En Sıcak Konular

Temel diye kazdıkların yerin altından ne çıktı?

9 Nisan 2009 17:42 tsi
Antik liman kenti Soli Pompeiopolis'in bulunduğu Mersin'in Mezitli İlçesi'nde inşaat temel kazısında Roma Dönemi'ne ait olduğu belirtilen 4 kaya mezar ortaya çıktı.

Akdeniz Mahallesi'nde bina inşaatı için temel kazan inşaat çalışanları, mezar bulunca durumu polise bildirdi. Polis ekiplerinin Mersin Müzesi görevlilerine haber vermesiyle olay yeri incelemeye alındı. Yapılan incelemede, mezarların M.S. 2'nci Yüzyıl Roma Dönemi'ne ait olduğu saptandı. Müze yetkilileri, kayaların üst kısmından oyularak, mezar yapılmış olabileceğini söyledi. Mezarların içinden çok sayıda kemik ve kafatasının yanı sıra, parfüm şişesi, yağdanlık ve tencere kapakları çıktı. Kazılar Mersin Müze görevlileri tarafından devam ettirilirken inşaatın da 24 saat polis koruması altında olacağı kaydedildi.

‘BİLİNÇSİZCE KAZMAYIN’ UYARISI

Yaklaşık 1 ay önce ise ilçeye bağlı Kuyuluk Beldesi'nde bir temel kazısı sırasında aile mezarı olduğu tahmin edilen 4 mezara daha rastlanmıştı. Günümüzden 1800 yıl öncesine ait mezarlardan birinde yapılan kazı çalışmaları sonucunda, o dönemlerde mezarlara hediye olarak bırakılan koku şişeleri, gözyaşı şişeleri, bir sikke, mühür ve el baskı eşyası çıkmıştı. Mezardan çıkan tarihi kalıntılar Müze Müdürlüğü'ne teslim edilmişti.

Ortaya çıkan mezarın ardından, müze yetkilileri bilinçsizce temel kazma işlemi yapılmaması konusunda vatandaşları uyardı. Yetkililer önümüzdeki günlerde ilçede inşaat çalışmalarının hızlanması ile birlikte bu tür tarihi eser, mezar veya kalıntılarla daha çok karşılaşılabileceğini tahmin ettiklerini söyledi. Ayrıca yapılacak inşaat çalışmalarında tarihi ve kültürel varlıklara zarar vermeme açısından Mezitli Kaymakamlığı’na bilgi verilmesi, özellikle temel açma çalışmalarının konusunda uzman müze yetkilileri ve belediye yetkilileri gözetiminde yapılması önemle uyarıldı.

Antik Liman kenti Soli Pompeiopolis'in bulunduğu ilçede gün ışığına çıkan mezarlar ilçe halkına heyecan verdi. Mezarların Mersin turizmine kazandırılması gerektiğini söyleyen vatandaşlar, bu tür kaya mezarların binlerce olduğunu ve kazı çalışmalarının her noktada sürdürülmesini istedi.



Bu haber 861 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,994 µs