İptal ettiklerine göre | " /> İptal ettiklerine göre | "/>

En Sıcak Konular

İptal ettiklerine göre

9 Nisan 2009 17:03 tsi
İptal ettiklerine göre 'Anayasa Mahkemesi yasayı iptal ettiğine göre demek ki; ombudsmanlık memleketin, vatandaşın, demokrasinin yararına bir şeydir'

Dr. Sivilay Genç / Taraf

Soru: Sevgili Sivilay Abla,
Anayasa Mahkemesi Ombudsmanlık yasasını iptal etmiş diyorlar. Ombudsman Norveçli bir futbolcu mudur? Nedir bu ombudsmanlık? Ne işe yarar? Bu konuda beni aydınlatabilirseniz çok sevinirim. (Bedriye Yetkin – Kocaeli)

Cevap: Sevgili Bedriye,
Ombudsmanlık ne işe yarar bilmiyorum ama, Anayasa Mahkemesi’nin ne işe yaradığını çok iyi biliyorum. Anayasa Mahkemesi yasayı iptal ettiğine göre demek ki; ombudsmanlık memleketin, vatandaşın, demokrasinin yararına bir şeydir. Artık ben saatimi Anayasa Mahkemesi’ne göre kuruyorum. Mahkemenin saati üçü gösteriyorsa saatin dokuz, bilemedin sekiz buçuk olduğunu anlıyorum.


NATO’dan taviz koparmak

Soru: Sivilay Abla,
Bazı gazeteler ve televizyonlar, NATO genel sekreteri seçiminde Türkiye’nin tavizkâr davrandığını, hatta teslim olduğunu düşünüyor. Rasmussen karikatür krizi için özür de dilemedi. Roj TV konusuna da “bakarız” dedi. Bu konuda fikrimin oluşması için sizin görüşünüzü öğrenmek istiyorum. Saygılarımla. (Tuğrul Koçak – İstanbul)

Cevap: Sevgili Tuğrul,
Çıldırtmasınlar insanı. Kurulduğu günden bu yana bilmem kaçıncı NATO genel sekreteri seçimi yapıldı. Kaçımız bu seçimin üyelerin oy birliğiyle yapıldığını biliyordu doğrusu merak ediyorum. Ben şahsen bizim genelkurmay başkanlarının seçimi gibi otomatiğe bağlanmış bir sistem olduğunu sanıyordum. Son seçim sayesinde Türkiye’nin bir oyunun hatta veto hakkının olduğunu öğrenmiş olduk. Daha önce Kenan Evren, Yunanistan’ın NATO’ya geri alınmasını veto etmemek şartıyla yapacağı darbe için izin koparmıştı. Bize pek yararı olmayan bu tavizi saymazsak NATO ile bir pazarlık yapıldığına ilk kez şahit oluyorum. Yani yapılan bir birim değerinde bile olsa sıfırdan büyük olduğu kesin.


CHP’de 360 derecelik dönüşüm

Soru: Sevgili Sivilay Abla,
Yerel seçimlerde özgüveni yerine gelen Deniz Baykal, hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını, CHP’nin dönüşeceğini söyledi. Siz ümitli misiniz? CHP dönüşebilir mi? (Serdar Bayraktar)

Cevap: Sevgili Serdar,
Deniz Baykal, Barack Obama ile görüşmesinde, Obama’ya Nutuk yerine Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Huzur, Şu Çılgın Türkler yerine Sait Faik Abasıyanık’ın Haritada Bir Nokta kitaplarını hediye etmesi ciddi bir dönüşüm olduğunu gösterdi. Ancak tam ümitlerimizin yeşerdiği bir sırada Obama’ya Ergenekon davasını şikâyet etmesi dönüşümün 360 derecelik bir dönüşüm olacağını işaret ediyor.


Köksal Toptan ve Exorcist

Soru: Sevgili Sivilay Abla,
Biz Genç Siviller olarak Türkiye’nin tek çıkış yolunu Sivil Anayasa yapmak olduğunu görüyoruz. Bu nedenle etkinlikler düzenliyoruz. Son olarak TBMM’de bir forum yapmak için başvurduk. Meclis Başkanı Köksal Toptan önce kabul etti sonra ise “gündemimizde Sivil Anayasa yok” diyerek başvurumuzu geri çevirdi. Her türlü eylemi güle oynaya, elini kolunu sallaya sallaya yapabilirken, Sivil Anayasa deyince neden bin bir türlü zorluklarla karşılaşıyoruz? Saygılarımı sunar, Güney Afrika’nın Sivil Anayasa yapma tecrübesini konuşacağımız foruma sizi de bekleriz. 9 nisanda (BUGÜN) saat 13.30’da, Meclis’in karşısında Hotel Midas’ta, Tunus Caddesi’nde. (Turgay)

Cevap: Sevgili Turgay,
Statüko değişime direnir. Statüko, somut bir insan, bir kurum değildir, Exorcist filmindeki gibi bir ruhtur. Uyumlu bedenlere girer. Böylece bir gün Meclis Başkanı olarak karşımıza çıkar, bir gün düz bir sekreter olarak. Bir gün Anayasa Mahkemesi’dir bir gün İstanbul Baro’su. Statüko direnmeseydi zaten Genç Siviller gibi oluşumlara gerek kalmazdı. Aranızda bu derece de bir bağ var. Mücadeleye devam. Okuyucularıma kaçırmamalarını öneririm.



Bu haber 658 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    12,024 µs