En Sıcak Konular

Kurtlar Vadisi'ne rakip geliyor

12 Nisan 2009 15:46 tsi
TRT'nin Cuma akşamı başlayacak yeni dizisi Aynadaki Düşman hem prodüksiyonunun büyüklüğü hem konusu açısından Kurtlar Vadisi Dizisi'ne rakip olarak gösteriliyor

'Her yalanın arkasında sağlam bir hikâye vardır' diyen dizi derin devlet ilişkilerini irdeleyerek TRT'nin ilk derin devlet dizisi olma ünvanını da hak ediyor.

İşte yine Yeni Şafak Pazar olarak büyük bir gazetecilik olayı gerçekleştirdik. Duyunca inanamayacaksınız. Derin Devlet'in nerede konuşlandığını açıklıyorum: Dudullu'da bir oluklu mukavva fabrikasında. Terk edilmiş bir garaj görüntüsü altında saklanan, ileri teknoloji bilgisayarları ve büyük TV ekranlarını izole eden kalın plastik perdeyi kaldırınca da Milli Güvenlik Teşkilatı'nın bürosuna geçebiliyorsunuz. İkisinin yan yana olması başta biraz şaşırtı beni ama burasının TRT'nin yeni dizisi Aynadaki Düşman için özel yapılmış bir plato olduğunu öğrenince sakinleştim. Şaşkınlığımı atınca hemen settekilere “Nasıl yani, Derin Devlet TRT'ye mi sızdı?” diye sordum. Aynadaki Düşman TRT'nin ilk derin devlet dizisiymiş. Üstüne üstlük Kurtlar Vadisi'ne hem prodüksiyon hem de konu açısından rakip gösteriliyormuş.

HERKESE MESAJ VAR

Yapımcılığını İsmail Özel'in üstlendiği ve geçmişini arayan sıra dışı bir gencin (Murat'ın) sıra dışı hikâyesini anlatan Aynadaki Düşman'ın ilk sezonu Teşkilat adını taşıyor. Dizi için 6 dönümde, 3000 metrekare üzerine kurulan platoda çalışırken bulduğumuz yönetmen Hakan Kurşun'la diziyi konuştuk. HB Film'den aranıp “Çok iyi bir kadro ve senaryo var elimizde” denilerek çağrıldığı görüşmede projeyi beğenip hemen kabul etmiş. Hakan Bey'e göre Aynadaki Düşman içinde çok farklı konular barındıran, insanların kimlik arayışlarını anlatan ve günümüzde yaşadıklarımızı reelize eden çok çarpıcı bir dizi. Dizinin her ne kadar hayali kurum ve kişilerden bahsettiği söylense de Türkiye gerçeklerine vurgu yapıyor. Bu noktada “Her kurumu kendisi ile ilgili düşündürecek.” diyor Hakan Bey. Bir bölüm için 700'den fazla cast, 42 tane müzik yapılmış. Hakan Bey prodüksiyondan ve çalışmaktan hiç kaçmadıklarını ifade ediyor. Kurulan büyük platonun yanı sıra özel bir köşk tutulmuş ve her katı ayrı ayrı döşenmiş. Ekibin çok kalabalık olduğunu ve ciddi şekilde çalıştıklarını anlatan Hakan Bey, senaryo açılımına göre mekan kurulumuna devam ettiklerini söylüyor.

Aynadaki Düşman'ın “Türkiye'de böyle güzel bir prodüksiyonun bu kadar büyük bir imkan ve dekorlarla yapıldığı belki de ilk dizi” olduğunu söyleyen Yönetmen Hakan Kurşun ciddi para harcandığını anlatıyor. Hakan Bey, “Artık izleyiciye farklı bir şey sunabilmek için Holywood'dan bir 'kavga dövüş', dublör ekibi ve özel efekt uzmanları geldi. İlk defa kareografili kavga sahneleri çekiliyor. Daha iyi görüntü alabilmek için özel kameralar kullanıyoruz. Filmin kalitesi ve görselliği gerçekten fark oluşturacak.” diyor. Dizinin bir başka özelliği ise gerçekçi çekimleri. Mesela Türkiye'de ilk defa şehir içinde büyük bir bomba sahnesi çekmek için Osmanbey'deki büyük bir binayı patlatmışlar. Hakan Bey bunun çok zor bir şey olduğunu, bu nedenle genelde arazilerde, küçük yerlerde ya da yurt dışında patlama sahnelerinin gerçekleştirildiğini söylüyor.

KOMEDİDEN TETİKÇİLİĞE

Dizinin sürprizlerinden biri de bugüne kadar komedi rollerinde görmeye alıştığımız Şafak Sezer'in Çelebi adında soğukkanlı ve acımasız bir tetikçiyi canlandıracak olması. Hakan Bey bu seçimi Şafak Sezer'in iyi bir oyuncu olması ve fiziksel özelliklerinin role uyması nedeniyle yaptıklarını söylüyor. Dizi komedi dışında da rol almak isteyen Sezer için iyi bir fırsat olmuş. Dizinin başrollerini ise Pusat dizisindeki başarılı oyunculuğu ile büyük beğeni toplayan Haluk Piyes ve Aliye, Benden Baba Olmaz, Sınıf gibi dizilerde rol alan Mine Tugay paylaşıyor. Usta oyuncu Mahir Günşiray, Altın Portakal ödüllü Fadik Sevin Atasoy, Mehmet Çevik, Barış Kılıç gibi isimlerse kadrodan diğer birkaç isim.

24 GİBİ DİZİ YAPMAK İSTİYORUZ

Dizinin senaryosunu yazan Labirent Yazı Grubu 3 yıllık bir çalışma yapmış. Türkiye'nin şeffaflığa doğru bir değişim içinde olduğu için artık teşkilat dizilerinin yapılabildiğini ifade eden Hakan Bey “Teşkilat dizileri bütün dünyada vardı. Bizde daha yeni başladı. “24” var, “Aliance” var. Bize de onlar şevk veriyor. Onlar gibi dizi yapmak istiyoruz, amacımız da o. Bilgi ve teknoloji eksiğimiz yok, senaryo eksiğimiz vardı. Arkadaşlar çok iyi bir çalışmayla mantık hatalarının olmadığı, izlenilebilirliği olan bir senaryo getirdiler. Prodüksiyon şirketi de inandığı senaryoya imkanlarını harcadığında iyi işler çıkıyor.” Diyor. Diğer dizilerin aksine 55 dakika olacak film çok sayıda aksiyon sahnesi içeriyor. Dizideki aksiyon öncesi dramatik yapı ve aksiyon sonrası dramatik yapı, aksiyonu yukarı çıkaran temel zemin olarak kullanılıyor.

Türkiye'nin karanlık geçmişi aydınlanıyor

Türkiye'nin yakın tarihine damgasını vuran çok önemli bazı olaylar, aslında tek bir gerçeğe işaret etmektedir: Varlığını pek az kişinin bildiği, gizli bir yapılanmaya… Muhtıralardan müdahalelere, darbelerden çetelere kadar derin devlete atfedilen her türlü karanlık
ve kanlı eylemin odağındaki bu yüz yıllık güç, çeşitli yöntemler kullanarak her devirde ve dönemde gizliliğini sürdürmeyi bilmiştir. Üstelik yıllardır ulaşmayı beklediği büyük hedefine, artık sadece birkaç adım kalmıştır. Ancak hesapta olmayan biri, şimdi bu gidişi tamamen değiştirecektir. Son günlerde ülkede yaşanan kaos ortamıyla, ilk bakışta hiçbir ilgisi yokmuş gibi görünen bir genç, Murat, fırtınalı bir gecede yaralı olarak sahile vurur. Geçmişine ait hiçbir şey hatırlamayan Murat'ın kim olduğuyla ilgili de herhangi bir fikri yoktur. Dahası, kimliğini bulmak için çıktığı yolculukta, üstü örtülen bir cinayetin tehlikeli sırlarına, adım adım yaklaştığından habersizdir. Murat kimdir? Önceki hayatına ait sırları nelerdir? İçine girdiği bu yalanlar labirentinde, asıl kimliğine ulaşmayı başarabilecek midir? Aynadaki Düşman, kurgusal bir olayın dekorunda, yakın tarihe ışık tutma iddiasında. Aynadaki Düşman'ın bu iddiasını ne kadar yerine getirebileceği, ne kadar cesur olduğu sizin değerlendirmelerinize kalmış.

yenişafak



Bu haber 948 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,570 µs