En Sıcak Konular

Vodofone Türkiye'den çekiliyor mu?

9 Nisan 2009 16:49 tsi
Türkiye'ye, Telsim'i alarak giren İngiliz devi Vodafone, Türkiye operasyonundan rahatsız. Şirketin satışı için pazarlıklar sürüyor. Masada olduğu iddia edilen rakam 2.7 milyar dolar.

Türkiye’de bir türlü istediği sonucu alamayan ve bu nedenle büyük önem verilen ilk CEO’sunu değiştiren Vodafone Türkiye ile ilgili 'satış' iddiaları gündemden düşmüyor.

Abone sayısı itibari ile Türkiye'nin ikinci büyük GSM operatörü olan Vodafone, 2006'da 4.55 milyar dolar ödeyip Telsim'in sahibi olmuştu. Ancak şirketin özellikle 2008 ilk yarısındaki kötü bilançosu, Vodafone Türkiye'yi yeni bir yol ayırımına getirdi.

Şirket ile ilgili ilk iddia, Vodafone Türkiye'nin satışı ile ilgili Alman Deutsche Telekom ile görüşüldüğü yönünde oldu. Ancak bu iddia Vodafone Türkiye CEO'su Serpil Timuray tarafından yalanlandı. Timuray, 2009'da 1.3 milyar dolarlık yatırım planları olduğunu öne sürerek, Türkiye'den çıkmayı düşünmediklerini ifade etmişti.

Ancak Timuray'ın bu açıklamasının, deyim yerinde ise, daha mürekkebi kurumadan Vodafone Türkiye 260 çalışanını bir çırpıda işten çıkardı. Yine işten çıkarılan personel sayısının 600'e yaklaştığı gündeme geldi.

Üstelik bu işten çıkarmalar, Vodafone Türkiye'nin basınla yaptığı ve 2009'de 1.3 milyar dolarlık yatırım planları olduğu açıklamasından sonra geldi.

Masada 2.7 milyar dolar duruyor

Vodafone Türkiye'de personel çıkarımından ötürü huzursuzluk sürerken, şirketin satışı ile ilgili yeni bir takım bilgiler ortaya çıktı. Rotahaber'in sektör kaynaklarından edindiği bilgiye göre dünya devi Vodafone, Türkiye operasyonunu elden çıkarmaktan kararlı. Rotahaber'in elindeki bilgiye göre Vodafone Türkiye için 2.7 milyar dolarlık bedel üzerinden pazarlıklar sürdürülüyor. Üstelik bu kez masada  bir tek Deutsche Telekom da yok. Yeni muhtemel alıcılar arasında Avrupa ve Ortadoğu menşeli yatırımcılar da bulunuyor.

Vodafone merkezi, Türkiye operasyonunu yeniden yapılandırma amacı ile yönetim değişikliğine gitmiş ve yeni CEO atanmıştı. Danone Türkiye'nin başında bulunan Serpil Timuray 1 Ocak 2009'dan itibaren Vodafone Türkiye CEO'luğu koltuğuna oturmuştu. Bilindiği gibi Timuray'ın ilk icraatı toplu işten çıkarma olmuştu. Dünya devi Vodafone'un Türkiye operasyonunu elden çıkarma konusunda aceleci olduğu da gelen bilgiler arasında. Çünkü ne kadar erken satılırsa o kadar yüksek gelir elde edilebileceği düşünülüyor. Zira  Vodafone Türkiye, numara taşınabilirliği sonrasında abone kaybetmeye devam ediyor.

Türkiye'ye Telsim'i alarak geldi

TMSF'nin gerçekleştirdiği ihalede 4.5 milyar dolar teklifle Telsim’in sahibi olan Vodafone, geçen 3 yıllık süre zarfında 1.5 milyar dolarlık yatırıma da imza attı. Türkiye ile birlikte 27 ülkede doğrudan yatırım yapan Vodafone’un bilançosunda Türkiye yatırım ile ilgili yaklaşık 2.9 milyar dolarlık miktarı zarar olarak bilançosunda ödediği belirtiliyor. Bu adım ile Türkiye operasyonunun muhtemel bir satışa hazırlandığı iddiası güçlenmişti.

Vodafone geçtiğimiz günlerde çeyrek sonuçlarını açıklamış ve Vodafone Grubu’ndaki büyümeye rağmen Türkiye’deki % 14.5’lik küçülmeye dikkat çekilmiş ve yeni CEO’nun mevcut durumu düzeltmek için adımlar atacağı kaydedilmişti.

Vitai'nin ayrılışı yeni bir dönemin başlangıcı

Telsim'in satın alınmasından sonra Macaristan'dan Türkiye'ye atanan Vodafone Türkiye eski CEO'su Attila Vitai geçen yıl mayıs ayında görevinden ayrılmıştı. Bu sürpriz ayrılık da büyük şaşkınlık yaratmıştı. Uzun süre CEO’sunu arayan şirketi Vodafone Grubu Doğu Avrupa Bölgesi CEO'su Ian Gray tarafından yönetmişti. Geçen yıl kasım ayında ise Danone Türkiye Genel Müdürü olarak görev yapan Serpil Timuray, Vodafone Türkiye CEO’su olarak atanmıştı.

Türkiye operasyonu FT'nin de gündeminde

Ekonomi gazetesi Financial Times da geçtiğimiz Aralık ayında Vodafone Türkiye operasyonu ile ilgili bir habere yer vermişti. Vodafone’nun Hindistan’da 2 milyar dolarlık vergi yükümlülüğüne ilişkin davanın şirket için iyi gitmediğine dikkat çekilen haberde “Hindistan mahkemelerindeki mücadele ile Türkiye’deki işlerinin, İngiliz grubunun yükselen piyasalar stratejisine ilişkin soru işaretlerini yaratmaya başladığı” yolundaki görüşleri de aktardı. İngiliz gazetesi şunları yazdı:
“Vodafone’nun 2005 yılında 4.6 milyar dolar ödediği Türkiye’deki işleri, grubun en kötü performans gösteren operasyonlarından biri ve geçen yılın eş dönemine göre Eylül’de sona eren üç aylık dönemde gelir yüzde 2.1 azaldı.”

600 kişi ile yollar ayrıldı

Yeni CEO Timuray'ın göreve geldikten sonraki ilk icraatı personel azatlımı oldu. Vodafone Türkiye 600 kişiyi işten çıkartma kararı almıştı.

Vodafone Türkiye'nin yeni CEO'su Serpil Timuray, işten çıkarma kararında henüz iki gün önce 2009 yılında 500 yeni istihdam yaratacaklarını açıklamıştı. İlk etapta 260 kişinin işten çıkarıldığı şirkette toplu halde işten çıkartılanların sayısı 600 kişiye ulaştı. Bu karar Serpil Timuray'ın ilk stratejik kararı olarak değerlendirildi.

Telsim'i satın alarak Türkiye pazarına iki yıl önce giriş yapan Vodafone, bugüne kadar toplam 6 milyar dolarlık yatırıma imza attı. Buna rağmen, 2008'de küresel kriz sebebiyle zarar eden Vodafone'un Türkiye'deki şirketini Alman Deutshe Telecom'a satacağına yönelik iddialar gündeme geldi.  Vodafone Türkiye üst yöneticiliğine atanan Serpil Timuray, şirketin el değiştireceği iddialarının gerçek olmadığını söyledi.

Vodafone Türkiye abone kaybetti

2008'in Ekim-Aralık dönemini kapsayan son çeyreği itibarıyla numara taşınabilirliğinde 600 bin abone kaybeden Vodafone, buna karşın 200 bin yeni abone kazanabildi. Toplamda abone sayısını 16,7 milyona çıkardı. Pazar payı yüzde 19 seviyesinde

'Cep'ten 2.6 milyar dolar yedi
2008'in ilk yarısında yüzde 35’lik kar kaybı yaşayan Vodafone, bunun nedenlerinden birinin de Türkiye’deki operasyonları olduğunu açıklamıştı. Türkiye’deki 2.6 milyar dolarlık değer kaybının grubun gelirlerini etkilediği belirtildi. Türkiye’ye ilişkin hesapları tutmayan İngiliz GSM devinin, ilk 6 aylık kârı 3.3 milyar dolara düşmüştü.

Türkiye’de değer kaybı

Son yıllarda Afrika ve Asya’daki gelişmekte olan pazarlara genişleyen Vodafone’un gelişmekte olan piyasalardaki geliri yüzde 25.7 oranında artarak, 4.5 milyar (7.1 milyar dolar) sterline çıktı. Ancak Telsim’i 2006 yılında 4.55 milyar dolara satın alan Vodafone, Türkiye’deki işinde 1.7 milyar sternlik (2 milyar 670 milyon dolar) değer kaybı yaşadı. Şirketin yeni CEO’su Vittoria Colao, grubun Türkiye’de altyapı geliştirmede ve sağlam dağıtım platformu kurmada yavaş kaldığını söylerken, "Türkiye’de kárlılık artışımız, umduğumuzdan daha uzun sürdü" açıklaması yapmıştı.

Timuray satış iddialarını yalanlamıştı

Satış iddiaları ile ilgili bir açıklama yapan CEO Timuray, yatırımda hız kesmeyeceklerini ve 2009 yılı için 1,3 milyar TL yatırım kararı aldıklarını duyurmuştu. Timuray, "Türkiye'den çıkmak istesek böyle bir bütçeyle devam etmezdik. Vodafone, Türkiye'den çıkacaksa niye 1,3 milyar liralık yatırım yapsın?" demişti.

31 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan sektördeki yarıştan kopmadıklarını belirten Timuray, uzun soluklu bir yolculuğa çıktıklarını ifade ederek, "Henüz 2,5 yıllık bir şirketiz. Asla vazgeçmiş değiliz" değerlendirmesi yapmıştı. İngiliz Vodafone dünyada '1 numaralı' mobil iletişim şirketi olarak tanınıyor. 67 ülkede 290 milyon abonesi, 27 ülkede direkt yatırımları bulunuyor.


Rotahaber



Bu haber 1,343 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,977 µs