Tarih belli oldu... | " /> Tarih belli oldu... | "/>

En Sıcak Konular

Ve perde açılıyor. Tarih belli oldu...

10 Nisan 2009 13:21 tsi
Ve perde açılıyor. Tarih belli oldu... Önce "haftada bir" açılacak. Sonra?

Zeynep Gürcanlı / Hürriyet

Ankara, arada kaldı; Bir yandan ABD Başkanı Obama’nın “Ermenistan ile sınırı açın. Yoksa ABD Kongresi’ni de, Amerika’daki Ermeni lobisini de tutamam” ısrarı...

SINIR ÖNCE "HAFTADA BİR" AÇILACAK

Diğer yanda, Bakü’den gelen “Söz vermiştiniz. Karabağ sorunu çözülmeden sınır açılmayaktı” baskıları.
Ve Türk diplomatların “arayı bulma” formülleri;

İŞTE ÜZERİNDE ÇALIŞILAN “FORMÜLLER”

*ERMENİSTAN’I MEMNUN EDECEK FORMÜL: Türkiye ile Ermenistan arasında doğrudan diplomatik ilişki kurulacak. Ancak bu ilişki, ilk aşamada, “alt düzeyde” tutulacak. Düzeyin yükseltilmesi için, Ermenistan’ın ve özellikle Ermeni diasporasının izleyecekleri “yol haritasına” bakılacak.

*ABD’Yİ MEMNUN EDECEK FORMÜL- Türkiye-Ermenistan sınırı açılacak. Ancak bu açılış, “kademeli” yapılacak. Sınır, başlangıçta haftada bir gün açılacak. Ermenistan ile diğer konularda başlatılacak diyalogda yaşanacak gelişmeye göre, yeni düzenlemeler yapılacak.

*TÜRKİYE’Yİ MEMNUN EDECEK FORMÜL- Ermenistan ve Türkiye devletleri arasında “her konunun konuşulacağı” komisyon kurulacak. Bu komisyonun alt komisyonlarından biri “iki ülke arasındaki sınır konuları”, diğeri ise “tarih komisyonu” olacak. Tarih komisyonunun kurulması resmen “1915 olaylarının, tarihçilere bırakılması” anlamını taşıyor. Türkiye bunu kullanarak, başta ABD olmak üzere, tüm dünyaya “Ermenistan’la birlikte, tarihimizi incelemeye aldık. Üçüncü ülkeler bu işe karışmasın” mesajı verecek. Seçim kampanyasında Ermeni lobisine verdiği “soykırımı tanıyacağım” sözü veren ABD Başkanı’nın da, hem ABD Kongresi’ndeki Ermeni tasarısını durdurmak, hem de her yıl 24 Nisan’da yayınladığı geleneksel Ermeni mesajında “Soykırım” dememek için eli güçlendirilecek.

*AZERİLERİ MEMNUN EDECEK FORMÜL- Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin “yol haritası” niteliğinde olacak Mutabakat Zaptı’nda, Karabağ sorununa da atıf bulunacak. Atıfta, Ermenistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gelişmesinin, Karabağ sorununda yaşanacak gelişmelere bağlı olduğu ifade edilecek. Bu çerçevede, Azerbaycan da, “beklentilerini” bir ölçüde düşürmüş durumda. Karabağ sorunu, Azerbaycan’ın toplam 7 bölgesinin (reyonunun) Ermeni işgali altında olmasını içeriyor. Bakü yönetimi, bu 7 bölgeden 5’inin Azerbaycan’a geri verilmesi halinde, Ankara’nın sınırı açmasına karşı çıkmıyor. Azeri yönetimi, kalan iki bölgeye ilişkin sorunun çözümünün ise sonraya bırakılmasına karşı çıkmıyor.

ERMENİ CUMHURBAŞKANI TARİH BİLE VERDİ

Bu arada, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Türkiye ile sınırın açılması konusunda tarih bile verdi.

Sarkisyan, Moskova’da yaptığı açıklamada Türkiye ile Ermenistan arasında 7 Ekim’de oynanacak iki ülke Milli Futbol takımları karşılaşmasına kadar, “sınır açılmış olacağını umduğunu” söyledi.

Sarkisyan, “Futbol karşılaşmasını izlemek için Türkiye’ye gideceğim güne dek sınırın açılacağını veya açılmaya çok yakın olacağını düşünüyorum” diye konuştu.



Bu haber 1,054 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,953 µs