DEP'liler tarihi hata yaptı | " /> DEP'liler tarihi hata yaptı | "/>

En Sıcak Konular

Demirel: DEP'liler tarihi hata yaptı

8 Nisan 2009 09:16 tsi
Demirel: DEP'liler tarihi hata yaptı Yıllar sonra 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e "Dokunulmazlıkların kaldırılması doğru muydu?" diye soruldu... Demirel, "Ben karşı çıkmadım" dedi ve nedenini şöyle anlattı:

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, dokunulmazlıklarının kaldırılması konusunda şunları söyledi: "Halkın oyuyla gelmiş olanlar bölücülüğe destek veriyor konumuna düştü. Meclis de Türkiye de bunu taşıyamadı."..

Tarih 2 Mart 1994, Saat: 18.00... Dokunulmazlıkların kaldırılması için önergenin TBMM'de tartışıldığı sıcak saatler... Demokrasi tarihine gölge düşüren trafik olayların başrol oyuncularından Mahmut Alınak kürsüde... Sıcak saatleri zabıtlardan birlikte okuyalım: Mahmut Alınak: Bu bir komedyadır ve 'Trajediye dönüşüyor' diyorum. İşte fezleke elimde. Şaban Bayrak: Mahkeme inceler fezlekeyi. Alınak: Mahkemelerin de anasını ağlattınız; o kadar çok baskı yaptınız ki, o kadar çok bombardımana tuttunuz ki. Cengiz Bulut: Adalet Bakanı'na söyle; mahkemeler SHP'de. Alınak: Dokunulmazlıkları kaldırılan milletvekillerinin isimleri talimatla bildirilmişti. Parlamentonun üstüne gölge düşürülmüş, ipotek konmuş; eliniz kalkacak; eliniz mahkûm..

APO'YA KARŞI MISIN?
Artık salonda kıyamet kopmaya başlamıştı.. Halit Dumankaya ayağa fırlamış, "Yok öyle bir şey " diye bağırıyordu. Alınak "Hayır mahkûmsunuz. İlahlar böyle istemiş ya" diyordu. Nazmi Çiloğlu da kavgaya katılmakta gecikmedi, "Apo'ya karşı mısın, sen onu söyle" diye bağırmaya başladı. Yine zabıtlara dönelim: Alınak: Paşa emir buyursa buraya darağacını da kurarsınız. İpimi kim çeker, bilmiyorum. İpimizi çekecek birçok vekil arkadaş da var. Hukuk yok, demokrasi yok. Hepsi kandırmaca, Kürdüyle Türküyle, Lazıyla, Çerkeziyle, Arabıyla ve Alevisiyle halk yığınlarını yıllardır ezilen horlanan, baskı altında tutulan, sömürülen, açlığa mahkûm edilen, kanı emilen halkı kandırma amacına yönelik. Nazmi Çiloğlu: Apo'ya karşı mısın? Alınak: Bırakın Apo'yu bırakın o saçmalıkları. Ahmet Şeref Erdem: Şov yapıyorsun. Alınak: 'Şov yapıyorsun' diyerek beni susturamaz, mahkûm edemezsiniz. Konuşacağım ben."

iŞ MAKİNELERİ YAKILIYOR
Artık olaylar iyice çığırından çıkmaya başlamıştı. DYP ve ANAP sıralarından bağırışlar durmuyor, milletvekilleri sıra kapaklarına vuruyorlardı. Alınak, "İşsizliği önleyici projeler üretelim desem ses çıkmaz" diye laf atınca, Ahmet Şeref Erdem "İş makineleri yakılıyor" diye bağırıyordu. Alınak konuştukça DYP sıralarından "PKK, PKK" sesleri yükseliyordu. Alınak ise "Bırakın PKK'yı sizin insanlar üzerinde baskı yapmanız için bahanedir" diyordu. O günlerde PKK bir yandan bölgede yatırımları durdurmak için iş makinelerini yakıyor, eğitimi durdurmak için öğretmenleri öldürüyordu . Herkes "DEP'liler neden 'PKK terör örgütüdür' demiyor?" diye soruyordu.

VATAN HAİNİ KİM?
Yine zabıtlardan Meclisi izleyelim... Artık Ahmet Sayın, Ahmet Şeref Erdem ve Nazmi Çiloğlu kürsünün önüne kadar gelmiş bağırıyorlardı: "Sen Apo'dan talimat alıyorsun." Alınak kopan büyük gürültünün ortasında bağırıp çağırmaya devam ediyordu: İşte o anlar: Alınak: Her köyle 10'ar tane darağacı kurmak için yasa çıkaralım desem bütün eller havaya kalkar Nazmi Çiloğlu: Vatan hainleri için. Alınak: Vatan haini... Vatan haini Türk lirasını..." Gürültüden sözleri duyulmuyordu artık. Sonunda oturumu yöneten Başkan Kalemli, Alınak'tan sözlerini toparlamasını istedi. Ama kürsüden inmiyordu. Gerginlik Kalemli'nin "İnin aşağıya, buyurun" sözleriyle iyice tırmandı. Artık yumrukların konuşması an meselesiydi. Alınak bir süre daha direndi ve sonunda kürsüden inmek zorunda kaldı. O gün Alınak tahrik etmeseydi tarih farklı yazılır mıydı acaba? Bu soruyu o günleri yaşayanlarla tartıştım ve çok ilginç yorumlar aldım. Daha sonraki günlerde aktaracağım. Ama o gün kavganın tırmandığı sıradaki bir gerçeği de saptadım. O sırada Meclis'in bütün kapılarının sivil polisler sarmıştı ama kimsenin henüz haberi yoktu...

'Ben karşı çıkmadım'

Yıllar sonra 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e "Dokunulmazlıkların kaldırılması doğru muydu?" diye sordum... Demirel, "Ben karşı çıkmadım" dedi ve nedenini şöyle anlattı: "1991 ve 1994 arasında kan dökülmeye devam edildi. Bu ülkede aklı eren insanlar gelip dediler ki 'Dağlardaki adamı tesirsiz hale getirmek için evvela Meclis'teki adamları tesirsiz hale getirmek lazım. Bunların esas başı Meclis'te.' 'Halkın oyuyla gelmiş olanlar bölücülüğe destek veriyor' durumuna düştüler. Meclis de Türkiye de bunu taşıyamadı." Yani DEP'liler tarihi hata mı yaptılar? Demirel, "Evet tarihi hata yaptılar" dedi ve ekledi: "Eğer PKK terörünün arkasındaki siyasi ideolojiyi temsil ediyorlarsa, o zaman Anayasa'ya ters düşeceklerdir. Mahkemeye gidip ceza almalarının sebebi de budur."

Nur Batur - Sabah



Bu haber 630 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,798 µs