En Sıcak Konular

MAAT: TSK'nın basına açtığı tesis

10 Nisan 2009 15:11 tsi
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Mühimmat Ayırma ve Ayıklama Tesisi Müdürü (MAAT) Müdürü Yarbay Zafer Akalın,” TSK depolarında bulunan antipersonel kara mayınlarının yaklaşık yüzde 50'sinin imha edildiğini” bildirdi.

Genelkurmay Başkanlığınca, Kırıkkale'de bulunan tesise basın turu düzenledi.

Gazetecilere tesis hakkında bilgi veren Yarbay Akalın, tesislerde TSK envanterinde bulunan kullanım dışı, ömür devrini doldurmuş envanterden çıkmış silahlara ait mühimmat ile teknik yönden hizmete elverişsiz mühimmatın çevreye zarar vermeden ekonomiye kazandırıldığını belirtti.

BM Ottawa Sözleşmesi kapsamında TSK envanterinde bulunan mayınları ayırma ve ayıklama görevinin de bu tesislerde yapıldığını anlatan Yarbay Akalın, yurt dışından gelebilecek mühimmatın da ayırma ve ayıklamasını gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Tesislerde 10 subay, 16 astsubay, 54 sivil memur ve 97 işçi olmak üzere toplam 177 personel çalıştığını belirten Yarbay Akalın, tesisin 9 atölye, 3 depo, 11 hizmet binası ile 7 bin 295 metrekaresi kapalı toplam 198 bin metrekarelik alanda faaliyet gösterdiğini aktardı.

Tesiste çevre, insan ve malzeme güvenliği, uluslararası ve AB çevre standartlarına uyumun gözetildiğini ifade eden Yarbay Akalın, tesislerin aynı zamanda NATO NAMSA Patlayıcı Maddeler ile Çalışılabilirlik Sertifikası'na sahip olduğunu söyledi.

Tesislerde kamera destekli güvenlik sistemi bulunduğunu dile getiren Yarbay Akalın, er ve erbaşların tesislerde görev yapmadığını kaydetti.

Tesisin teknolojik olarak Türk savunma sanayi ve Türk mühendislerince tasarlanıp oluşturulduğunu anlatan Yarbay Akalın, azami ölçüde otomasyon kullanılarak makine ve ekipman modülleriyle metal hurda ve patlayıcı maddelerin ekonomiye kazandırıldığını bildirdi.

Yarbay Akalın, tesiste kovansız ve kovanlı mühimmat ayırma, roket ve füze ayırma, su jeti kesim, TNT tahliye ve son işlem atölyeleriyle zırhlı yakma, statik yakma, flaş yakma ile tahta yakma fırınları bulunduğunu söyledi.

Yarbay Akalın, “Türk mühendis, işçi ve teknolojisiyle yapılan tesis için kullanım yeri kalmayan mühimmatı çevreyi koruyarak, güvenliği ön planda tutarak, geri kazanımla ekonomiye katkı sağlamaktadır. Türkiye'nin 1 Mart 2004'te taraf olduğu Ottawa Anlaşması'nın gereği olan antipersonel mayınlarının imhası tesislerde yapılmaktadır. Tesis bu yönüyle de yurt dışından büyük ilgi görmektedir” diye konuştu.


Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Yarbay Akalın, yurt dışından tesisin kullanılmasıyla ilgili herhangi bir talep gelip gelmediği sorusu üzerine, dost ve müttefik ülkelerden gelen personel tarafından tesislerin ziyaret edildiğini, ancak dışarıdan imha talebi gelip gelmediği konusunda bilgisi olmadığını söyledi.

Tesisin kurulduğu 2007 yılından itibaren ne kadar mühimmat imha edildiğinin sorulması üzerine, Yarbay Akalın, bin 800 ton metal hurdası ile 200 ton patlayıcının ekonomiye kazandırıldığını belirtti. Yarbay Akalın, “TSK depolarında bulunan antipersonel kara mayınlarının ise yaklaşık yüzde 50'sinin imha edildiğini” bildirdi.
Yarbay Akalın, bir soru üzerine, “Bölücü terör örgütünden ele geçirilen patlayıcıların bu tesislerde imha edilmediğini” de dile getirdi.

Yarbay Akalın, bir başka soruyu yanıtlarken, tesislerde özel filtreleme sistemlerinin kullanıldığını ve Kyoto protokolünün öngördüğü değerlere uyulduğunu kaydetti.

Daha sonra tesisler basın mensuplarına gezdirildi.

GEZİDEN NOTLAR

Tesislere girişte topuk bandı giyilerek, metal bir levhaya dokunularak, vücuttaki statik elektriğin atılması gerekiyor.

Kıvılcıma duyarlı sensörler ve zırhlı kameraların bulunduğu tesislerde yapılan işlemler otomasyon merkezlerindeki ekranlardan takip ediliyor.

Patlamalara karşı atölyelerin etrafında çelik ve beton duvarlar bulunuyor. Yanmaz kumaştan elbiseler giyen işçiler, elektriği zemine aktaran ayakkabılar kullanıyor.

Tesislerde DM-11 antipersonel kara mayını elle ayıklanırken, M-12 ve M-16 antipersonel kara mayınlarıysa çelik kapı arkasında hassas sökümle ayıklanıp, ayrıştırılıyor.

Tesislerde cep telefonu ve çağrı cihazı açılmasına izin verilmiyor. Basın turu sırasında kameramanlardan ışık yakmamaları, foto muhabirlerinden de flaşlı çekim yapmamaları istendi.

Geziye Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak da katıldı.

A.A.



Bu haber 2,171 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,570 µs