Ergenekon depremi ! | " /> Ergenekon depremi ! | "/>

En Sıcak Konular

Kıbrıs'ta Ergenekon depremi !

9 Nisan 2009 08:50 tsi
Kıbrıs'ta Ergenekon depremi ! 
KKTC Başbakanı Ferdi Soyer'in, Rauf Denktaş ve Derviş Eroğlu hakkında soruşturma talep etmesi Kuzey Kıbrıs'ı sarstı.

Dün başsavcılığa başvuran Soyer, Türkiye'de yürütülen Ergenekon soruşturmasının ikinci iddianamesindeki ağır iddiaların araştırılmasını istedi. Yavru vatana uzanan soruşturmanın, 19 Nisan'daki Kıbrıs seçimlerinde dengeleri değiştireceği yorumları yapılıyor.   
 
Ergenekon terör örgütüyle ilgili soruşturma Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni de etkilemeye başladı. KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve eski başbakanlardan Derviş Eroğlu hakkında soruşturma yapılması talebinde bulundu. KKTC Hukuk Dairesi'ne (başsavcılık) başvuran Soyer, Türkiye'deki Ergenekon iddianamesinde yer alan iddialara dikkat çekti. Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi: "Türkiye'de 'Ergenekon' adı ile bilinen bir soruşturma yapılmaktadır. Dava iddianamesinin bir bölümünde Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Sayın Dr. Derviş Eroğlu ve eski Cumhurbaşkanı Sayın Rauf Denktaş hakkında iddialar bulunmaktadır. Bu iddiaların çok ciddi olması ve kamu yararı gereği KKTC yasal mevzuatı uyarınca da soruşturma yapılması kaçınılmaz bir sonuçtur."

KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ise, soruşturma isteğini ciddiye almadığını söyledi. Denktaş, "Çünkü yargı tarafından kanıtlanmamış, sızdırma bir belge var, basına sızdırılmış. Bu, seçimlere müdahale için yapılan bir tertip de olabilir. Onun için bekleyelim görelim." dedi.

Tartışmaları değerlendiren KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, soruşturmanın Kıbrıs bağlantılarını gazetelerde görünce 'irkildiğini' söyledi. Talat, geçen hafta, Türkiye'den talep gelmesi halinde iddiaları araştırmaya hazır olduklarını dile getirmişti.


Ergenekon, KKTC seçimlerine de müdahale etmiş

Ergenekon terör örgütü soruşturmasıyla ilgili ikinci iddianamede, Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek'in talimatıyla KKTC'deki seçimlere müdahale edildiği belirtiliyor. Özbek'te ele geçirilen dokümanlarda, seçimleri Derviş Eroğlu'nun kazanması için Ergenekon'un ciddi gayret sarf ettiği anlaşılıyor. Yürütülen çalışmaların ayrıntılarıyla yer aldığı belgede, 'Üst Kurul' ve 'Sivil Daire Başkanlığı'ndan bahsediliyor. Önemli isimlerin yönlendirilmesi için brifingler hazırlandığı, faaliyetlerin 'haber alma, eğitim, operasyon ve kitleleri yönlendirme' olarak şekillendiği ortaya çıktı. Rauf Denktaş'ın telefonlarının da illegal olarak dinlendiği belirlendi.

Mustafa Özbek'ten ele geçirilen 'Üst Kurul' imzalı ve 5 Ocak 1999 tarihli yazıda şu ifadelere yer veriliyor: "KKTC'de şu an 24 saat gibi bir zaman diliminde yapabileceğimiz ve ulaştığımız noktalar memnuniyet vericidir. Seçim arifesinde ve akabinde yaklaşım ve ilgilinin bu seviyeye indirgenmesi bizim varsayımlar içine soktuğumuz, Başbakan'ın seçim sonunu bekleyen bazı destek ve alakada olduğu odakların inkişafı olarak görmekteyiz. Ayrıca 1999 Türkiye genel seçimleri için organizasyona giren dairemizin buradan en üst başarı ile ayrılacağından üst kurulun en küçük bir şüphesi yoktur. Bu duygular içinde herkese başsağlığı dileriz gözlerinizden öpüyoruz..."

'Gafur' isimli bir şahıs tarafından Mustafa Özbek'e gönderilen 3 Kasım 1998 tarihli bir belgede ise 1 Kasım'da Kıbrıs'taki seçim ve gelişmeler ile ilgili geniş kapsamlı bir brifing verildiği anlatılıyor. Ardından şöyle deniliyor: "Burada Serdar Denktaş'a verilecek desteğin Türkiye'deki çete olayına destekten farksız olduğu vurgulandı. Bu konudaki birçok belge Başbakan'a verildi." Yazıda Denktaş'ın brifinge ihtiyacı olduğu belirtilerek 3 Kasım 1998 Salı günü Denktaş ve Başbakan Mesut Yılmaz'ın baş başa görüşecekleri belirtiliyor.

Belgeler arasında Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Eroğlu'na sunulmak üzere hazırlanmış 3 sayfalık '6 Aralık 1998 KKTC Milletvekili Genel Seçimleri' başlıklı metin dikkat çekiyor. Metni hazırlayan olarak Üst Kurul ibaresi yer alırken parantez içerisinde 'BATIÇLM' harfleriyle Batı Çalışma Grubu işaret ediliyor. Metinde Mustafa Özbek'in faaliyetleriyle ilgili çarpıcı bilgiler yer alıyor: "Özbek'in devreye girmesiyle 3 Kasım 1998'de öncü 4 ekip derhal gönderildi. Bu ekipler eski yerleşik elemanlarla irtibata geçerek alan araştırması, yoklaması yaptılar. İlk bilgilerin çok olumsuz gelmesi ile daha garanti araştırmalar için eski dönemde orada görev yapan eski ekiplerden bir ekip görevlendirilerek sevk edildi."

Eroğlu'na sunulan 3 sayfalık metinde gizli bilgiler de aktarılıyor. Çalışmaların önemine binaen örtülü ödenekten 1 milyon dolar aktarıldığı belirtiliyor. Ayrıca yine bir alanda kullanılmak üzere seçimden iki gün önce acilen 17 milyar 500 milyon TL paranın getirtilerek dağıtıldığı anlatılıyor.

Mustafa Özbek, operasyon için 15 milyar göndermiş

UBP lideri Derviş Eroğlu'na sunumu yapılan metinde Mustafa Özbek Daire'yi yönlendiren ve maddi kaynak sağlayan değerli insan olarak tanıtılıyor: "Önceki seçimlerde Denktaş'lar tarafından maddi desteğe alıştırılan ada halkı bunu talep etmeye başlamışlar. Başlangıç için Daire'den talep olmadığı ve nihai karar çıkmadığı için sıkıntıya düşülmüş. Özay Bey'e bu konu açıldığında olumsuz cevap gelmesi ile tüm ekipler ivedi geri dönmeleri talimatı verilmek üzereyken, Başkan bu işe Daire'yi yönlendiren değerli insan Mustafa Özbek'e danışılmış, kendisi Azerbaycan dönüşü ne gerekirse yapacağını iletince çalışmaların devamı yönünde karar çıkmıştır. Sayın Özbek gelir gelmez ilk yerli alan başkanlarına verilecek 15 milyar TL'sini derhal vermiştir. Ve bu operasyonun şarteline Sayın Özbek basmıştır."

KKTC'de Ergenekon soruşturması başlıyor

Ergenekon terör örgütüyle ilgili soruşturma Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni etkilemeye başladı. KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve eski başbakanlardan Derviş Eroğlu hakkında soruşturma yapılması talebinde bulundu. KKTC Hukuk Dairesi'ne (Başsavcılık) başvuran Soyer, Türkiye'deki Ergenekon iddianamesinde yer alan iddialara dikkat çekti. KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ise soruşturma isteğini ciddiye almadığını söyledi. Denktaş, "Çünkü yargı tarafından kanıtlanmamış, sızdırma bir belge var, basına sızdırılmış. Bu, seçimlere müdahale için yapılan bir tertip de olabilir. Onun için bekleyelim görelim." dedi.
 
zaman



Bu haber 367 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,072 µs