En Sıcak Konular

İç savaşın şifresi: "Başını botlarımızla ezeceğiz"

0 0 0000 00:00 tsi
İç savaşın şifresi: İdam edilen Irak lideri Saddam Hüseyin için anma yürüyüşü yapıldı. Yürüyüşe katılan yaklaşık 2 bin 500 kişi, Iraklı Şii lider Mukteda el Sadr için “Mukteda, başını botlarımızla ezeceğiz” diye bağırdı.

Anma yürüyüşü Ürdün'de yapıldı. Ancak Irak Sünnilerinin duygusunu yansıtması açısından manidar.

Bu nefretin sebebi açık! Saddam'ı asan cellatlar ipi çekerken "Sadr" diye bağırdılar. Aslında böylece iç savaşın şifresini de vermiş oldular. Daha doğrusu bu bilgi basına bu şekilde sızdırıldı. İdam görüntülerinde yer almayan bu olaylar, yani Saddam'ın cellatlarla atışması ve cellatların bağrışları, cep telefonu görüntüleriyle sızdırıldı. Elbette önce Amerikan basınına "cellatlar Sadr diye bağırdı" şeklinde yansıyarak!

Bu bir komplo değil! Bir gerçek. En azından Sadr çıkıp da "hayır, benim adamlarım orada değildi" diyene kadar bu gerçek olarak öylece duracak. Peki bunun anlamı ne? Sadr, bu şekilde giderse stratejik olarak yenilmiş olacak.

Gelin önce Sadr'ın kim olduğuna bakalım: Babası Saddam tarafından öldürülmüş bir Şii lider. Irak'ın en büyük ordularından birisi olan Mehdi ordusu onun emrinde. Peki, düşünce yapısı? Oldukça "aksi!" Bir kere diğer Şiiler gibi değil. "Irakçı!" Hatta tipik bir ulusalcı. Üç örnek: Geçtiğimiz aylarda Telafer'de Sünniler ile Amerikalılar savaşıyordu. Sadr emrindekileri Sünnilerle omuz omuza savaşmak için yolladı. Daha sonra Kerkük gündeme geldi. Sadr Kürtlere "Kerkük savaş nedenidir" dedi. Yani Irak'ın bütünlüğünden yana aldı. Son olarak, geçtiğimiz günlerde İstanbul'da bir toplantı yapıldı. Toplantıyı yapanlar Iraklı Sünnilerdi. Şiiler ateş püskürdü ve Irak ile ilgili Arabistan'da yaptıkları toplantıya Türkiye'yi davet etmedi. Peki, İstanbul'daki toplantıya Sadr'ın tepkisi ne oldu? Sünnilerin İstanbul toplantısını destekledi.

Peki, Irak'ın bütünlüğü için böylesine özenli olan Sadr, Saddam'ın idamı ile ilgili durumda nasıl hazırlıksız yakalandı? Sadr henüz sessizliğini koruyor. Dolayısıyla kafasında ne olduğunu kestirmek pek mümkün değil. Ancak Amerikan ordusunun Sadr'a karşı kapsamlı bir operasyon peşinde olduğu belirtiliyor. Zaten bunun işaretleri uzun zamandır veriliyordu. Peki, Sadr kapsamlı bir saldırı ile karşı karşıya kaldığında, Sünni direnişçilerden yardım alabilecek mi? Belki ihtiyacı olmayabilir, ancak ihtiyacı olduğunda kendisine Saddam'ın idamı hatırlatılabilir.

Dolayısıyla Saddam'ın idamı, doğrudan iç savaş nedeni olmasa bile, araya ciddi ayrılık tohumları ektiği kesin! 

Saddam gösterisi!

Saddam Hüseyin'in Baas partisinin Ürdün şubesinin genel sekreteri olan Taysir el-Homsi, kalabalığa hitaben yaptığı konuşmada, Saddam'ın idam edilmesini kınadı.

Homsi, “Yasal devlet başkanını öldürmeden önce zaten Irak'ı öldüren uğursuz Amerikan yönetimi, bölgede çıkarlarını tehlikeye soktu” dedi. Homsi'nin sözleri kalabalık tarafından sık sık ABD, Irak hükümeti ve İran karşıtı sloganlarla kesildi.

Irak bayrağı ve Saddam Hüseyin'in resimlerini taşıyan göstericiler, “Saddam Hüseyin, sen Arap ulusunun sembolüsün”, “İran, senin de günün gelecek” ve ”Amerika, sen Allah'ın düşmanısın. Mukteda sen Allah'ın düşmanısın” şeklinde slogan attı.

Ürdün kurumları ve muhalefet partileri tarafından düzenlenen yürüyüşe katılanların çoğunun, Ürdünlü olduğu gözlendi. ABD'nin müttefiki olan Ürdün'de Saddam'ın kızları dahil birçok Iraklı sürgünde bulunuyor.

Saddam Hüseyin, asılmasını gösteren videoda idam edilmeden önce “Mukteda, Mukteda” şeklinde alaylara maruz kalmıştı.

iyibilgi.com



Bu haber 313 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,503 µs