En Sıcak Konular

Borsa fırladı Dolar çöktü

8 Nisan 2009 17:15 tsi
Türkiye para piyasaları bugün ilginç bir seyir izledi. Sabah saatlerinde hızla yükselen dolar öğleden sonra hızla düştü.Borsa ise yüzde 5'e yakın değer kazandı.

Global piyasalardaki kayıplara karşın gösterge tahvilde bileşik faiz spot kapanış itibarıyla yüzde 13.21 ile tarihinin en düşük seviyesine gerilerken bankacılar IMF ile kısa sürede anlaşma ve Merkez Bankası'nın devam eden faiz indirim sürecinin yaşanan düşüşte etkili olduğunu belirttiler.

İMKB verilerine göre gösterge tahvilde spot kapanışlar itibarıyla en düşük faiz en son 2 Mayıs 2006'da yüzde 13.24 ortalama bileşik seviyesiyle gerçekleşmişti. Yeni gösterge tahvil olan 2 Şubat 2011 vadeli senedin ihalesi dün gerçekleşmiş ve ihalede bileşik faiz yüzde 13.35 seviyesinde gerçekleşmişti.

Global piyasalardaki olumsuz havaya karşın IMF ile kısa sürede anlaşma beklentilerinin ve Merkez Bankası'ndan beklenen faiz indirimlerinin ikincil piyasada faizlerin aşağı çeken en önemli iki neden olduğunu belirten Abank Bono Masası işlemcisi Namık Kemal Martı;

"Global piyasalar güne olumsuz başladı ancak ABD vadeli işlemleri daha sonra kayıplarını bir miktar azaltmasıyla birlikte iç piyasa artıya döndü. Piyasalar IMF ile kısa sürede bir anlaşma olacağını tamamen inanmış durumda. Bugün açıklanan sanayi üretim verileri de TCMB faiz indirimini desteklemesi açısından önemliydi ve faizlerde aşağı yönlü harekete destek oldu. Yeni göstergenin hacim olarak nispeten az olması düşüşte bir başka neden. Bunların hepsi önemli ancak IMF beklentisi ve TCMB indirimleri bunların arasından en önemlileri" dedi.

Tahvil/bono piyasalarında eski gösterge tahvil olan 3 Kasım 2010 vadeli kıymetin ortalama bileşik faizi, dün spot kapanışta yüzde 13.41, valörlüde yüzde 13.43 olurken, yeni gösterge olan 2 Şubat 2011 vadeli tahvilde bugün tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde bileşik faiz yüzde 13.33 seviyesindeydi. Yeni gösterge tahvilde spot kapanış yüzde kapanış yüzde 13.21 bileşik seviyesinde gerçekleşirken TSİ 1524 itibarıyla valörlü işlemlerde bileşik faiz yüzde 13.09 oldu.

Gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) verilerinin öncü göstergesi olan ve büyümeye yaklaşık yüzde 30 oranında etki eden toplam sanayi üretimi Şubat ayında yüzde 23.7 ile rekor seviyede daralırken, ekonomistler Ağustos ayından beri daralan sanayi üretiminin Mart'ta da yılın ilk iki ayı ile benzer seviyelerde daralacağını, ancak ikinci çeyrek itibarıyla daralmanın hız kesmesini beklediklerini söylediler.

DOLAR/EURO

Merkez Bankası kapanış kurlarına göre lira, bugün dolar karşısında yüzde 0.12 değer kaybetti, euro karşısında ise yüzde 0.6 değer kazandı.

TCMB gösterge dolar kurunu 1.5997/1.6074 TL, euro kurunu 2.1133/2.1235 TL, pariteyi ise 1.3211 olarak ilan etti. Bu kurlara göre lira yılbaşından bugüne kadar dolar karşısında yüzde 4.87 değer kaybederken, euro karşısında ise yüzde 0.94 değer kazandı.

Bankalararası piyasanın spot kapanışında en iyi dolar alış ve satış kotasyonları 1.5930/1.5960 TL oldu.

İMKB'DE 4.84'LÜK YÜKSELİŞ

MF beklentilerinin canlı tuttuğu piyasada özellikle banka hisselerine gelen alımlar dikkat çekiyor. İkinci seans alımların hızlandığı borsa hızla yükselişe geçti. İMKB-100 günü yüzde 4.84 artışla 27653.58 puandan kapattı.



Bu haber 828 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,164 µs