* Neden?
Helsinki kararlarının çıkacağını biliyorlar. Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) süreci içindeki şekillenmesinin farkındalar.

* Türkiye'deki derin devletin 1950'lerden itibaren eylem üssünün Kıbrıs olduğu artık bilinen bir gerçek. Ergenekon'un şimdiki isimlerinin geçmişten gelen ilişkileri var mı?
Elbette var. Rum örgütü EOKA'ya karşı demokratik bir mücadele vardı. İşte bu süreçte Özel Harp Dairesi vasıtasıyla demokratik ve ilerici Kıbrıs Türk halkının üzerinde terör uygulandı. Aydınlar, sendikacılar öldürüldü. "Rumlar öldürdü" denildi. Sonuçta demokratik hareket sindirildi. Özel Harp Dairesi, Türk Mukavemet Teşkilatı'yla (TMT) birlikte EOKA'ya karşı halkı ve meşru olan mücadeleyi terörize ederek şekillendirmeye başladı.

* Özel Harp Dairesi'nin başına geçen isimler hep Kıbrıs'ta görev yapanlar. Ergenekon'dan tutuklu isimlerin önemli bir kısmının da bir dönem görev yeri burası...
Çünkü ihtisaslarını burada yapıyorlar. Bir nevi doktora yaptıkları alan. Ergenekoncular da böyle.

Meclis Araştırma Komisyonu kuracağız

* Denktaş'ın "Benim hakkımdaki soruşturmada düzeltme yapılacak" açıklaması var...
Öyle bir şey. Bizde başsavcılık bağımsızdır. Soruşturma talimatı vermedim. Sadece hukuki prosedürün başlatılması için belgeleri ilettim.

* Kutu Adalı ve diğer cinayetlerin yeniden açılma ihtimali var mı?
Her zaman var. Ergenekon olayında bununla yetinecek değilim. 19 Nisan'dan sonra Meclis Araştırma Komisyonu kuracağız. Ergenekon'un dibine darı ekeceğiz. Anlatılan olayları biliyorduk ama elimizde belge yoktu. Artık var.

* TMT, EOKA'ya karşı kuruldu. Ama iki örgütün ortak eylemlerinden bahsedilir...
Doğrudur. Ayhan Hikmet ile Muzaffer Gürkan gibi iki önemli gazeteci öldürüldü. İki gazeteciyi ölüme götüren haber; "EOKA'nın lideri Yorgacis'in CIA'den aldığı parayı Kıbrıs'la bir Türk avukat vasıtasıyla antikomünist hareketleri desteklemek amacıyla Türk tarafına yolladığını" yazmalarıydı. İki gün sonra ikisi de yataklarında uyurken öldürüldü. Soğuk Savaş dönemiydi, Türk halkı, barış istiyordu. Kıbrıs Rum Kesimi'nde de bir sol hareket vardı. İki halkın barışçıl bir şekilde yaşamak istemeleri onlara göre potansiyel tehlikeydi. Gladio tipi antikomünist örgütler etkili oldu.

* TMT, KKTC'nin kurulmasından sonra dağıtıldı mı?
Dağıtılmadı. Devlet kadrolarına kaydırıldılar.

Bu kez destek Sarıgül'den

* Şimdi genel, bir yıl sonra da Cumhurbaşkanlığı seçimleri var. Ergenekoncular cezaevinde... Yine de bir hareketlilik var mı?
Kıbrıs sorunu, bu yılın sonunda, çözüm noktasında büyük hareketlenmeye gidecek. Yılın sonunda referandum ihtimali var. Derviş Eroğlu da UBP'nin başkanlığından ayrılıp onursal başkan oldu. Şimdi 1998'deki yöntemleri yeniden görmeye başladık. Yine maniple anketler... Yeniden UBP'ye büyük bir parasal kaynak aktarıldı. Burada da dikkat çekici bir isim var; o darbe girişimleri sürecinde Türkiye'den çok büyük ve uzun bir bayrak getirildi Kıbrıs'a. Bayrağı getiren "Annan Planı'na Hayır" kampanyalarının baş aktörü Mustafa Sarıgül'dü. İşte bu seçimde de Eroğlu'na Sarıgül destek veriyor. Reklamcıları Eroğlu için çalışıyor, seçim otobüsünü verdi. Kıbrıs sorununun çözümünde yasal yetki başbakandadır. UBP, Ergenekoncuların desteğiyle güçlü çıkarsa başbakan olarak cumhurbaşkanına "Gidemezsin, bunu savunamazsın" diyebilir. Kıbrıs Ergenekoncuların merkezi. Kaybetmek istemezler.

Önce Denktaş'ı ekarte etmek istediler

* Ergenekon, Denktaş'ı neden gözden çıkartıp, ekarte etmeye çalışıyor?
Denktaş'ın şöyle bir özelliği var; ne kadar Türkiye'nin kararlarına itiraz etse de Türkiye hükümeti "Kıbrıs görüşmelerine katıl" dediğinde gidiyordu. Bunun için Ergenekoncular daha radikal ve kendilerine bağlı birisini istediler. O da Derviş Eroğlu oldu.

* Sonra Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Eroğlu yarıştan çekildi...
Eroğlu ikinci turda çekildi. Bugüne kadar neden çekildiğini açıklamadı. Denktaş seçildi. O sırada ittifaklarını geliştirdiler. Denktaş ve Eroğlu, Ergenekon ekibiyle birlikte, Kıbrıs üzerinden Türkiye'nin AB üyelik sürecinin önünü kapatmak için politikalar izlediler. O dönemde bugün Ergenekon sanığı olan Mustafa Özbek'ten, Perinçek'e kadar birçok isim Denktaş ve Eroğlu'yla kol kola burada BM Çözüm Planı'na 'Hayır' denilmesi için mitingler düzenledi. Ölüm timlerini burada koşullandırdılar. Bombalar konuldu.

sabah



Bu haber 1,078 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,509 µs