En Sıcak Konular

Helikopter kazasında yeni detay !

9 Nisan 2009 14:07 tsi
Helikopter kazasında yeni detay ! BBP Lideri Muhsin Yazıcıoğlu'nun da bulunduğu ve 6 kişinin ölümüyle sonuçlanan kazayla ilgili yeni ayrıntılar...

"GÖRÜŞMELER İLK ARAMANIN ARDINDAN 2 SAAT SONRASINA KADAR SÜRÜYOR. İKİ AYRI TELEFONLA GÖRÜŞÜLÜYOR"

İHA muhabiri İsmail Güneş ile 112 arasında geçen görüşmelerden en uzun sürelisinin 20 dakika olduğunu kaydeden Bakanlık Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, "Ötekiler değişik. Mesela ilk araması 75 saniye. Numarası görünmüyor. Bu görüşmede numarası alınıyor. Sonra arıyorlar, 20 saniye görüşme yapılmaya çalışılıyor, ancak konuşmalar anlaşılmıyor. Bağlantı kuruluyor ama sesler anlaşılmıyor. Sonra 84 saniyelik bir görüşmemiz var. Bu arada da 155 ve 156'ya haber veriliyor. 155 ve 156 ile çok sayıda (10'un üzerinde) görüşme var. Asıl 20 dakikalık görüşme, emniyet güçlerinin talepleri ile oluyor. Onlar sürenin uzun tutulmasını talep ediyor. Yer tespiti konusunda avantaj olacağı söyleniyor." şeklinde konuştu.

İsmail Güneş tarafından 112'ye ilk çağrının saat 15:32:55'de yapıldığını anlatan Buzgan, şunları dile getirdi: "20 saniyelik görüşmenin ardından 1 dakika geçmeden, biz 155-156'yı arıyoruz. Daha sonraki görüşmelere bakıldığında, mesela 110 saniyelik görüşme var. 35-23 saniyelik görüşme var. Görüşmeler 2 saat sonrasına kadar sürüyor. En son 17:30'da görüşme gerçekleştiriliyor. Ondan sonra da telefonuna tekrar ulaşılamıyor. İki ayrı numara ile irtibat kuruluyor. O bizi başka bir telefondan da aramış. Ne yazık ki 17:30'dan sonra bu iki numaraya da ulaşılamıyor."

"BU OLAYDA BİR EKSİKLİK YOK. EĞİTİMLER YETERLİ AMA SÜRESİ VE KALİTESİ KONUSUNDA İLERİ GİTMEK LAZIM"

"Gönül rahatlığı ile görevlimiz doğru şekilde davrandı, diyebiliyor musunuz?" sorusuna, "Evet" karşığını veren Buzgan, "Şu anda eğitimlerimiz yeterli ama süresi, kalitesi konusunda muhakkak daha ileri gitmek lazım. Bunun için de elbette biz de eğitimlerimizi gözden geçireceğiz. Eksik bir şey var mı, süre yeterli olduğu halde, eğitim kalitesi konusunda bir sorun var mı? Ama bu vakada, bir eksiklik görmedik. İşin büyüklüğü, heyecanı konusunda ufak tefek eksiklikler olmakla beraber, arkadaşımız işini yapmış durumda." ifadesini kullandı. Yer tespiti konusunda aksilikler yaşandığını hatırlatan Buzgan, "Bakanlık olarak bu bizim görevimiz değil. Biz acil çağrı geldiğinde, nereye, nasıl en kısa yoldan ulaşılır, ona bakarız." dedi.

112 görevlilerine verilen eğitimlerde, büyük toplu yaralanmalar ve kazalar ile ilgili başlıkların da bulunduğunu söyleyen Buzgan, "Gözden geçirmeyi şu açıdan kastediyorum. Bu olayda eksiklik yok ama her yerde böyle hazır mıyız? Bir eksiklik tespit ettiimizden dolayı değil ama eğitimler ne kadar alınıyor, herkes bu eğitimleri alıyor mu? Göreve başladıktan bir yıl sonra bu eğitimlerin alınması gerekiyor. Bazı yerlerde belki göreve başladıktan sonra yeterli eğitim alınmamış olabilir." şeklinde konuştu.

"112 GÖREVLİSİNE ELEŞTİRİLERİN DOZU FAZLA OLDU, KENDİSİNE GEREKLİ TELKİNLER YAPILDI"

Olağanüstü, insanların alışık olmadığı, tüm ülkeyi ilgilendiren önemli olaylarda, alınan eğitimlere rağmen, "ufak tefek dil sürçmeleri ve eksikliklerin" olabileceğini vurgulayan Buzgan, "Arkadaşımıza baktığımızda, çağrı karşılama ve yönlendirme işini iyi bir şekilde yaptığını görüyoruz." diye konuştu. Buzgan bir soru üzerine, söz konusu görevli ile Bakanlık olarak ilgilendiklerini aktardı. "Genel müdürümüz, daire başkanımız, kendisi ile birkaç kez konuştular, gerekli telkinlerde bulundular, destek sağladılar." diyen Buzgan, "Biraz eleştirilerin dozu fazla oldu." ifadesini kullandı. Buzgan, söz konusu görevlinin, izne ayrıldığını belirtti.

"GSM OPERATÖRLERİNİN SEYYAR BAZ İSTASYONLARI MUTLAKA OLMALI"

GSM operatörlerinin seyyar baz istasyonlarının mutlaka olması gerektiğinin altını çizen Buzgan, "İhtiyaç duyulduğunda farklı noktalara kurularak, yer tayinini kolaylaştırmaları gerekir." dedi. Buzgan, "Bu bizim işimizi çok kolaylaştıracak." ifadesini kullandı. 112 hizmetlerinin her türlü acil, hastalık, kaza, yarlanmalarda en kısa sürede müdahale etmek amacıyla kurulduğunu vurgulayan Buzgan, "Her geçen yıl uluslararası standartlar doğrultusunda daha da ileri gitmeyi hedeflemiş durumdayız." dedi.

Konuşmasında 6 yıl önceki 112'ler ile bugünü kıyaslayan Buzgan, "6 yıl önce, 5 bin 714 kişi çalışırken, bugün itibariyle 20 bin 593 kişi çalışıyor. Bunların arasında 6 bin 545 acil tıp teknisyeni, bin 197 acil tıp ve ambulans teknikeri, 4 bin 189 tane de hekim ve diğer elemanlar var. Çağırı karşılayıcıları da acil tıp teknisyeni ve teknikerinden oluşuyor." şeklinde konuştu. Bu kişilerin lise ve yüksekokullarda formel eğitimlerini aldıklarını anlatan Buzgan, "Biz bununla yetinmiyoruz, hizmet içi eğitimler, başlama dönemlerinde entegrasyon eğitimleri veriyoruz. İlk bir yıl içinde herkesin bu eğitim alması gerekiyor." dedi.

Bu kapsamda çağrı karşılama ve yönlendirme eğitiminin bir hafta sürdüğünü kaydeden Buzgan, "Şikayet tespiti, konuşma ve diksiyon eğitimleri var. Adres tespiti konusu var. Yaralı, hasta ya da yakını herhangi bir şekilde aradığında o telaşla ardresi tam veremeyebiliyor. O yüzden iyi bir iletişimci olmak lazım. Bunun için de eğitim veriliyor. Coğrafi bilgi sistemleri eğitimleri de mevcut." şeklinde konuştu.

Helikopter kazasında eleştirilen 112 görevlisine sahip çıkan bakanlık, verilen eğitimleri gözden geçirecek

Sağlık Bakanlığı, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun helikopterinin düşmesinin ardından, aynı helikopterde bulunan İHA Muhabiri İsmail Güneş'in çağrısını karşılayan 112 görevlisinin, görevini yerine getirdiğinin gönül rahatlığı ile söylenebileceğini bildirdi.

112 görevlisine yapılan eleştirilerin "dozunu fazla aştığını" söyleyen Bakanlık Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, "Genel Müdürümüz, daire başkanımız kendisi ile konuşarak telkinde bulundu, gerekli desteği verdi. Kendisi de izne ayrıldı." diye konuştu. Söz konusu olayla ilgili herhangi bir eksiklik görmediklerini vurgulayan Buzgan, "Şu anda eğitimlerimiz yeterli ama süresi, kalitesi konusunda muhakkak daha ileri gitmek lazım. Bunun içinde elbette biz de eğitimlerimizi gözden geçireceğiz." diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, CİHAN'a yaptığı açıklamada helikopter kazasında hayatını kaybeden gazeteci İsmail Güneş'in, 112 görevlisi ile yaptığı telefon görüşmesinde, çağrıyı karşılayan görevliye yönelik yapılan eleştirileri cevapladı. İsmail Güneş ile görüşmelerin ikisi bayan biri erkek olmak üzere 3 ayrı kişi tarafından gerçekleştirildiğini anlatan Buzgan, "Basına da yansıyan, 20 dakikalık asıl görüşmeyi yapan personelimiz acil tıp teknisyeni. Kendisi bu konuda 4 yıllık eğitimin yanısıra, bizim verdiğimiz eğitimi de almış. Çağrı karşılama ve yönlendirme eğitimi var." dedi.

112'ye gelen çağrıların yüzde 98'inin asılsız çıktığını hatırlatan Buzgan, ilk aramada Güneş'in numarasının görünmediğini belirterek, şöyle devam etti: "Arkadaşımız konuşma sırasında, rahmetli İsmail Bey'e, hangi numaradan aradığını soruyor ki, bu garip geliyor belki ama numara görünmediği için sormuş. Numarayı almış, daha sonra da bu numaradan tekrar görüşüyor. Yani tekrar 112'yi arıyor. Yeri tespit etmeye çalışıyor. Diğer kazazedeler hakkında bilgi alıyor. Kendisine, yaralı olup olmadığını soruyor, müdahale edebilmesi için kravatı olup olmadığını soruyor. 'Kanayan yer var mı?' diyor; 'üşüyorum' deyince, 'üzerinize bir şey almanız gerekiyor' diyor. Orada hayatta olan başka kişiler varsa, onlara yardımcı olmak için onların da durumunu öğrenmeye çalışıyor. Hava çok soğuk olduğu için kişiyi uyutmamaya da çalışıyor."

CİHAN

 



Bu haber 535 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,364 µs