En Sıcak Konular

Darbe planları sivil mahkemelere emanet

12 Nisan 2009 10:39 tsi
Darbe planları sivil mahkemelere emanet Sarıkız dosyasına sivil savcı bakacak.

Kuvvet komutanı olarak görev yaptıkları 2003-2004 yıllarında darbe planı yapmakla suçlanan Özden Örnek, Aytaç Yalman ve İbrahim Fırtına hakkındaki incelemeyi sivil yargı yapacak. Ergenekon soruşturmasına ilişkin ikinci iddianamenin darbe planları bölümünde ismi geçen emekli orgenerallerin dosyasına İstanbul'daki savcılar bakacak.

Eski Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur'la birlikte 'Sarıkız' isimli darbe planını yaptıkları belirtilen generallerin dosyası Ergenekon davasından ayrılmıştı. 'Emekli olduktan sonra darbe planlarına devam etmemeleri' buna gerekçe gösterilmişti. Edinilen bilgilere göre, emekli orgenerallerin 'darbeye teşebbüs' suçunu işleyip işlemediğine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı karar verecek. Suçun oluştuğu kanaatine varılırsa soruşturma açılacak.

Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek'in günlükleri ile Ergenekon sanığı Şener Eruygur'un bilgisayarında ele geçirilen darbe planlarında, Özden Örnek, eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İbrahim Fırtına ve eski Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman'ın isimleri geçiyordu. Söz konusu isimler darbeyi planlamakla suçlanıyordu. İddianamede, Eruygur ve Tolon'un, yöneticisi oldukları Ergenekon terör örgütünün amaç ve stratejisi doğrultusunda gerçekleştirmeyi planladıkları darbeyi emir-komuta zinciri altında yapabilmek için dönemin kuvvet komutanları Fırtına, Yalman ve Örnek ile temasa geçtikleri belirtiliyor. Eruygur ve Tolon'un, 'hükümete muhtıra verilmesi ve darbe yapılması' yönünde etkilemeye çalıştıkları kuvvet komutanlarını, 'darbeden başka çare yok' düşüncesine ikna ettikleri vurgulanıyor.

İkinci iddianamede, emekli orgeneraller Özden Örnek, İbrahim Fırtına ve Aytaç Yalman'ın görev yaptıkları dönemde 'askerî müdahaleye zemin hazırlama' yönünde Şener Eruygur ve Hurşit Tolon'la birlikte hazırlanan plan ve eylemlere iştirak ettikleri, ancak 2004 yılı Ağustos ayında Eruygur'un emekli olmasından sonra bu yönde herhangi bir çalışmanın tespit edilemediği anlatılıyor. Komutanların eylemleriyle ilgili soruşturma evrakının tefrik edildiği kaydediliyor.

Zaman



Bu haber 470 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,486 µs