iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Kediler ve Dikilitaşlar!..

8 Nisan 2009 15:12 tsi
Kediler ve Dikilitaşlar!.. Soru bu kadar. Kediler ve dikilitaşlar dendiğinde aklınıza ne geliyor? Bir hafta önce tek yanıtı vardı bu sorunun: Kadim Mısır! Bugünse ikinci bir cevap daha var: Barack Obama! iyibilgi Ankara

Tabii ki, Başkan Obama’nın ağzından şu sözler dökülür dökülmez, medyanın tamamı konunun üzerine atladı...

“Washington Anıtı, Beyaz Sarayın penceresinden her gün gördüğüm bir anıt. Bunu yapmak, inşa etmek on yıllar aldı. Zaman içerisinde bu sürece katkı gösterenler oldu. Bizim yardımımıza koşanlar arasında dünya genelinden dostlar oldu. Bunlardan bir tanesi de İstanbul'dan geldi. Sultan Abdülmecid, bize bir mermer plaka gönderdi.”

Washington Anıtı’nın öyküsü de sayfa sayfa gazetelerde ve internet haber portallarında yayınlanmaya başladı.

Özeti şu; ABD’nin başkenti Washington’da bir anıt var. Bu anıtın ismi “Washington Memorial” veya Türkçesi ile Washington Anıtı. 168 metrelik bu anıtın öyküsü hayli eski.

George Washington ABD’nin kurucusu-ki onlar ülkelerini kuranlara “kurucu babalar” diyor-ve ilk ABD Başkanı. Bunun için bir anıt dikilmeye karar veriliyor.

Bir yarışma açılıyor ve sonunda mimar Robert Mills projesiyle kazanıyor. Zaman içinde proje üzerinde kimi değişiklikler yapılsa da 4 Temmuz (ABD’nin Bağımsızlık günü) 1848’de temeli atıldı.

1854'e kadar inşasına devam edildi ama sonra para bitti. Ayrıca yapım sırasında politik bazı tartışmalar da meydana geldi. Araya bir de iç savaş girince-sanki anıt da bir tür “lahit laneti” varmış gibi-hayli aradan sonra, 1876’da yeniden başlandı.

Bu süreç de bir dokuz yıl aldı. 1885'in 21 Şubat'ında açılışı yapıldı. Halka ise ancak 3 yıl sonra izin verildi. Anıt kısa sürede başkentin alamet-i farikalarından biris oldu.

Aınıtın üzeri mermerlerle kaplanmış durumda. Daha yukarıda ise başka parçalar mevcut. Bunlar, anıtın üzerinde isimlerinin yeralmasını isteyen dost  ülkelerin anıta  yerleştirilmesi için gönderdikleri hediyeler.

Bir çok ülke bu anı levhaları ABD’ye gönderdi. Çin İmparatoru, Yunan Kralı, Kuzey Afrika'daki yerel beylerden biri Kartaca'dan kalan ve meyve ağacı altında bekleyen bir atlıyı resmeden son derece nadir bir kabartma, Yunan kilisesi de eski Mısır dönemine ait 3 bin senelik bir heykel yolladı.

Bilindiği gibi bir hediye de Sultan Abdülmecid'den geldi. Hediye bir hat eseriydi. Üzerine bir yazı yazıldı, tuğra kondu ve süslendi. “Abdülmecid Han'ın temiz adı, dostluğun devamını göstermek için, Washington'da dikilen bu yüksek taşa yazıldı”!
 
Levha’nın öyküsü bu. Fakat anıtın öyküsüne biraz daha bakalım. Washington Anıtı denen şey aslında bir obelisk. Ya da pek bilinen ismiyle Dikilitaş.

Dikilitaş aslen bir antik Mısır mimarisi. Zaten Washington Anıtı’nı tasarlayan mimar da bir “Mısır Obeliski” yapacağnı açıkça söylemiş, hatta çizmiş.

Yani bu bir Mısır mimarisi. Dünyada bu mimariden esinlenmiş çok sayıda dikilitaş bulunuyor. Ama orijinalleri diyelim, Mısır’da.

Herhangi bir işlevleri (bilindiği kadar!) yok. Genellikle de modern emsallerine göre daha kısalar. (15-30 m.)

Güneş tanrısı Ra’yı sembolize ederler. Işığın taşlaşmış halidir! Keza tanrının dikilitaşın içinde olduğu varsayılır. Tarihleri 5 bin yıl öncesine kadar gider. Yine bilindiği kadar 27 parça antik Mısır dikilitaşı mevcut.

Ana gövdesi genellikle granitten yapılır ama çatı kısmı altın veya gümüştür. Gövdesinde de neden dikildiğini anlatan hiyeroglifler kazılıdır. Mısır’dan sonra obelisklere en büyük ilgiyi Romalılar göstermiş.

Öyle ki bugün bile Roma’da Mısır’dan çok dikilitaş var. Bilindiği gibi bu dikilitaşlardan biri de İstanbul’da. Doğu İmparatoru Theodosius 390 yılında bir dikilitaş getirtmiş ve özel bir temel üzerine hipodroma diktirmiş.

Yani şöyle söylenebilir ki, günümüzde dikilitaşların en çok bulunduğu coğrafyalar; Mısır, Roma ve ABD’dir!

Kedilere gelince!..

Eski Mısır kedilerin altın çağıdır. Burada tahmini 8000 yıllık bir öykü var. Mısır için temel gıda olan buğdayın korunması geliyordu. 
 
Fare düşmanı kediler bu yüzden önemli oldu. Kediler kısa zamanda Tanrı konumuna ulaştılar.

Kedi başlı Bast ve aslan başlı Sakhmet başta, kedi kökenli Tanrıların Eski Mısır inancında önemli yer tuttuğu iyi biliniyor.

En büyük tanrı sayılan Ra'nın Güneş'le özdeşleştiği ve firavunun Ra'nın oğlu sayıldığı Mısır'da kedi Tanrılar da güneşle ilişkilendirildi. Bast Güneş Tanrısı Ra'nın kızıydı. Sakhmet de aynı şekilde Ra'nın kızı olarak görüldü.

Kediler Mısır hayatının o kadar içine girdiler ki, toplumsal yaşamın ayrılmaz parçası oldular. Ölünce törenler düzenlenmeye, adlarına tapınaklar yapılmaya, kedilere benzemeye bile çalışıldı. Kıymetli elementlerden heykelleri, bibloları yapılmaya başlandı. Reenkarnasyon kültürüne dahil edildiler, yani dünyaya dönecekleri varsayılıyordu.

Güneş, Eski Mısır'ın yaşam kaynağıydı. Güneş ise kedilerin etrafında örgülenmişti. Kediler, bereket ve bolluğun habercisiydiler.

Eski Mısır ve kedi ilişkisine çok daha uzun ve ilginç detaylarla dolu yer açmak mümkün. Ancak burada keselim.

Sonuçta ABD Başkanı Obama’nın Türkiye ziyaretine damgasını vuran, tüm politik görüşmelerin içinden çekirilip çıkarılan “dikilitaş ve kedi” öyküsünün Mısır ve Obama üzerinden kurulan parelleliği böyle işte.



Bu haber 856 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,047 µs