En Sıcak Konular

Sezer, Kenan Evren'i ikiye katladı

0 0 0000 00:00 tsi
Sezer, Kenan Evren'i ikiye katladı Sezer, en çok kanunu veto eden cumhurbaşkanı olarak tarihe geçti. Sezer, Köşk'te geçen sürede 62 kanunu veto ederek, rekoru elinde bulunduran Evren'i ikiye katladı. İşte Evren-Sezer karşılaştırması...

Sezer, en çok kanunu veto eden cumhurbaşkanı olarak tarihe geçti. Sezer, Çankaya'ya çıkmasının ardından geçen sürede 62 kanunu veto etti. Sezer kanun vetoları ile en çok kanun veto eden Kenan Evren'i ikiye katladı. Sezer, AK Parti Hükümeti döneminde Bakanlar Kurulu ataması olan 18, müşterek kararname olan 447 atamayı ise veto etti.

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel 7 yıllık görev süresi boyunca 361 müşterek kararnameyi veto etti. Ahmet Necdet Sezer ise 16 Mayıs 2000'den bugüne kadar 717 müşterek kararnameyi veto etti. Sezer 15 Mart 2003 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında kurulan 59. hükümet döneminde ise 447 müşterek kararnameyi veto etti. Sezer, Bakanlar Kurulu tarafından gerçekleştirilen atamalardan 21'ni veto ederken bu vetoların 18'ni ise AK Parti Hükümeti döneminde gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Bakanlar Kurulu tarafından gerçekleştirilen önemli atamaları veto etti. Sezer, Merkez Bankası Başkanlığı'na Adnan Büyükdeniz'in, TRT Genel Müdürlüğü'ne önce Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şahin, ardından Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Ruhi Özbilgiç ve AA Genel Müdürü Hilmi Bengi'nin atanmasına ilişkin kararnameleri de veto etti. Sezer, TÜBİTAK Başkanlığı'na Prof. Dr. Nüket Yetiş'in atanmasına ilişkin kararnameyi veto etti. Atama iadeleri nedeniyle TRT bir yıldır vekaletle yönetiliyor.

Sezer'in atama kararnamelerini veto etmesi nedeniyle önemli kurumların başında vekil bürokratlar oturuyor. TÜBİTAK Başkanı Nükhet Yetiş, Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay, MASAK Başkanı Genç Osman Yaraşlı ve Gelir İdaresi Başkanı Osman Arıoğlu, Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt ve TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar görevlerini vakeleten yerine getiriyor.

Cumhurbaşkanı Sezer, Meclis'ten çıkan yasaları veto ederken de rekor kırdı. Sezer görev süresi boşunca 62 yasa veto etti. 59. Hükümet döneminde ise 50 yasa veto etti. Eski cumhurbaşkanlarından Cemal Gürsel 2, Cevdet Sunay 18, Fahri Korutürk 13, Kenan Evren 27 Turgut Özal 17, Süleyman Demirel 14 yasayı veto etmişti. 

Haber7



Bu haber 315 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,468 µs