açık çek verildi... | " /> açık çek verildi... | "/>

En Sıcak Konular

Türkiye'ye açık çek verildi...

10 Nisan 2009 16:17 tsi
Türkiye'ye açık çek verildi... Kriz ya gerçekten teğet geçerse?

Süleyman Yaşar / Taraf

IMF istediğimiz kadar döviz verecek

Hazine’den sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek dün İstanbul’da ekonomi yazarlarıyla yaptığı toplantıda IMF ile mayıs ayının ilk haftasında stand-by anlaşmasının imzalanabileceğini söyledi.

Bakan Şimşek, geçen hafta Londra’da yapılan G-20 zirvesinde Başbakan Tayyip Erdoğan ile birlikte IMF başkanı ve başkan yardımcısı ile görüştüklerini ve Türkiye’nin üç yıllık dış finansman ihtiyacının IMF tarafından karşılanması için prensipte anlaştıklarını açıkladı. Bakan Şimşek’in bu açıklaması üzerine Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Londra’da bir kez daha “kriz Türkiye’yi teğet geçecek” demesinin nedeni de böylece anlaşılmış oldu.

IMF ile varılan prensip anlaşmasına göre, yaşanan dünya ekonomik krizinde Türkiye IMF’den açık çek almış durumda. ABD Başkanı Barack Obama’nın Türkiye’ye verdiği önem doğrultusunda, Türkiye’nin dünya ekonomik krizine karşı ekonomik olarak korunması da bu çerçevede dikkate alınmış oluyor.

IMF ile yapılacak stand-by anlaşması için, makro ekonomik çerçeve, mali çerçeve ve yapısal reformlar önümüzdeki üç yıl için tekrar gözden geçiriliyor. Bu çalışmalar bitirildiğinde IMF heyeti Türkiye’ye davet edilecek. Yeni yapılacak ekonomik programda Türkiye, 2009 yılında bütçe gelirlerindeki düşüşü, dünya ekonomik krizi nedeniyle telafi etmeyecek. Hatta 2009’da faiz dışı fazla ayrılmasından da vazgeçilebilecek. Ancak 2010 ve 2011 yılları için devlet borcunun makul bir seviyeye çekilmesi mali kural olarak benimsenecek.

Dün Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’de teşvik sistemini kökünden değiştireceklerini ve bölgelere ekonomik özelliklerine göre teşvik vereceklerini açıkladı. Ayrıca hangi sektörler cari açığın büyümesine etki yapıyorsa, o sektörlerde yerli üretimi arttırmak için bölge farkı gözetmeden belirli bir limitin üstündeki yatırımlar desteklenecek. Örneğin petrokimya, ilaç ve benzeri alanlar cari açığın yükselmesine yol açıyor. İçeride bu tesislerin kurulmasına yoğun destek sağlanacak.

Bakan Şimşek, teşviklerle bağlantılı olarak Avrupa Birliği’nin özellikle kurulmasını istediği bağımsız Devlet Yardımları İdaresi’nin de hızla hayata geçirileceğini açıkladı.

Bakan Mehmet Şimşek’in dünkü açıklamalarına göre, Türkiye ekonomisi dünya ekonomik krizine karşı IMF tarafından koruma altına alınmış durumda.

Bundan sonra Türkiye ekonomisinin dış şokları daha yumuşak algılayacağını ileri sürebiliriz. Ayrıca teşvik sisteminin kökünden değiştirilerek cari açığın küçülmesine yardım edecek sektörlere devlet yardımlarının yönlendirilmesiyle Türkiye ekonomisinin orta ve uzun vadede kırılganlığı azalacak. Türkiye ekonomisini olduğundan kötü göstermeye çalışanlara ne yazık ki istedikleri kriz haberleri gene yok.



Bu haber 1,164 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,654 µs