En Sıcak Konular

Helikopteri kaptanın isteği mi düşürdü?

8 Nisan 2009 10:51 tsi
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım önraporla ilgili soruları yanıtladı.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcoğlu ve beraberindeki 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasıyla ilgili olarak, helikopterin ''görerek şartlarda'' uçuş talebinde bulunduğunu ve kaptanı uçuş planını buna göre hazırlayıp havaalanına verdiğini belirterek, ''Görerek şartlarda uçmak tamamen kaptanın sorumluluğundadır'' dedi.

Yıldırım, Türk Telekom ile Haber-İş Sendikası arasındaki 8. Dönem Toplu İş Sözleşmesi'nin, Türk Telekom Genel Müdürlüğü Kültür Merkezi'nde düzenlenen imza töreni öncesinde gazetecilerin helikopter kazasının ön raporuna ilişkin sorularını yanıtladı.

Yıldırım, helikopterdeki ELT cihazının anteninin kırıldığının hatırlatılması üzerine, helikopter kazasının ardından oluşturulan kaza inceleme ve araştırma heyetinin çalışmalarını sürdürdüğünü ve elde ettikleri bulgular çerçevesinde hazırladıkları ön raporu kamuoyuyla paylaştıklarını söyledi. Yıldırım, ELT cihazının anteninin kaza öncesinde değil çarpma sırasında kırıldığının tespit edildiğini bildirdi.

''Helikoptere hava koşulları uygun olmamasına rağmen neden uçuş izni verildiğinin'' sorulması üzerine Yıldırım, şunları söyledi:

''Helikopter 'görerek şartlarda' uçuş talebinde bulunmuş ve kaptan uçuş planını buna göre hazırlayıp havaalanına vermiş. Uçuş planında da 'Notamlamaları gördüm, meteorolojik şartları inceledim' diye not düşmüş. 'Görerek şartlarda' uçmak, tamamen kaptanın sorumluluğundadır. Herhangi bir kimse 'görerek şartlarda' uçacağı zaman gerekli uçuş planlarının usulüne uygun hazırlıklarını yaptıktan sonra onu kimse uçuştan alıkoymaz. Gerek Türkiye'deki kurallar gerek uluslararası sivil havacılık kuralları buna amirdir. O bakımdan yapılan uçuşun kurallara aykırı bir yanı yoktur.''

Yıldırım, ''Her hava koşulunda uçulabilir mi?'' sorusuna da ''Görerek şartlar, araziyle uçtuğu yükseklik arasında mutlaka görülecek şartların olması anlamına geliyor. Ben 'Her hava şartlarında uçar' demedim. Görerek şartlar, yerle helikopter pilotunun uçuş seviyesi arasındaki sürekli görüşün olduğunu ifade eden bir uçuş şeklidir. Bu da tamamen kaptanın sorumluluğunda yapılan uçuş şeklidir'' karşılığını verdi.

''Kazada tek kusurlunun pilot olup olmadığının'' sorulması üzerine Yıldırım, kendisinin öyle bir şey söylemesinin söz konusu olmadığını, araştırmaların devam ettiğini, nihai kaza raporunun beklenmesi gerektiğini ifade etti.

Yıldırım, nihai kaza raporunun ne zaman hazırlanacağına dair bir süre verilmesinin mümkün olmadığını belirterek, ELT cihazının imalatçıya gönderilip içerisinde herhangi bir kusur olup olmadığının da tespit edileceğini bildirdi. Enkaz ve motorlar üzerinde de incelemelerin devam edeceğini belirten Yıldırım, çalışmaların tamamlanmasının ardından nihai raporun kamuoyuyla paylaşılacağını anlattı.

Yıldırım, Alman ve Kanada firmalarının helikopter kazasına ilişkin araştırma yapıp yapmayacağına ilişkin soruya da ''Ne zaman, nerede, hangi firmalarla çalışma yapılacağını bundan böyle kaza inceleme ve araştırma heyeti yürütecek. Herhangi bir dahlimiz söz konusu olmaz'' yanıtını verdi.

Yıldırım, ''ELT anteni kolay kırılıyorsa bunun işlevselliği nedir?'' sorusunu yanıtlarken de ''Teknik detayları bilemem. Bu bir bulgudur, tespittir. Bunların nedenleri, neden kırıldığı, neden kırılmadığı, neden çalışmadığı, bunların hepsi ortaya çıkacaktır. Biraz daha beklememiz gerekiyor. Şu var; ELT cihazı yerinde sağlam bulundu, yedek anteni de yanında montajlı şekilde. Bunlar helikopterin içinde ama anten helikopterin yüzeyinde. Onun kırılmış olduğu tespit edildi. Bütün gövde hasarlı olduğu için arkadaşların da tespiti çarpmayla kırıldığı yönünde. Ama çalışmama, sinyal göndermeme nedeni de bu mudur? Ama dikkat ederseniz arkadaşlar, 'Budur' demiyorlar. Testler yapıldıktan sonra ortaya çıkacaktır.''

AA
 



Bu haber 657 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,297 µs