En Sıcak Konular

Tatil sevindirdi, Taksim belirsiz

9 Nisan 2009 18:28 tsi
Tatil sevindirdi, Taksim belirsiz Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla 1 Mayıs'ın resmi tatil edilmesi süreç başladı. Şimdi 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanıp kutlanmayacağı tartışılıyor. Hükümetin kararı merakla beklenirken sendikaların tavrı muhtelif...

Yıllardır tartışılan 1 Mayıs'ın resmi tatil ilan edilmesi hükümetin yeni adımıyla çözüldü. Geçtiğimiz yıl Taksim Meydanı için restleşen Hükümet ve sendikaların bu yıl nasıl bir yol izleyeceği ise merakla bekleniyor. Konuyla ilgili ilk tepki DİSK'ten geldi ve sendika Taksim'de ısrarcı olduğunu açıkladı. Kamu-Sen ve HAK-İŞ ise Taksim'de ısrarcı değil. CHP lideri Baykal, 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanmasını istedi. Hükümet kanadından konuyla ilgili bir yorum yapılmadı, Çalışma Bakanı Faruk Çelik Taksim'e diğer bakanlıkların karar vereceğini söyledi.

Türk-İş Başkanlar Kurulu'nun 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak için başvuruda bulunduğu dün, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da akşam saatlerinde 'resmi tatil' talimatı verdi.

Başbakan Erdoğan, "1 Mayıs'ın tatil olarak ilan edilmesi için perşembe günü Çalışma Bakanı ile Türk-İş, Hak-İş ve DİSK bir araya gelecek" derken, bu adımı olumlu bir gelişme olarak değerlendiren Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, "Taksim için ısrarcı olacağız ama takıntılı değiliz. Esas amacımız tatil ilan edilmesiydi" şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'ın da bulunduğu toplantıda 1 Mayıs'ı da konuştuklarını söyleyerek şu açıklamayı yaptı:

"Bir diğeri de tabii yine şu anda özellikle her 1 Mayıs'ta gündeme gelen bir konu. Bununla ilgili de işçi barışına yönelik bir adımı geçen yıl bildiğiniz gibi atmıştık ve 1 Mayıs'ın tatil olarak ilan edilmesi noktasında perşembe günü bakanımız Türk-İş, Hak-İş ve DİSK ile bir araya gelecek. Bu konuda kendilerine bir talimat verdim. 'İşçi konfederasyonlarıyla da bu konuyu görüşün ve 1 Mayıs'ın tatil ilan edilmesiyle ilgili olarak konuyu kendileriyle de ayrıca müzakere edin' dedim. Bu konuda verilmiş olan bir talimatım var.''

ÇELİK: KARAR İMZAYA AÇILDI
Çalışma Bakanı Faruk Çelik, 1 Mayıs'la ilgili bugün gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Çelik, "Son olarak yaptığımız değerlendirmede, Başbakanımızın da dün açıkladığı gibi verdiği talimatla 1 Mayıs'ın tatil olması konusunda gerekli kanun tasarısını Bakanlar Kurulunda imzaya açmış bulunuyoruz ve çok seri şekilde bunun yasalaşmasını sağlayacağız" dedi.

"Bu seneye yetiştirmeyi mi amaçlıyorsunuz?" sorusuna Çelik, "Tabii, çok kısa süre içinde bunu yasalaştıracağız" yanıtını verdi.

Bir gazetecinin, "Türk-İş ve diğer konfederasyonların 1 Mayıs'ı Taksim Meydanı'nda kutlama ısrarları devam ediyor. Resmi tatil karşılığında 'Taksim'den vazgeçin' diye görünmez bir pazarlık mı söz konusu?" sorusu üzerine Çelik, bu konuların farklı konular olduğunu belirtti. Çelik, şunları söyledi:

"Çalışma Bakanı olarak çalışma hayatının önündeki engelleri kaldırmakla, gerek işçi gerekse işveren kesimi önündeki engelleri kaldırmakla mükellefim. Bu konuda son dönemde gerek işverenler gerek işçilerle ilgili önemli düzenlemelere hep bilikte imza atma çabası içerisindeyiz. Bunun nerede, ne şekilde kutlanacağı konusu ise diğer bakan arkadaşlarımızla mülki amirlerle ilgili bir konudur. Öyle tahmin ediyorum ki, herkes bayram olan tatil olan bu günü tatile uygun, bayrama uygun bir hava içeresinde kutlar."

BAYKAL: 1 MAYIS TAKSİM'DE KUTLANMALI
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, yaptığı yazılı açıklamada 1 Mayıs ve Nevruz'un bir an önce tatil ilan edilmesini istedi ve 1 Mayıs'ın bayram coşkusuyla Taksim'de kutlanması  gerektiğini belirtti. Baykal, hükümete bu konuda her türlü desteği vermeye hazır olduklarının altını çizdi.

DİSK: TAKSİM'DE ISRARLIYIZ
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, 1 Mayıs'ın tatil ilan edilmesini şöyle değerlendirdi:

"1 Mayıs, 1980 darbesinden önce bahar bayramı olarak kutlanıyordu. Atılan adımı önemli buluyorum. Hangi iktidar tarafından atılıyor olursa olsun adımı önemsiyorum ve TBMM'de de bu konuda bir mutabakat olduğunu düşünüyorum. Başka konularda olmayan mutabakat TBMM'de 1 Mayıs için var.

Ancak daha da atılması gereken adımlar var. Hükümetin 1 Mayıs'ı tatil ilan ederek sendikaların Taksim ısrarını kırmak istediği gibi yorumları ummak dahi istemiyoruz. Çünkü bizim tatil ve kutlama yeri ilişkisini ayırmamız gerekiyor. Uzun yıllardır sendikaların Taksim talebi var.

Taksim talebimiz değişmedi, alanın 3 saatliğine de olsa işçilere ve emekçilere açılmasını istiyoruz. Diğer konfederasyonların farklı yer talepleri olabilir, birlikte Taksim'de kutlarsak güzel ve anlamlı da olur. Taksim konusunda ısrarlıyız."

HAK-İŞ: ALAN DEĞİL KUTLAMA ŞEKLİ ÖNEMLİ
HAK-İŞ Genel Başkanı Salim Uslu, şunları söyledi:

"Çok olumlu bir karar, Türkiye'de demokratik açılımlara karşı ciddi bir direnç var. Bu direnç odaklarından bir tanesi de 1 Mayıs'tı. Yasağın kalkması Türkiye'nin uzun yıllardır taşıdığı bir ayıptan kurtulması anlamına geliyor. Bu bağlamda hükümetin attığı adımı çalışanlar açısından son derece olumlu buluyorum ve teşekkür ediyorum.

Bundan sonra 1 Mayıs'ın nasıl kutlanacağı önem kazanıyor. Bugün diğer konfederasyon başkanlarına bir mektup gönderdim. 1 Mayıs'ın birlik ve dayanışma günü olarak, adına yaraşır bir şekilde, hiçbir ayrışmaya fırsat vermeden birlikte kutlanması gerektiğini düşünüyoruz. Nerede ve nasıl kutlayacağımızı konuşabiliyor olmalıyız artık.

Artık, 1 Mayıs'ın ya da Taksim alanının artık fobi olmaktan kurtarılması gerekiyor. Taksim'in yasak kapsamında olmasını hiçbir şekilde doğru bulmuyoruz. Yasaklar kalkmalı, dileyen dilediği yerde 1 Mayıs'ı kutlamalı.

1 Mayıs'ın olmazsa olmazı olarak gördüğümüz noktası birlikte kutlanması. Kutlama için Taksim ya da bir başka mekanı birlikte belirleyebiliriz. Alandan ziyade nasıl bir kompozisyonla bir mesaj vereceğimiz daha önemli."

KAMU-SEN: TAKSİM ISRARININ FAYDASI YOK
Türkiye Kamu-Sen ise yazılı bir açıklamayla tartışmaya katıldı:

"Türkiye Kamu-Sen olarak yasakların, sendikal hak ve özgürlüklerin önündeki engellerin kaldırıldığı bir ülke en büyük hayalimizdir. Ancak 1 Mayıs kutlamalarının Taksim'de yapılması konusunda ısrar etmenin kimseye faydası olmayacağı, tüm kesimlerin toplumu gerginliğe sevk edecek tutum ve davranışlardan kaçınması gerektiği inancındayız. 1 Mayıs Türkiye'nin dört bir köşesinde kutlanabilmelidir. Taksim ısrarı nedeniyle geçtiğimiz senelerde yaşanan çatışma ortamı, çalışanların sorunlarının dile getirilmesi yolundaki en büyük engel olarak karşımıza çıkmıştır. Bu tür eylem ve kutlamalarda amaç, her zaman  çalışanların haklarının dile getirildiği, sorunların tartışıldığı zeminlerin oluşturulması olmalıdır."

TÜRK-İŞ: ESAS AMAÇ TATİLDİ
Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, konuya ilişkin dün akşam NTV ekranlarında Canlı Gaste'ye yaptığı açıklamada, Taksim konusunda yine ısrarcı olmakla birlikte esas amaçlarının 1 Mayıs'ın tatil ilan edilmesi olduğunu söyledi.

Başkanlar Kurulu Toplantısı ve Başbakan'ın talimatıyla ilgili açıklama yapan Kumlu, "Yıllardır dile getirdiğimiz gibi geçen sene de Sayın Başbakan'a 1 Mayıs'ın tatil ilan edilmesi talebini iletmiştik. O zaman, 'Çalışma Bakanı ile bu konuyu bir irdeleyin' dediler ancak çıkan netice olumsuz oldu.

Geçen yıl Taksim'de kutlansın kutlanmasın; bir kaos yaşandı. Özellikle bugünkü Başkanlar Kurulu'nda da ısrarla 1 Mayıs'ın tatil ilan edilmesi gerektiğini söyledik. Daha önce de yeniden bir kaos olmasın diye mesajlarımız olmuştu. Başbakan'ın verdiği talimatı olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Sonuç olarak, Başkanlar Kurulu'nda aldığımız karar üzerine atılan bu adımın büyük bir gelişme olduğunu düşünüyorum" dedi.

Geçen yıl gerçekleşmeyen tatil konusunda, "Başkanlar Kurulu'nda Sosyal Güvenlik'le aynı anda tartışılan bir konuydu. Biz, '1 Mayıs yaklaşıyor, bunu da halledim' dememize rağmen, Bakanlar Kurulu farklı bir karar aldı. Biz yine tatil konusunda ısrarcı olduğumuzu ilettik ve iyi bir gelişme oldu" diyen Kumlu, Taksim konusunda ise şöyle konuştu:

Taksim'i bir takıntı olarak görmemek lazım. Polis ve jandarma ile işçileri karşı karşıya getirmeyi düşünmüyor ve istemiyoruz. 'Yasak' dendiği zaman bir tepki oluşuyor. Bunu ortadan kaldırılması için geçen yıl olduğu gibi yine ısrarcı olduk. Oturup konuşacağız. Biz, 1 Mayıs'ı ismine yakışır şekilde kutlamak istiyoruz. Şunu da belirtmeliyim; bizim esas amacımız 1 Mayıs'ın tatil ilan edilmesiydi.

ntv



Bu haber 397 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,103 µs