En Sıcak Konular

Medeniyetler Çatışmasının sonu mu?

12 Nisan 2009 16:07 tsi
Medeniyetler Çatışmasının sonu mu? New York Times ''ABD 11 Eylül sonrası zehirleyici medeniyetler çatışması mitolojisinden uzaklaştı” dedi.

New York Times gazetesi, “Medeniyetler Çatışması’nın Sonu” başlıklı başyazısında “Başkan Obama, Türkiye ziyareti sırasında Amerika’nın İslam dünyası ile ilişkilerini yeniden ayarlamaya doğru önemli bir ilerleme sağladı. 11 Eylül sonrası zehirleyici medeniyetler çatışması mitolojisinden uzaklaştı” yorumu yaptı.

ABD Başkanı Barack Obama’nın, Türkiye ziyareti sırasında İslam dünyasına yönelik olarak verdiği mesajların “Medeniyetler Çatışması’nın Sonu”na işaret ettiği yorumu yapıldı. New York Times gazetesi, başyazısında “Başkan Obama, Türkiye ziyareti sırasında Amerika’nın İslam dünyası ile ilişkilerini yeniden ayarlamaya doğru önemli bir ilerleme sağladı. 11 Eylül sonrası zehirleyici medeniyetler çatışması mitolojisinden uzaklaştı” yorumu yaptı.

New York Times gazetesi, “Medeniyetler Çatışması’nın Sonu” başlığını kullandığı başyazısında Başkan Obama’nın Türkiye ziyareti sırasında İslam dünyasına verdiği mesajları değerlendirdi. Gazete şu yorumu yaptı: “Başkan Obama, geçen hafta Türkiye’ye yaptığı ziyaret sırasında Amerika’nın İslam dünyası ile ilişkilerini yeniden ayarlamaya doğru önemli bir ilerleme sağladı. Başkan, (eski) Başkan George W. Bush’un söylemi ve bir felaket olan politikasının çoğunu sürükleyen, 11 Eylül sonrası zehirleyici medeniyetler çatışması mitolojisinden uzaklaştı.”

“TÜRKİYE’DE BÜYÜK BİR ÇOŞKU İLE KARŞILANDI”


NYT, Obama’nın TBMM’de konuşması sırasında dile getirdiği ABD’nin İslam’la savaşta olmadığını ve asla olmayacağı yönündeki mesajlarına işaret ederek Türkiye’de bazı protestolar olsa da Obama’nın genel olarak büyük bir çoşku ile karşılandığını, diğer Müslüman ülkelerinin onu dinlemeye hazır gibi göründüğünü kaydetti.

Bush’un sık sık İslam’a duyuğu saygıyı dile getirse de “haçlı seferler” ve “İslamcı faşisler” gibi ifadeleri kullandığını, terörle savaşın esasen İslam’a karşı bir savaş olduğu korkularını beslediğini kaydeden NYT, “Sayın Obama’nın ifadeleri ve tonu sadece daha iyi değil aynı zamanda politikaları da daha iyidir” diye yazdı.

ABD’li gazete, Obama’nın, Irak savaşına karşı çıktığını ve ülkedeki Amerikan kuvvetlerinin düzenli bir çelişini planlamayı başladığını, İsrail-Filistin sorunu çözmek için aktif bir çaba sözünü verdiğini ve iki devlet çözümüne desteğini teyid ettiğini kaydetti.

Obama’nın kredibilitesinin kişisel tecrübeleriyle güçlendirildiğini, kendisi Hristiyan olsa da babasının Müslüman olduğunu ve çoçukluğunun bir kısmının en kalabalık Müslüman ülkesi olan Endonezya’da gerçirdiğini anımsatan gazete başyazasına nokta koyarken şunları yazdı:
“Yardımcıları Sayın Obama’nın hala Müslüman dünyasına yönelik daha geniş bir konuşmayı hazırladığını söylüyorlar. Sonraki konuşmanın sadece ortak zemini değil aynı zamanda, kadın hakları ve din özgürlüğü gibi, birçok Müslüman ülkeleri ile var olan ve kolayca köprülerin kurulamayacağı, önemli ayırılkların varlığını da kabul etmesi gerekecek.”



Bu haber 706 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,613 µs