En Sıcak Konular

Uzan'ın devlete olan toplam borcu

9 Nisan 2009 12:42 tsi
İmar Bankası ve Adabank'da dahil Uzan Grubunu'nun, sağlanan tahsilatlar hariç tutulduğunda 7 milyar 812 milyon dolar ana para borcu bulunuyor.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, MHP Hatay Milletvekili Süleyman Turan Çirkin'in Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) tahsilatı, kurumun gecikmiş alacak tutarı, tahsilatın Hazine ile paylaşımına ilişkin sorularını yanıtladı.

Ekren, Kasım 2002 tarihinden itibaren TMSF'ye devredilen İmar Bankası ve Adabank'ın kamuya maliyetinin ne olduğu konusunda; her iki banka dahil Uzan Grubunun, 31 Aralık 2008 tarihi itibariyle kamuya toplam maliyetinin 3 ana başlık altında toplandığını belirtti.

Bunların “Yetkili Mercilere Beyan Edilen Mevduat ile Tespit Edilen Mevduat Arasındaki Fark, Devlet İç Borçlanma Senedi Ödemeleri, Temlik Alınan Krediler” şeklinde telaffuz edildiğini hatırlatan Ekren, Uzan Grubunun, sağlanan tahsilatlar hariç toplam 7 milyar 812 milyon dolar (10 trilyon 492 milyar TL) anapara borcu bulunduğu açıkladı.

TMSF'nin, İmar Bankası mudilerine ödenmek üzere sigorta kapsamında 19 Ocak 2004 tarihinden, 11 Mart 2009 tarihine kadar Gelir Vergisi Stopajı dahil 8 trilyon 621 milyar 646 milyon TL tutarında mevduatın Ziraat Bankasına aktarıldığını bildiren Ekren, ayrıca, Hazine adına İmar Bankası mudilerine ödenmek üzere TMSF'ce 5 milyar 652 milyon TL ile yine İmar Bankası nezdindeki karşılıksız Devlet İç Borçlanma Senedi hesaplarına 937 milyar 122 milyon TL'nin de aynı bankanın hesaplarına aktarıldığını ifade etti. Ekren, diğer yandan, fon (TMSF), SSK, Maliye ve Hazine Müsteşarlığı alacaklarına yönelik müflis İmar Bankası İflas Masasına alacak kayıt talebinde bulunulduğunu da hatırlattı.

TMSF TAHSİLATI 19 MİLYAR DOLARA ULAŞTI

Bakan Ekren'in cevabında, 31 Aralık 2008 tarihi itibariyle TMSF'ye devredilen bankaların hakim ortaklarından 12 milyar 618 milyon dolar olmak üzere yaklaşık 19 milyar dolar (18,9 milyar dolar) tahsilat sağlandığı kaydedildi. Ekren, TMSF'nin toplam gecikmiş alacak miktarı konusunda da şu bilgileri verdi:

“Yönetimi ve denetimi devir alınan bankaların kredi alacaklarının çözümlenmesi kapsamında söz konusu bankalardan 31 Aralık 2008 tarihi itibariyle toplam 207 bin 530 adet ve 8 milyar 799 milyon TL anapara tutarında kurumsal alacak dosyası devir ve temlik olarak alınmıştır. Yine geçen yılın sonu itibariyle toplam 189 bin 144 adette ve 147 milyon 53 bin TL anapara tutarında (kayıtlı risk bakiyesi) bireysel alacak dosyası devir olarak alınmıştır.”

HAZİNEYE 9,2 MİLYAR DOLAR ÖDEME YAPILDI

TMSF'nin devredilen bankalardan yaptığı tahsilatın ne kadarının Hazineye, ne kadarının Maliye Bakanlığına verildiği yönündeki soruyu da Ekren, şöyle yanıtladı:

“Geçen 2008 yılının Aralık ayı itibariyle TMSF tarafından Hazineye yapılan toplam ödeme 9 milyar 284 milyon dolar, Maliye Bakanlığına gönderilen toplam tutar ise 3 milyar 487 milyon dolar olarak hesaplandı. TMSF tarafından yapılan Ticari İktisadi Bütünlük Satışları kapsamında tahsil olunan 404 milyon 45 bin dolar dolar tutarındaki Katma Değer Vergisi ilgili vergi dairelerine aktarılmıştır.”

AA



Bu haber 678 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,470 µs