En Sıcak Konular

Türkiye Irak'tan PKK için somut adım bekliyor

11 Nisan 2009 13:51 tsi
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Irak, Türkiye ve ABD arasında üçlü mekanizmanın bakanlar düzeyindeki ana komite toplantısına katılmak üzere Irak'a uçtu. Atalay ziyaret ile ilgili beklentilerini sıraladı.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, PKK terör örgütü sorununun ortadan kaldırılması konusunda Irak merkezi yönetimi ve Irak'ın kuzeyindeki yerel yönetimin işbirliği yönünde somut adımlar atmasını beklediklerini belirtti.

Bakan Atalay, özel uçak GAP ile saat 08.10'da Esenboğa Havalimanı'ndan Irak'a hareket etti.

Atalay, hareket öncesi yaptığı açıklamada, Irak, Türkiye ve ABD arasında Kasım ayından beri faaliyette bulunan üçlü mekanizmanın bakanlar düzeyindeki ana komite toplantısına katılmak üzere Bağdat'a gittiğini söyledi.

Kasım ayında bakanlar düzeyindeki ilk toplantıyı yaparak çalışma takvimini belirlediklerini ve toplantıda bir alt komite kurulduğunu ifade eden Atalay, toplantıda, alt komitenin çalışmalarının gözden geçirileceğini belirtti.

Ziyaret sırasında sivil ve askeri yetkililerin kendisine eşlik edeceğini dile getiren Atalay, toplantıya Irak tarafından Ulusal Güvenlik Bakanı Şirvan El Vaili'nin katılacağını bildirdi.

Atalay, son dönemde Türkiye ile Irak arasında her düzeyde yoğun ziyaretler ve temaslar gerçekleştirildiğine işaret ederek, son olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, 23-24 Martta Bağdat'a yaptığı ziyaretin ilişkilerde bir dönüm noktası teşkil ettiğini vurguladı.

Bu ziyarette kendisinin de bulunduğunu anımsatan Atalay, şunları kaydetti:

''Sayın Cumhurbaşkanımızın, o ziyarette Iraklı yetkililere vurguladığı gibi Irak'ın egemenliği ve toprak bütünlüğünün korunmasına ve güçlendirilmesine Türkiye olarak biz daima önem verdik ve büyük önem veriyoruz. Türkiye, bu yönde Irak'ın tekrar huzura kavuşması ve bütünlük içinde hayatını sürdürmesi, Irak halkının bu durumdan kurtulması için elinden gelen desteği zaten veriyor ve vermeye devam edecektir. Ancak hem Irak'ın genelinde hem Türkiye'ye dönük bir terör olayı da var. Özellikle PKK terör örgütü sorununun ortadan kaldırılmasının bu açıdan büyük bir önem taşıdığını düşünüyoruz. Bu konuda gerek Irak merkezi yönetiminin gerek Irak'ın kuzeyindeki yerel yönetimin işbirliği yönünde somut adımlar atmasını beklemekteyiz.''

Atalay, üçlü mekanizmaya Irak kuzey yönetimi temsilcilerinin de katıldığına işaret ederek, genel olarak terörle mücadele, özel olarak da PKK terör örgütünün Irak'taki varlığına son verilmesine yönelik adımların Irak'la işbirliği alanlarından birisini oluşturduğunu söyledi.

Bu bağlamda üçlü mekanizmanın önemli bir işlev görebileceğini ve bunun verimli çalışması için Türkiye'nin üzerine düşeni yaptığını ifade eden Atalay, ''Mekanizma çerçevesinde sürdürülen başta istihbarat paylaşımı ve diğer çalışmaların yararlı sonuçlar vereceğine inanıyoruz'' dedi.

A.A.



Bu haber 685 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,293 µs