Türkiye'ye çok kızgın. İşte nedeni... | " /> Türkiye'ye çok kızgın. İşte nedeni... | "/>

En Sıcak Konular

Fransa, Türkiye'ye çok kızgın. İşte nedeni...

9 Nisan 2009 15:20 tsi
Fransa, Türkiye'ye çok kızgın. İşte nedeni... ABD Başkanı Barack Obama’nın, Türkiye’ye gelmeden önce “Türkiye’nin AB’ye katılmasından yanayım” demesiyle başlayan gerginlik, Türkiye’nin NATO’da Anders Fogh Rasmussen’in Genel Sekreterliği konusunda

Son olarak mayıs 2005’te düzenlenen Avrupa Anayasası referandumu sırasında Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) üyeliğini gündeminin en üst sıralarına taşıyan Fransa’nın merkez sağı, aynı şeyi bu kez, yaklaşan AB milletvekili seçimleri için yapmaya başladı. Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin partisi olan Halk İçin Birlik Hareketi (UMP), AB seçimleri için bugüne dek bir türlü tasarlayamadığı kampanyasını, büyük olasılıkla, Türkiye karşıtlığı üzerine inşa edecek.
Aslında her şey, ABD Başkanı Barack Obama’nın, Türkiye’ye gelmeden önce “Türkiye’nin AB’ye katılmasından yanayım” demesiyle başladı. Sarkozy, bilinen görüşlerini tekrarlayarak, Obama’ya katılmadığını, ayrıca Avrupa’yı ilgilendiren kararların da ABD tarafından alınamayacağını söyledi. Türkiye’nin NATO’da Anders Fogh Rasmussen’in Genel Sekreterliği konusunda uzun süre ayak diremesiyse, Fransızların tepkisini arttırdı ve son olarak Fransa Dışişleri Bakanı Kouchner, Hz Muhammed karikatürlerine yapılan göndermeyle Türkiye’nin dini pekiştirip, laiklik vurgusunu geri plana ittiğini savunarak Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğini desteklemeyeceğini duyurdu. Fransa’da 2017 seçimlerinde cumhurbaşkanı adayı olmak istediğini şimdiden duyuran UMP Meclis Grup Başkanı Jean-François Cope de, Türkiye’yi imtiyazlı ortak olarak görmeyi tercih ettiğini söylüyor.

Sarkozy neden rahatsız oldu
Fransız hükümetinin Türkiye konusunu birdenbire bu kadar sert bir biçimde yeniden gündeme getirmesinde esasen, iki ülke arasında son yıllarda hızlanan diplomatik yarışın yattığı öne sürülüyor. Ortadoğu barış sürecinde Türkiye’nin stratejik nedenlerle giderek daha büyük bir role sahip olmasının, aynı rolü üstlenmek için elinden geleni yapan Fransa’da rahatsızlık yarattığı tahmin ediliyor. Hatırlanacağı gibi Fransa, geçen temmuzda Paris’te düzenlenen Akdeniz İçin Birlik toplantısında, Türkiye’nin arabuluculuğuyla başlayan İsrail-Suriye görüşmelerine müdahil olmak istemiş; ancak tüm çabalarına rağmen iki ülke liderini aynı fotoğrafta biraraya getiremeyerek Türkiye’den rol çalma girişimlerinden başarısızlıkla ayrılmıştı.

İlk denizaşırı ziyaret Fransa olsun istediler
Bir başka önemli rahatsızlıksa, ABD Başkanı Barack Obama’nın Türkiye ziyareti nedeniyle yaşandı. Zira ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın, Obama’nın Türkiye’ye geleceğini duyurduğu gün, Fransa medyası, ABD Başkanı’nın, Türkiye’den birkaç gün önce, G20 ve NATO zirveleri arasında Fransa Normandiya kıyılarına gelerek, hem 2. Dünya Savaşı sırasında burada yapılan çıkarmayı anacağı, hem de Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile görüşeceği haberini vermişti. Edinilen bilgiye göre başından itibaren haziran için öngörülen bu ziyaret, Elysee tarafından bilinçli bir şekilde marta çekilmeye çalışılmış; medyaya yansıyan haberler de Sarkozy tarafından bizzat sızdırtılmıştı. Elysee’nin hedefi, Obama’yı, ilk denizaşırı ülke ziyaretini Fransa’ya gerçekleştirme konusunda zorlamaktı. Ancak bu kumar da tutmadı ve Obama da ilk denizaşırı ülke ziyaretini, Türkiye’ye gelerek gerçekleştirdi.
Fransa’nın Türkiye konusundaki tavrını bu kadar sertleştirmesinde, bu üstü kapalı diplomatik savaşın da rol oynadığı söyleniyor.

Taraf



Bu haber 1,364 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,403 µs