Kuzuların sessizliği: İsrail susuyor | " /> Kuzuların sessizliği: İsrail susuyor | "/>

En Sıcak Konular

Kuzuların sessizliği: İsrail susuyor

9 Nisan 2009 08:43 tsi
Kuzuların sessizliği: İsrail susuyor Obama önce Avrupa’ya, ardından Türkiye’ye, sonra da Irak’a gitti. Özellikle Türkiye’de verdiği bir mesaj sadece bir ülke içindi. Hatta Türkiye’de yaptığı açıklama nedeniyle ülkesinin ilişkileri o ülkeyle gerildi. Son bomba da

ABD’de Başkan Obama Beyaz Saray’a çıktığından beri Washington ile Tel Aviv arasında ilişkilerin nasıl şekil alacağı konusunda soru işaretleri bulunuyordu. Bu soru işaretleri İsrail’de hükümet krizi çıkması ve İsrail’in Gazze’ye yönelik ağır sivil kayıpla sonuçlanan operasyonu sonrasında daha da büyümüştü. Washington’da “ilişkilerin geleceği ne olacak” diye soranlar için Benjamin Netenyahu ve Avigdor Lieberman ikilisini kurduğu hükümet mihenk taşı oldu. Zira ikili aşırı görüşleriyle biliniyor.

Araya karakedi girdi

İşte bu yüzden gün geçtikçe Washington ile Tel Aviv arasındaki derin hatlar da ortaya çıkıyor. Obama’nın İslam dünyasıyla yakınlaşma politikası, Ortadoğu sorununun çözümü konusunda kararlı olduğunu vurgulaması ve İran’la diyalog yanlısı olması iki kadim müttefikin arasına karakedi girmesine neden oluyor.

Obama’nın ABD’nin eksenini Bush yörüngesinden çıkararak İslam dünyasıyla ilişkisini terör kavramı üzerinden kurmaktan vazgeçmesi İsrail’in son sekiz yıldır Ortadoğu’da edindiği önemli kazanımı ve Filistinlilerle mücadelesinde altına “sığındığı teröre karşı savaş” jargonunu kaybedeceği anlamına geliyor.

“Akılsızca” uyarısı

Öte yandan İran’la uzlaşılmaması, aksine Bush döneminde konuşulduğu gibi önleyici saldırı düşünülmesi gerektiğini savunan İsrail, Obama’nın İran’la diplomasi tercihine sinirlenmiş görünüyor. Zira dün gelen son haber şöyle: ABD, BM ve AB’nin İran’la yaptığı nükleer görüşmelere doğrudan katılma kararı aldı. Beyaz Saray sözcüsü Robert Woods, Obama yönetiminin AB Dışilişkiler komiseri Javier Solana’ya İran’ın görüşmelere yeniden başlaması için çağrıda bulunmasını istediğini söyledi. Washington’da İyibilgi’ye konuşan Pentagon’a yakın bir uluslar arası ilişkiler uzmanı “İsrail büyük bir olasılıkla İran’a yönelik askeri bir müdahale için Obama yönetimine baskı yapacak” derken dışpolitika konusunda Obama yönetimine sözü geçen Zbigniew Brzezinski’nin bundan bir süre önce “İsrail İran’ın vurulması için baskı yaparsa ilişkiler zedelenir” şeklindeki sözü hatırlatılıyor. Öte yandan Washington’dan Tel Aviv’e İran konusunda sert bir uyarı da geldi. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden önceki gün yaptığı açıklamada İsrail’i uyararak İran’a yönelik bir askeri müdahaleden kaçınılması gerektiğini belirtti ve bunun “akılsızca” olacağını söyledi.

Lieberman’a cevabı Türkiye’de verdi

Ancak iki ülke arasındaki sorunlar bundan ibaret değil. Başkan Obama’nın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Annapolis sürecinin altını güçlü bir şekilde çizmesi Amerikan basınında İsrail’in yeni dışişleri bakanı Avigdor Lieberman’ın sözlerine yanıt olarak değerlendirildi. Lieberman geçtiğimiz hafta “Amerikan sponsorluğundaki Annapolis barışı geçerliliğini yitirdi” demişti. Obama ise Türkiye’den İsrail’e seslenerek “ABD Annapolis sürecinin arkasında güçlü bir şekilde duruyor” dedi. Öte yandan İsrail’in tüm bunlara rağmen ABD ile sorun yaşamamak için bundan sonra sessiz kalmayı tercih ettiği belirtiliyor.

İyibilgi.com
 




Bu haber 2,093 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,279 µs