Darbe yapana soruşturma yok! | " /> Darbe yapana soruşturma yok! | "/>

En Sıcak Konular

Darbe yapana soruşturma yok!

8 Nisan 2009 10:28 tsi
Darbe yapana soruşturma yok! Ankara Başsavcılığı, dönemin Genelkurmay Başkanı Evren ve kuvvet komutanları hakkında soruşturma yapma yetkisi olmadığına karar verdi.

12 Eylül darbesine soruşturma yok

İstanbul Başsavcılığı, Ergenekon soruşturması kapsamında emekli orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon hakkında ‘darbeye teşebbüs’ten dava açarken, Ankara Başsavcılığı, 12 Eylül 1980 darbesini gerçekleştiren dönemin Genelkurmay Başkanı Org. Kenan Evren ve dönemin kuvvet komutanları hakkında aynı suçlamayla soruşturma yapma yetkisi olmadığına karar verdi.

Ankara Başsavcı Vekili Nuri Yiğit, Evren, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Nurettin Ersin, Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Tahsin Şahinkaya, Deniz Kuvvetleri Komutanı Ora. Nejat Tümer ve Jandarma Genel Komutanı Org. Sedat Celasun hakkında “zorla darbeye teşebbüs ve darbe yapmak suretiyle anayasayı ihlal etmek” suçundan yürütülen soruşturmayı tamamlayarak takipsizlik kararı verdi.

Alpaslan Arslan ve Abdülhakim Özgen adlı kişilerin Evren hakkında suç duyurusunda bulunduğu belirtilen 25 Mart 2009 tarihli kararda, yasal imkânsızlıklar şöyle anlatıldı:

“2709 sayılı Anayasa’nın geçici 15. maddesinde, ‘12 Eylül 1980 tarihinden, ilk genel seçimler sonucu toplanacak TBMM Başkanlık Divanı’nı oluşturuncaya kadar geçecek süre içinde yasama ve yürütme yetkilerini Türk milleti adına kullanan, 2356 sayılı kanunla kurulu Milli Güvenlik Konseyi’nin, bu konseyin yönetimi döneminde kurulmuş hükümetlerin, 2485 sayılı Kurucu Meclis Hakkında Kanun’la görev yapan Danışma Meclisi’nin her türlü karar ve tasarruflarından dolayı haklarında cezai veya hukuki sorumluluk iddiası ileri sürülemez ve yargı merciine başvurulamaz. Bu karar  gereğince,  başsavcılığımızın soruşturma yapma yetkisi bulunmadığından, kovuşturma yapılmasına yer olmadığına karar verilmiştir.”

Bu arada suç duyurusunda bulunanların karara  15 gün içinde itiraz hakkı bulunuyor.

milliyet

 



Bu haber 382 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,031 µs