En Sıcak Konular

Zorlu Grubu'nun 800 milyon doları eriyor

9 Nisan 2009 16:53 tsi
Zorlu'nun özelleştirme kapsamında 800 milyon dolar bedelle aldığı Karayolları Arazisi için yaptığı imar planı değişikliği Danıştay tarafından iptal edildi. Davayı Şehir Plancıları Odası açmıştı.

Danıştay 6. Dairesi, özelleştirme kapsamında, Zorlu Gayrimenkul Geliştirme ve Yatırım'a 800 milyon dolara  satılan Beşiktaş Ortaköy'deki Karayolları arazisinin nazım imar planı değişikliğini oy birliğiyle iptal etti.

TMMOB Şehir Plancılar Odası, İstanbul, Beşiktaş İlçesi, Ortaköy, 30 ada, 157 sayılı parsele ilişkin 27 Aralık 2006'da Özelleştirme Yüksek  Kurulu'nca (ÖYK) onaylanan 1/5000 ölçekli koruma amaçlı nazım imar planı değişikliğinin iptaline ve yürütmesinin durdurulmasına karar  verilmesi istemiyle Danıştay'da dava açmıştı.

Davayla ilgili esas incelemesini tamamlayan Danıştay 6. Dairesi, nazım imar planı değişikliğini oy birliğiyle  iptal etti.

Kararda, 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu'nun amacının, İstanbul Boğaziçi Alanı'nın kültürel ve tarihi değerlerini, doğal güzelliklerini kamu yararı  gözetilerek korumak, geliştirmek, bu alandaki nüfus yoğunluğunu artıracak yapılanmayı sınırlamak için uygulanacak imar mevzuatını belirlemek  ve düzenlemek olduğu anımsatıldı.

TABAN ALANI KAT SAYISI

İmar Kanunu'nda ''yapı'' tanımının yapıldığı da vurgulanan kararda, konutun, ''yapı tanımının kapsamına girdiği gibi, kendi başına kullanılabilen,  üstü örtülü ve insanların içine girebilecekleri ve insanların oturma, çalışma, eğlenme veya dinlenmelerine veya ibadet etmelerine, hayvanların ve  eşyaların korunmasına yarayan binaların'' da yapı kapsamına girdiği ifade edildi.

''Boğaziçi Alanında ve Etkilenme Bölgesi''nde kalan bir taşınmaz üzerinde ancak ''taban alanı kat sayısı yüzde 15 ve 5 katı geçmemek şartı ile  konut yapılabileceğinin'' Boğaziçi Kanunu ile kurala bağlandığı vurgulanan kararda, ''Boğaziçi Kanunu'nun bu maddesinde yer alan sınırlamanın,  sadece konut yapımı için geçerli olduğunu, dava konusu plan değişikliğinde belirtilen nitelikte yapılacak yapılar için kanunda bir sınırlama  öngörülmediğini kabul etmek, Kanun'un açık hükmü karşısında mümkün değildir'' denildi.

Kararda, dava konusu plan değişikliği ile burada yapılacak yapılardaki maksimum yüksekliğin tescilli idari blok binasından uzaklık ile  bağlantılı olarak bu binanın 1.5 ile 2 misli yüksekliğini aşmayacağı, planlama alanındaki toplam inşaat alanının yüzde 15'inin ticaret, yüzde  10'unun yönetim, yüzde 10'unun sosyo-kültürel tesis, yüzde 35'inin rezidans ve yüzde 30'unun turizm kongre merkezi kullanımına ayrıldığı ifade  edildi.

Kararda, ''Bu itibarla, Boğaziçi Kanunu'nda belirtilen nitelikte, yoğunlukta ve yükseklikte bir yapılaşma öngörülmemiş olması nedeniyle dava  konusu plan değişikliğinde kanuna uygunluk bulunmamaktadır'' denildi.

Davalı Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın bu kararı temyiz etme hakkı bulunuyor. Temyiz istemini, Danıştay İdari Dava Daireleri  Kurulu görüşecek.




Bu haber 754 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,912 µs