Moldova! | " /> Moldova! | "/>

En Sıcak Konular

Soros'un düşen ilk kalesi: Moldova!

9 Nisan 2009 11:29 tsi
Soros'un düşen ilk kalesi: Moldova! Moldova’da seçimi komünistler kazandı. ‘AB’ciler’ ayaklandı. Ayaklanma ‘facebook’ ve ‘twitter’ sitelerinde organize edildi deniyor. İsyan şimdi bastırılmış gibi. Moldova olaylardan Romanya’yı sorumlu t

Ukrayna ve Romanya’nın arasına sıkışmış bir ülke olan Moldova’da geçtiğimiz hafta sonu seçimler yapıldı. Bu seçimlerden Komünistlar yüzde 50’lik oy oranıyla galip çıktı.

Ancak bundan sonra ülke gerilmeye başladı. AB yanlısı Muhalif Liberal Parti lideri Vlat Filat, Romanya ve bazı uluslararası internet iletişim sitelerinin aracılığı ile isyan çıktı.

İş, başkent Chisinau’daki bazı resmi binalar Romanya bayrağı asılmasına kadar gitti. Devlet Başkanı Vladimir Voronin de Romanya’yı sorumlu tuttu ve hem Bükreş elçisini geri çekti hem de Romanya elçisini sınır dışı etti. 

 


 

Şu an durum daha sakin görünüyor. Önceki gün meclis binasını işgal eden göstericiler dağıldı ve bir kısmı da gözaltına alındı.

Peki iddiaların muhatapları ne diyor? Vlad Filat, protestoların gençlerin haklı bir tepkisi olduğunu belirtiyor ve "Tutuklamalardan korkmuyoruz. Özgür yaşamak istiyoruz" diyor.

Romanya ise doğal olarak suçlamaları kabul etmiyor. Moldova’nın iç sorunlarını komşularına yıkmak istediğini söylüyor. Rusya ise işin biraz daha “bam teline” basan yaklaşımlar içinde; “Bu bir Asma devrimidir” diyen Rus basını, hem ülkenin önemli ürünlerinden şaraba hem de “kadife devrimlere” gönderme yapıyor.

Ama daha açık söylemler de var Moskova’da. Bu ayaklanma Gürcistan ve Ukrayna’daki halk ayaklanmaları ile kayıslanıyor.

Aslında Moldova’nın komünist yönetimi belli bir dengede duruyor. Yani Rusya’ya veya Batı’ya çok “yatmadan” ülkeyi idare etmeye çalışıyor. Fakat neticede Voronin Avrupa’daki son komünist lider.

Öte yandan Romanya ile ilişkileri birden fazla boyut taşıyor. İki ülke arasında soydaşlık ve bir tür “ağabey-kardeş” ilişkisi var. Tabii bu şu anki ilişkiler için artık söz konusu değil.

Zaten Voronin, “kardeşlik burada bitmiştir” dedi. Keza, Moldova yönetimi Romanya içindeki “bazı grupların” bu işi yönettiğine inanıyor. Ama nedir açıklamıyor.

Moldova yönetiminin dertlerinden biri de Transdinyester’deki Rus azınlık. Moskova bu azınlığı destek çıkıyor. Chisinau bu sorunla da uğraşıyor.

ABD istihbarat raporları Avrupa ile Rusya arasında kalan ülkelerde bu türden iç çatışmaların büyük sorunlar yaratacağını 2008 sonunda zaten söylemişti. Ekonomik kriz de bu süreci tahrik ediyor.

Fakat çok açık ki asıl mesele, Moldova’nın batı ile doğu arasındaki sıkışmışlığı. Kavga buradan çıkıyor.



Bu haber 1,418 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,128 µs