En Sıcak Konular

Bakan Şimşek'ten IMF açıklaması

12 Nisan 2009 18:21 tsi
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, "Türkiye ve IMF, 3 yıllık stand-by anlaşmasına ilişkin görüşmelere yol gösterecek prensipler konusunda mutabakat sağladı, ancak iki taraf henüz bir ön anlaşmaya varmadı" dedi.

Şimşek, Wall Street Journal gazetesine telefonla verdiği demeçte, Türkiye'nin, harcamaları ne kadar kısacağı ve vergi sistemini nasıl yenileyeceği konularını kapsayan görüşmelerde, IMF'den esneklik beklediğini ifade etti. Londra'da 2 Nisanda düzenlenen G-20 zirvesinde IMF'ye daha fazla kaynak verildiğini ve IMF'nin daha fazla esnek araçlarla donatılmasına ihtiyacı olduğunu söylediklerini bildiren Şimşek, "IMF'nin, Türkiye'nin karşı karşıya olduğu olağan dışı koşulları dikkate alarak, daha az katı ve daha fazla akılcı olacağını umuyoruz" diye konuştu.

IMF ile müzakerelerde yapılacak zor pazarlıkların bulunduğunu, bunun bitmesinin ayın sonunu bulabileceğini belirten Şimşek, "anlaşma henüz sonuçlandırılmadı" dedi. Türkiye'nin ocak ayında yapılan görüşmeler sırasında mali açığını gayri safi yurt içi hasılaya oranlandığında yüzde 0,7 ve yüzde 0,8 aralığına çekmeyi kabul ettiğini söyleyen Şimşek, şunları kaydetti:

"IMF, vergi denetimi ve vergi toplama sistemini yenilemesi için Türkiye'ye baskı yapıyor. Türkiye'nin vergi gelirleri satış vergileri ve diğer tüketim vergilerine çok fazla bağımlı, gelir ve kurumlar vergisi yeterli değil."

Şimşek, ABD, Çin ve Batı Avrupa ülkelerinin mali teşvikler ve bütçe açığına dayalı harcamalar yoluyla krizden çıkmaya çalıştıklarını, bu seçeneğin Türkiye için uygun olmadığını ifade etti.

Döviz rezervleri yaklaşık 68 milyar dolar olan Türkiye'nin bu tür bir stratejiyi finansa edemeyeceğine işaret eden Şimşek, "Bütçe açığımızı artıramayız, bu dış finans açığımızı büyütür" dedi. Türk şirketlerinin yabancı sermaye girişindeki keskin düşüş nedeniyle sıkıntı çektiğini belirten Şimşek, "Kötümserlik bulaşıcıdır" ifadesini kullandı. Türk bankalarının kredi vermediğine ve ailelerin harcama yapmadığına dikkati çeken Şimşek, "IMF kredisi dış finansman konusundaki kaygıların azalmasına yardımcı olacak" diye konuştu.

Bakan Şimşek, Türkiye'nin ne kadar kredi talep ettiğine ilişkin bilgi vermedi.



Bu haber 909 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,928 µs