En Sıcak Konular

Polonya'da Uzan'ın tüm servetine el kondu

8 Nisan 2009 11:35 tsi
Uzanlar adına Türkiye'ye 4.7 milyar dolar tahkim davası açan Polonyalı Nowa Huta’nın hisselerine devlet tarafından el konuyor. Gerekçe ise dolandırıcılık.

UZAN Grubu’nun paravan şirketler aracılığı ile açtığı 40 milyar dolarlık tahkim davalarına karşılık, Polonyalı Nowa Huta’dan geldi. Uzan Grubu adına devlete karşı 4.7 milyar dolarlık tahkim davası açan Polonya merkezli çimento şirketi Nowa Huta ‘hisselerde yapılan dolandırıcılık’ iddiasıyla Polonya devleti tarafından el konulma aşamasına geldi.

Polonya devletinin, Uzan Grubu’nun Polonya’daki tüm varlıklarını el koyma kararı aldığı bildirildi. Rumeli Holding’in patronu Kemal Uzan yaklaşık 1 ay önce Polonya’da bulunan çimento şirketleri tarafından Türkiye aleyhine açılan 4.7 milyar dolarlık tahkim davasından çekilmek istediğini Türk taraflara iletmişti. Çekilmenin nedeninin hisselerdeki sahtecilik konusundan kaynakladığı belirtiliyor.

DAVA ALEYHLERİNE

TÜRKİYE ise Kemal Uzan’ın bu talebine karşı çıkarak, tahkim davası için hakem atanmasını talep etti. Ancak Kemal Uzan’ın bu girişiminden şüphelenen Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) geçtiğimiz ay Polonya’ya bir ekip göndererek, olayın incelenmesi talimatı verdi. Polonya’da yapılan incelemede, Polonya’da Uzanlar’ın özelleştirme ihalesinden aldığı Nowa Huta adlı çimento şirketi ile ilgili yapılan dava sürecinin tamamlandığı ve şirket hisselerinde Uzanların ‘dolandırıcılık yaptığı’ gerekçesiyle şirketlere el konulma aşamasına gelindiği tespit edildi. Yapılan incelemede, Uzan Ailesi’nin, Türkiye’deki şirketlerine el konulmasının ardından ‘Türkiye’den mal kaçırmak’ için Polonya’daki şirketlerin hisselerini çalışanlara devrettiği belirlendi. Bu aşamadan sonra dava açıldı. Açılan davanın da Uzan Ailesi’nin aleyhine sonuçlandığı kaydedildi.

EL KOYMAYI KARMAŞIK YAPI GECİKTİRDİ

DAVA sonucunun ardından da, Uzanlar’a ait Polonya’daki şirketlere el konulmasına yönelik karar alındığı belirtildi. Polonya’daki çimento fabrikaları, Rumeli Holding’in iştirakleri arasında yer alıyor. TMSF, İmarbank operasyonu kapsamında Uzan Grubu’nun mallarına el konulmasının ardından, Polonya’daki şirketlere de el konulması için hukuki mücadele başlatmıştı. Ancak, şirket hisselerinde çok fazla el değiştirme olması ve hisselerdeki karmaşık yapı nedeniyle, Polonya’daki şirketlere el konulamamıştı. Genç Parti Lideri Cem Uzan da, TMSF ile yaptığı görüşmelerde ‘Bütün mallarınıza el konuldu. Tahkim için tutulan avukatların ücretini nasıl ödüyorsunuz’ sorusuna, Polonya’daki çimento fabrikalarını işaret ederek, bu ülkeden elde ettiği gelirlerle ‘tahkim davalarını finanse ettiğini’ açıklamıştı.

Diğer davaları etkileyebilir

ŞİRKET hisselerine el konması kararının Uzan Grubu’nun açtığı tahkim davalarını etkilemesi bekleniyor. Grup, başta ÇEAŞ ve Kepez şirketleri olmak üzere, el konulan tüm şirketler için toplam 40 milyar dolarlık tahkim davası açmıştı. Bunun 10.1 milyar dolarını ÇEAŞ ve Kepez ile ilgili davalar, 4.7 milyar dolarını da çimento fabrikaları ile ilgili davalar oluşturuyor.

Star




Bu haber 717 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,233 µs