En Sıcak Konular

Obama, kayısıcıları da umutlandırdı

8 Nisan 2009 11:24 tsi
ABD Başkanı Obama’nın AB ile ticari ilişkilerin sembolü olarak kayısıyı kullanması kayısı üreticileri sevindirdi. Üreticiler kayısının bütün dünyada ilgi görmesini bekliyor.

Üreticiler, “Obama’nın bu jestinden sonra kayısı bütün dünyanın ilgi odağı haline gelecek” dediler...

ABD Başkanı Barack Obama’nın, Avrupa Birliği’ne (AB) kayısı üzerinden gönderdiği eleştiri başta Malatya olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanında üreticilerde büyük heyecan yarattı. Obama’nın Türkiye’nin AB ile ticari ilişkilerinin sembolü olarak kayısıyı kullanması, AB kapılarında zorluk çeken fındık, incir gibi Türkiye’nin önde gelen tarım ürünleri üreticilerini heyecanlandırdı.

İLGİ ODAĞI OLACAK
Obama’nın kayısıyı bir sembol olarak kullandığına dikkat çeken Malatyalı Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Yunus Akdaş, ABD’nin önemli bir ihraç pazarı olduğunu ve Malatya kayısının bu ülkede oldukça iyi tanındığını söyledi ve şöyle devam etti: n Bu gezi zaten Türkiye’nin tanıtımına büyük katkı yaptı. n Ancak Başkan Obama’nın bu jestinden sonra kayısı bütün dünyanın ilgi odağı haline gelecek. n Bu sözler AB’nin kulağına küpe olmalı. Kayısı ve diğer ürünlerimizle uğraşmaktan vazgeçsinler. AB’de satışlarımız patlayacak.

ÜRETİMİN YÜZDE 85’İ BİZDEN
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç da Obama’nın sözlerinin kendilerini heyecanlandırdığını belirterek, “Dünya kayısı ihtiyacının yüzde 85’ini üretiyoruz. AB’den de tescil almak için müracaat ettik. Sonuç bekliyorduk. Umarım bu süreç bu sözlerden sonra hızlanır ve biz de kayısıyı Türkiye’den önce AB’ye sokarız” diye konuştu. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanlar Kurulu Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, kayısı konusunda Obama’nın bilgisi ve duyarlılığı olmasından büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

AVRUPA iLE BiLEK GÜREŞi YAPIYORUZ
Süt, Et ve Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Başkanı Erdal Bahçıvan, Avrupa Birliği’nin Türkiye’den et ve süt ürünleri ithal etmemesini siyasi bir tutum olarak nitelendirdi. Obama’nın kayısı sembolüyle bu duruma işaret etmesinin önemli olmakla birlikte bu süreci hemen değiştirecek güçte olmadığını ifade eden Bahçıvan, “Türkiye’nin Avrupa’dan et almamasından kaynaklanan bir tavrı var AB’nin. Karşılıklı bir bilek güreşi yapıyoruz. Bu konuda uzun zamandır çalışıyoruz. Ancak hızlı sonuç alabileceğimizi zannetmiyorum. Standartlar açısından ise ürünlerimizin hiç bir sorunu bulunmuyor” dedi.

EN BÜYÜK PAZAR ABD
GAİB Malatya İrtibat bürosunun verilerine göre Türkiye 2008 sezonunda 95 bin ton kayısı ihraç etti ve 313 milyon dolar gelir elde etti. İhracatın üçte biri AB ülkelerine gerçekleştirliyor. Ülke bazında ise en fazla ihracat ABD’ya yapılıyor. Geçen yıl ABD’ye 47 milyon dolarlık kuru kayısı ihracatı yapılırken, ikinci sırayı 33 milyon dolarla Rusya aldı. AB ülkelerinden Fransa’ya 27 milyon dolar, Almanya’ya 26 milyon dolar, İngiltere’ye 25 milyon dolar, İspanya’ya 6.5 milyon dolar ve İtalya’ya 5.5 milyon dolarlık kayısı ihracatı gerçekleştirildi.

timeturk



Bu haber 584 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,524 µs