Ortalık hareketleniyor! | " /> Ortalık hareketleniyor! | "/>

En Sıcak Konular

Mahir Kaynak: Ortalık hareketleniyor!

11 Nisan 2009 10:09 tsi
Mahir Kaynak: Ortalık hareketleniyor! 'Bu olayların ülkemize yansıması' nasıl olacak?

Mahir Kaynak / Star

Yenisi ne?

Soğuk Savaş dönemi bitince yeni bir dönem başladı. Buna terör dönemi diyebiliriz. Dünyanın her yerinde ve hemen her gün bir terör eylemi gerçekleştiriliyor ve masum insanlar can veriyordu. Bu dönemin sonuna yaklaştığımız gözleniyor, ben de yeni dönemin ne olacağını sorguluyorum.

Terörün sona ermesini ABD’nin çabalarına bağlayabilirsiniz. Bu ülke Afganistan’ı, Irak ı işgal etmek zorunda kalmış ve bu belayı kaynağında kurutmuş sayılıyor. Aslında terörle başa çıkmak zordur ama uygun formül bulunursa kolayca bertaraf edilebilir. Nitekim birçok dışişleri mensubunu şehit eden Asala örgütünü üç beş kişiyle yok etmedik mi? ABD de, uzun çabalar sonunda, bu tehlikeyi yok etmiş olabilir. PKK, görevi sona erdiği için değil, bizim çabalarımız sonucunda silahlarını bırakmak zorunda kaldı diyebiliriz.

Hayat iyilerle kötüler arasındaki bir mücadelededir diyorsak terörün sona ermesiyle huzura kavuşacağımızı söyleyemeyiz. Kötüler yeni bir yol bulup dünyayı bize dar edecektir. Acaba şimdi mutfaklarında ne pişirmenin hazırlığını yapıyorlar?

Böyle bir soru sorunca komploculukla itham edilmeyi göze alıyorsunuz demektir. Çünkü kimse bir şeyler hazırlamaz ve yaşadıklarımız kendiliğinden oluşmuştur. Mesela El-Kaide’nin bildiğimiz güçler tarafından siyasi bir amaca ulaşmak için yaratıldığını,onları yönetenlerin mağarada değil, büyük güçlerin bürolarında olduğunu söylemek paranoyadır. PKK bağımsız bir Kürt devleti kurmak istemektedir. Eğer teröristlerle onunla mücadele eden güçleri mukayese eder ve böyle bir çatışmanın anlamsızlığından söz ederseniz alacağınız cevap önceden hazırlanmıştır. Bu bir asimetrik savaştır ve burada güç mukayesesi yapılamaz.

Yeni dönemde çatışma kimler arasında ve nasıl olabilir sorusuna cevap arayabiliriz. İlk işaretlere bakarak olasılıklardan biri hakkında bir tahminde bulunuyorum. Şu sıralarda iki ülkede halk hareketleri gözleniyor. Gürcistan ve Moldova’da halk iktidara karşı hareket halinde ama Rusya Gürcistan’dakini desteklerken Moldova’dakine karşı çıkıyor. Önümüzdeki günlerde benzer bir hareketin Ukrayna’da yaşanması ve bunun da Ruslar tarafından hoş karşılanması bekleniyor. ABD’nin de Rusya’nın bu politikasına ciddi bir tepki göstermeyeceği anlaşılıyor. Acaba nüfuz bölgelerini belirlediler mi?

Yeni dönem halk hareketlerinin gözleneceği bir dönem olabilir. Avrupa ve Uzakdoğu’da ekonomik kriz daha da derinleşebilir ve bundan etkilenen halk iktidarlara karşı eylemlerde bulunabilir. Ayrıca Avrupa’da işsizliğin yarattığı bunalım halkı yabancı düşmanlığına yöneltebilir. Bu süreçten en az etkilenen ülkenin ABD olması ise, şaşırtıcı olmasına rağmen, mümkün görünüyor.

Bu olayların ülkemize yansıması sınırlı kalabilir. Ekonomide politika değişikliği ve yeni politikaya sağlanacak dış destek halkın tepkilerini azaltabilir, Obama’nın gelişinden ve ülkemizin yeni düzende oynayacağı rolün öneminden böyle bir sonuç çıkarıyorum. Ancak Avrupa’da gelişen fikir hareketlerinin etkisini hissederiz. Yani süreci yoğun yaşamaz ama sonuçlarından etkileniriz ve yeni bir düşünce akımı her yerde egemen olur.



Bu haber 1,937 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,516 µs