yoğun telefon diplomasisi | " /> yoğun telefon diplomasisi | "/>

En Sıcak Konular

Kafkaslar'da barış için yoğun telefon diplomasisi

9 Nisan 2009 09:30 tsi
Kafkaslar'da barış için yoğun telefon diplomasisi 
ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyareti ve Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin geleceğine ilişkin ortaya koyduğu tutum, bölgedeki diplomasi trafiğini hızlandırdı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, bir kez daha telefonda durum değerlendirmesi yaptı. Köşk kaynakları, önceki gün yaşanan telefon trafiğini, "Cumhurbaşkanı'mız, Obama ile görüşmesi sonrasında Aliyev'i aradı. Obama'nın Aliyev ile salı günü görüştüğü açıklandı. Aliyev de aynı gün akşam Cumhurbaşkanı'mızı aradı." sözleriyle özetledi. Kaynaklar, Türkiye ile Azerbaycan yönetimleri arasında bir güven bunalımı olmadığını vurguluyor. Bölge ülkeleri arasındaki teknik görüşmeler ise iç kamuoylarından gelen baskıların etkisiyle olabildiğince gizli yürütülüyor. Her gelişme hakkında Bakü'yü bilgilendiren Ankara, Türkiye-Azerbaycan yönetimi arasında bir sorun varmış gibi bir havanın oluşturulmasından oldukça rahatsız.

Ankara ile Bakü arasındaki son görüşmede taraflar, ABD Başkanı ile temasları hakkında bilgi alışverişinde bulundu. Bölgede sorunların çözümü için aynı anda, Türkiye-Ermenistan görüşmeleri ve Azerbaycan-Ermenistan görüşmeleri ile Kafkas Platformu gibi üç farklı süreç bulunuyor. İki cumhurbaşkanı, bu süreçler hakkında görüşlerini bir kez daha paylaştı. Temasların merkezinde, "Karabağ sorunu"nun bulunduğu biliniyor. İki kardeş ülke arasındaki telefon trafiğinin altında yatan bir değer sebep ise Azerbaycan kamuoyunda Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesine yönelik duyulan hassasiyet yatıyor.

Bu arada, hafta başında Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Rusya Devlet Başkanı Medvedev ile bir telefon görüşmesinde bulunmuştu. Karabağ sorununun çözümü için MİNSK Grubu da çalışmalarını yoğunlaştırdı.

Ankara'dan bir yetkili, Ermenistan ile ilişkilerin sonsuza kadar sorunlu devam edemeyeceğini 'normalleşme' için çabaların süreceğini belirtmekle birlikte, Bakü için "Bir millet iki devlet, unuttuğumuz bir laf değil." vurgusunu yapıyor. Türkiye ve Azerbaycan yönetimi, iki ülke yakınlığını vurgulamak için bu sözü sık sık kullanıyor.

Erivan için sanal ortamda yeni sayfa

Türkiye'de de, muhalefetin Ermenistan ile ilişkilerin normalleştirilmesi için yapılan çalışmalara tepkisi giderek artıyor. Erivan yönetimini de, diasporanın bu konuda zorladığı gözlerden kaçmıyor. Bütün bunlar yaşanırken, Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkileri 'normalleştirme' çabaları, Dışişleri Bakanlığı resmi internet sayfasında kendisini gösterdi. Türkiye'nin Ermenistan ile ilişkilerin normalleşmesi için önünde engel olarak gördüğü şartlarda bir değişiklik olmadığı ifade edilmekle birlikte, bakanlığın internet sitesinde "Türkiye-Ermenistan siyasi ilişkileri" başlığı altında artık söz konusu şartlar değil yalnızca Ankara'nın attığı adımlar sıralanıyor.

Türkiye'nin Ermenistan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden biri ifadesi ile başlayan bölümde, Ermenistan'ın Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) üyeliği, iki ülke arasındaki doğrudan uçuşlar, 1915 olaylarının çözümü için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ortaya atılan "ortak tarihçiler komisyonu" önerisi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 6 Eylül'de Ermenistan'a yaptığı ziyaret ile son dönemde iki ülke dışişleri bakanları arasında artan görüşme trafiğine ilişkin detaylı bilgiler yer alıyor. Söz konusu sayfada, daha önce Ermenistan ile ilişkilerin normalleşmesi için Türkiye'nin ortaya attığı ön şartlar sıralanıyordu.

Bunlar, Ermenistan'ın "Türkiye soykırımı tanımalı" politikasından vazgeçmesi, Ermenistan'ın Karabağ topraklarından vazgeçmesi ve Karabağ sorununa Azerbaycan'la birlikte kalıcı bir çözüm bulması ile Ermenistan'ın Türkiye'nin sınırlarını tanıması biçiminde özetleniyor.

zaman



Bu haber 358 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,070 µs