Adalet bu kez yerini bulabilecek mi? | " /> Adalet bu kez yerini bulabilecek mi? | "/>

En Sıcak Konular

Adalet bu kez yerini bulabilecek mi?

11 Nisan 2009 17:17 tsi
Adalet bu kez yerini bulabilecek mi? Katliam nihayet savcısını buldu. Sırada adalet var.

Diyarbakır Başsavcılığı, 1996’da Güçlükonak’ta 11 köylünün katledilmesiyle ilgili soruşturma başlattı. Başsavcılık, eski bakan Adnan Ekmen’in Taraf’a “Katliamı PKK değil, JİTEM yaptı” demesi ve Albay Levent Göktaş’ın olayın sorumlusu olduğunu ihbar eden mektup üzerine harekete geçti. Türkiye’nin yetersiz soruşturmadan AİHM’de mahkûm olduğu katliamla ilgili dosyayı açan Başsavcılık, o dönem bölgede görevli askerlerin ifadelerini alacak, Ekmen’i de dinleyecek

Şırnak’ın Güçlükonak ilçesinde 1996 yılında 11 köylünün önce kurşunlanıp sonra yakılarak öldürülmesiyle ilgili katliam dosyası Ergenekon davasıyla gündeme gelen itiraflar üzerine yeniden açıldı. Diyarbakır Başsavcılığı’nın “Katliamı PKK değil, JİTEM yaptı” diyen dönemin Devlet Bakanı Adnan Ekmen’in ifadeleri üzerine dosyayı raftan indirdiği, bu kapsamda katliam tarihinde bölgede görev yapan korucular ve subay-yedek subayların isimlerini belirleyip ifadelerini alma aşamasına geldiği ortaya çıktı.
Güçlükonak-Ergenekon hattını kurabilecek soruşturma kapsamında tüm iddia ve bilgileri derleyen Başsavcılık, dün de katliamdan şimdi Ergenekon tutuklusu olan emekli albay Levent Göktaş’ın sorumlu olduğunu açıklayan devre arkadaşı subayın mektubunu dosyaya ekledi.

Evlerinden alındılar
Koçyurdu köyünden dördü korucu 11 kişinin bulunduğu minibüs önce ağır silahlarla taranmış, ardından da ateşe verilerek yakılmıştı. Resmi yetkililer ve Genelkurmay hiçbir araştırma yapmadan olayı PKK’nın yaptığını açıklamıştı. Katliam büyük yankıya yol açmış, o tarihte tek taraflı ateşkes yaptığını duyuran PKK ise saldırıyı üstlenmemişti. Ancak olayın ardından İHD’nin de aralarında bulunduğu Barış İçin Aydınlar Grubu bölgede köylülerle de görüşerek gerçeğe ulaşmış ve bunları raporlaştırmıştı. Öldürülen 11 kişiden altısının katliamdan üç gün önce evlerinden gözaltına alındığı ve o tarihe kadar taburda tutuldukları, diğer dört korucu ile minibüs şoförünün ise olay günü yine evlerinden askerler tarafından göreve çıkarıldığı bu raporda yer almıştı. Bunun en ciddi kanıtı da vücutları elbiseleri üzerlerindeki hesap makinesi vb. tüm malzemeler yanarak kül olan bu kişilerin tümünün kimliklerinin sapa sağlam ve askerin elinde çıkması olmuştu. Katliamda yaşamlarını yitirenlerin yakınlarının olay soruşturulmayınca başvurduğu AİHM etkili soruşturma yapmadığı gerekçesiyle Türkiye’yi bu ailelere tazminat ödemeye mahkum etmişti.

İtiraf ve Taraf’ın haberi
Katliamla ilgili gerçeklerin üzerinin örtüldüğü zannedilirken, konu Taraf’ın “Köylüleri PKK değil JİTEM yaktı” haberiyle yeniden Türkiye’nin gündemine geldi. Dönemin İnsan Haklarından Sorumlu Devlet Bakanı Adnan Ekmen, gazetemize şu açıklamayı yapmıştı: “Çok gayret sarfettim, ancak sonuca varmam mümkün değildi. Ergenekon savcıları gerçek Ergenekon’u çıkarmak istiyorlarsa bu dosya ele alınmalıdır. Buralar çözülmeden Ergenekon çökmez.”

Ve soruşturma yeniden
Taraf’ın edindiği bilgiye göre, Diyarbakır Başsavcılığı, Ekmen’in Taraf’taki açıklamalarının ardından tozlu raflardaki dosyayı yeniden işleme koydu. Başsavcılığın, bir adım daha atarak katliam tarihinde bölgede görev yapan görevlilerin isimlerini tespit etmeye yoğunlaştığı öğrenildi. Başsavcılığın görevlendirdiği özel yetkili savcıların Güçlükonak’la ilgili tüm haber ve bilgileri derlemeyi sürdürdüğü belirlendi. Bu arada başsavcılığın kısa süre önce, o tarihte görevli bir yedek subayın ifadesine de başvurduğu ileri sürüldü, ancak bu bilgi doğrulatılamadı. Adnan Ekmen, katliamın JİTEM işi olduğu yönünde kendisini doğrulayan Göktaş’ın devre arkadaşının ihbar mektubunun ortaya çıkmasını “Dediğimiz şey çıktı. Soruşturmanın üzerine kararlılıkla gidilmeli, Ergenekon ilişkisi deşifre edilmelidir” diye değerlendirdi.

Devre arkadaşı: Levent sorumlu
Diyarbakır Başsavcılığı, Güçlükonak dosyasına dün önemli bir belge ekledi.  Erge-nekon tutuklusu emekli Albay Levent Göktaş’ın devre arkadaşı olduğunu belirten Z.S. adlı kişinin ihbar mektubunda şunlar yer aldı: “Bölgede örtülü faaliyetler kapsamında birçok sivil ortadan kaldırılmıştır. Bu şahıslar için öncelikle -komutan- bu tür görevlerin yapılabileceği konusunda emir veriyordu. Levent, bu dönemde ilgili kişilerle defalarca görüştü. Listeleri aldıktan sonra konuyu tetkik ediyor ve gerçekten suçlu olduğu düşünülen şahıslar ortadan kaldırılıyordu. Şırnak bölgesinde bir yolcu minibüsünün taranmasından Levent sorumludur. Bu konuyu daha önce ordudan atılan Bülent Yılmaz’dan (MAK da tim komutanı iken adam kaçırarak fidye istemekten tutuklandı) işittim. Şırnak’ta Gülyazı veya Güçlükonak bölgesindeki bu eylem MAK personeli tarafından yapılarak PKK tarafından yapılmış görüntüsü verilmiştir.”
Bu arada Levent Göktaş’ın, mektubu yazan kişinin devre arkadaşı olduğunu kabul ettiği, ancak suçlamaları reddettiği öğrenildi.

Taraf



Bu haber 1,011 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,103 µs