En Sıcak Konular

AB tamam, sıra ekonomide

10 Nisan 2009 16:37 tsi
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas arasında bugün ara bölgede gerçekleştirilen görüşme tamamlandı. Talat, müzakerelerde Avrupa Birliği konularının tamamlandığını ve gelecek hafta Çarşamba günü ‘ekonomi&#

Yaklaşık 3 saat süren bugünkü görüşmeden ilk olarak KKTC Cumhurbaşkanı Talat, ardından da Hristofyas ayrıldı. Liderlerin ayrılmasının ardından BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer tarafından bir basın açıklaması yapıldı. Downer, başkanların yüz yüze görüşmesi sırasında heyetlerin de ‘AB Konuları’ başlığı üzerindeki teknik konuları ele aldıklarını kaydetti.

Downer, güven yaratıcı önlemler konusunda önemli bir ilerleme sağlandığını kaydederek, bazılarının uygulanmasına geçilmesi için uzlaşmaya varıldığını belirtti. Downer, bunlara örnek olarak acil durumlarda karşılıklı ambulans geçişlerinin gelecek haftadan itibaren sağlanabileceğini, suç ile ilgili konularda iletişim sağlanması için kurulan komitenin çalışmaya başlayacağını ve kültürel mirasın korunması konusunda Danışma Kurulu oluşturulacağını söyledi. Alexander Downer, BM Kalkınma Programı (UNDP) tarafından finanse edilecek su tasarrufu önlemlerine ilişkin çalışmanın da hayata geçirileceğini kaydetti. O
Ortada kesin bir müzakere takvimi bulunmadığını söyleyen Downer, ancak sürecin ileriye doğru gitmesinin sağlanmasının önemli olduğunu belirtti. Downer, “Ekonomi konusundan sonra ‘Toprak ve Güvenlik’ konularının ele alınacağını, ardından ‘birinci tur’ ve ‘ikinci turun’ başlayacağını ve bunun sona ermesinin ardından da ‘üçüncü tur’ da al-ver sürecinin yaşanacağını kaydetti.

Alexander Downer, ortada çok büyük bir müzakere ve uzun süredir devam eden bir konu bulunduğunu kaydederek, liderlerin 22 görüşme yaptıklarını ve iyi bir ilerleme sağlandığını ve 1974’ten beri ilk kez liderler tarafından üzerinde uzlaşılan konuların görüşme sürecinde kayıt altına alınmasının da önemli olduğunu vurguladı.

Downer, örnek olarak Annan Planı’nda da liderler tarafından üzerinde anlaşmaya varılmamış birçok konu bulunduğunu anımsattı. Alexander Downer, uluslararası topluluğun da Kıbrıs sorununun çözümü yönünde beklentisi bulunduğunu kaydederek, BM Genel Sekreteri’nin sorunun çözümü için önemli destek verdiğini, ayrıca ABD Başkanı Barack Obama ile diğer BM Güvenlik Konseyi üyelerinin de çözümü desteklediğini ifade etti.

TALAT, BASINA DEĞERLENDİRME YAPTI

Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’la bugünkü görüşmesi sonrasında KKTC Cumhurbaşkanlığı’nda basına açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı. Daha önce teknik komitelerin ele aldığı dört konuda yeniden teyit yapıldığını söyleyen Talat, ambulansların geçişi konusunda var olan pürüzlerin ortadan kaldırıldığını, çevrede su tasarrufu ile ilgili UNDP’nin desteklediği projelerin yürütülmesi ile ilgili nihai sonuca varıldığını, kültürel miras danışma konseyinin kurulması ve faaliyetleriyle, suç ve suça ilişkin konularda bilgi değişimiyle ilgili konuların sonuçlandırıldığını söyledi. Talat, ekonomi konusunda da temsilcilerin yapacağı çalışmalarla kısa zamanda önemli ölçüde yakınlaşma sağlanacağını umduklarını bildirdi.

“Baş başa görüşme sırasında Rum Lider Hristofyas’la birlikte neden bahçede dolaşmaya çıktığı” konusundaki soruya Talat şu şekilde cevap verdi:

“Biz baş başa görüşmemizi tamamlayıp salona döndüğümüzde ekiplerimizin AB konularıyla ilgili ayrıntıları görüştüğünü gördük, hem teknik konulardı hem de AB ile ilgili daha önce başlamış ve tartıştıkları konulardı... Onlara biraz zaman verebilmek için çıkıp biraz tur attık ve zaten biz dönene kadar onlar da görüşmeyi bitirdi” dedi.

“Suç ve suça ilişkin konularda anlaşılması bundan sonra sorun çıkmayacağı anlamına gelir mi?” sorusuna da cevap veren Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, 24 saat görevli bir ofis kurulacağını, suç ve suça ilişkin konularda bilgi paylaşımı yürüteceklerini, her iki tarafı da suçlu sığınağı olarak gören kişilerin artık bunu yapamayacaklarını umduğunu söyledi. Bu gelişmenin 1963’ten günümüze kadar olan süreçte ilk ve önemli işbirliği olduğunu söyleyen Talat, “Bunu siyasi bir kılıfa büründürmeyeceğiz. Umuyorum, örnek bir işbirliği gerçekleştirmiş olacağız” dedi.

Talat, “Umuyoruz diyorsunuz, endişeniz nedir?” sorusuna ise “Arada zorluklar çıkabilir. Nitekim bu konudaki anlaşma 3 ay önce yapıldı ama halen hayata geçiremedik. Zorlukları birer birer aşıyoruz. Umudum, yeni zorlukların çıkmamasıdır” şeklinde cevap verdi.



Bu haber 677 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,579 µs