iyibilgi Ankara " /> iyibilgi Ankara "/>

En Sıcak Konular

Obama'nın mimari sırları!

8 Nisan 2009 12:25 tsi
Obama'nın mimari sırları! ABD Başkanı konuşmasında kaç anıta gönderme yaptı? Neden? iyibilgi Ankara

iyibilgi Ankara

Bu derece önemli konuşmalarda, bu derece sık anıt ismi zikredilmesine sık rastlanmıyor. ABD Başkanı’nın TBMM’deki konuşmasından birden çok anıt ve mimari yapı ismi var.

Bunların içinden bir tanesi, Washington Anıtı, Abdülmecid’in hediyesi bir levhayı  taşıdığından, Obama da buna vurgu yaptığından ilgi çekti.

Ama bunların dışında da konuşma metni başka anıtlar, yapılar mevcut. Konuşmanın akışı sırasına göre baktığımızda, ilk zikredilen anıt, Anıtkabir.

Obama ilgili bölümde şöyle diyor; “Bu sabah, Atatürk'ün, sizin ülkenizin kurucusunun mezarını ziyaret ettim. Hakikaten bu ziyaretten, kendisi adına inşa edilmiş bu anıttan çok etkilendim. Çünkü kendisi tarihin akışını değiştiren bir liderdir. Ama Atatürk'ün yaşamına ait en büyük anıt hiçbir şekilde taştan ya da mermerden inşa edilemez. O’nun bırakmış olduğu en büyük miras Türkiye'nin canlı laik demokrasisidir.”

Arkasından Washington Anıtı geliyor; “ABD'ne Amerikan devrimi sırasında Başkanlık eden ve ülkemizin ilk Başkanı olan kişi bildiğiniz gibi George Washington'dur. Ankara'daki gibi biz de kurucumuza büyük bir anıt yaptık, bu büyük bir dikili taş ve başkentimizin merkezinde duruyor.”

Üzerine özel vurgu yapılan üçüncü anıt mimari ise şu şekilde anıldı ABD Başkanı tarafından; “ABD hâlen kendi bazı karanlık dönemlerini ele alma sorunuyla baş başa. Bahsettiğim Washington Anıtı'nın karşısında bir Abraham Lincoln Anıtı olduğunu da söylemek istiyorum. Kendisi, Amerika Birleşik Devletleri'nin Washington'un Başkanlığı sonrasında yaşamaya devam eden kölelerini kurtaran kişidir.”

Bu üçlü anıt ayağı, Obama konuşmasında özel vurgu yapılan, üzerinde durulan, mâna yüklenen yapılar. Bir de bunların dışında, konuşmanın insicamı gereği anılan, yine siyasi mesajı olan ama dikkat çekilmeyenler var...

Mesela; “Türkiye Avrupa'ya sadece ‘Boğaz’daki köprüler’le bağlı değil, bunun çok ötesinde bir bağlılığı var; paylaşılmış bir kültür, tarih, ticaret var bu ülkeleri birbirlerine bağlayan”.

Ya da; “İnanç özgürlüğü sayesinde sivil toplum canlanarak devleti güçlendirir. İşte biz bu nedenle, ‘Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılması gibi eylemlerin son derece güçlü sinyaller vereceğini düşünüyoruz.”

Veya; “Amerika Birleşik Devletleri'nde bu amaçla ‘Guantanamo Körfezi Cezaevleri’nin kapanmasını istedik, işkencenin kullanımının önüne geçtik” gibi.

Bu anlamda konuşmanın sık sık mimari oluşumları anan, gönderme yapan bir niteliği bulunuyor. Metin hazırlanırkan, “bol binalı bir konuşma olsun” denmemiş muhakkak ama şurası da gerçek ki, benzer konuşmalara kıyasla Obama hitabı daha fazla bu türden işaretler yüklü.



Bu haber 1,592 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,032 µs