Kazanan Türkiye | " /> Kazanan Türkiye | "/>

En Sıcak Konular

Dünya basını hemfikir: Kazanan Türkiye

8 Nisan 2009 09:03 tsi
Dünya basını hemfikir: Kazanan Türkiye ABD Başkanı Obama'nın Türkiye ziyareti, Çin'den İngiltere'ye, Yunanistan'dan Fransa'ya büyük yankı buldu. "AB Türkiye'ye kapıyı kapatmamalı", "Haritaya bakmak yeterli" başlıklarını atan gazetelerden yorumlar şöyle:

Türkiye ABD için önemli

İNGİLİZ Reuters haber ajansı, Obama'nın Türkiye ziyaretinin tüm İslam dünyası tarafından yakından izlendiğini yazdı; Türkiye'nin ABD açısından önemine değindi. Obama'nın temaslarıyla, Müslüman dünyasına ulaşmaya çalıştığına ve Türkiye ile güçlü bağlar kurma arayışında olduğuna dikkat çeken ajans, Türk demokrasisini övdüğünden de bahsetti. Times gazetesi de, Obama'nın ziyaret sırasında diplomasi sınavı verdiğini yazdı ve Obama'nın "soykırım" ifadesini kullanmaktan kaçındığını yazdı. The Independent ise, "Obama ABD'nin İslam ile olan ortaklığını vurguladı. Kazanan Türkiye oldu" dedi.

Stratejik ilişki güçlendi

YUNAN gazetelerinden Katimerini, "Obama, İslam'a siyasi açılım yaptı" başlıklı haberinde, ABD Başkanı'nın TBMM'de yaptığı konuşmada, "ABD hiçbir zaman İslam ile savaşta olmamıştır ve olmayacaktır" dediğini ve herkes tarafından alkışlandığını yazdı. "Obama ile Erdoğan arasında büyük pazarlık" başlığını kullanan To Vima gazetesi ise ABD Başkanı'nın TBMM'deki konuşmasında Türkiye'yi "bolca övdüğünü" yazdı.

Türkiye’nin gönlünü okşadı

ALMAN basın-yayın organlarında, Obama'nın Türkiye'ye verdiği önem ve İslam dünyasıyla diyalog bağlamında değerlendirildi. Bild gazetesi, "Obama Türkiye'nin gönlünü okşadı ve AB üyeliğini istedi" başlığıyla verdiği haberde, Türkiye'ye AB üyeliği yolunda destek veren Obama'nın TBMM'de yaptığı konuşmada, "Yüz yıllardan bu yana dünyayı daha iyi hale getirmeye çalışan İslam dinine büyük saygı duyduğuna vurgu yaptığı" ifade edildi.

Frankfurter Rundschau ise, "Obama İslam dünyasıyla 'yeni diyalog' arıyor" başlıklı haberinde Türkiye'nin Batı ile Doğu’nun buluştuğu yerde olmasını ülkenin büyüklüğü olarak gördüğü ifade etti.

Yeni bir başlangıç

RUS gazetelerinden Kommersant, ziyaretle iki ülke ilişkilerinde yeni bir başlangıç yapıldığını, Türkiye'nin ABD ile İslam dünyası arasında arabulucu olabileceğini yazdı. Gazetede "Obama'dan Türkiye ile yeni başlangıç" başlığıyla yayımlanan haberde, Obama'nın bu ziyaretinin Türkiye'yi İslam ile Batı dünyası arasında köprü haline getirme isteğini ortaya koyduğu yorumu yapıldı.

Türkiye daha da güçlendi

Obama'nın Türkiye ziyaretine en ilginç yorum Kıbrıs Rum Kesimi'nden geldi. Rum basın haberlerine göre, Meclis Başkanı Karoyan, ''Türkiye'nin zeki bir dış politikayla sadece bölgedeki rolünü artırmakla kalmayıp, dünyanın güçlü devletlerinin ihtiyaç duyduğu bir ülke konumuna geldiğini'' kaydetti.

FRANSA: İslam’la savaş yok

Fransa'nın "Le Parisien" gazetesi, "Obama: ABD İslam ile savaşta değil" sözlerini başlığa taşıdı. Haberde, "Bir Müslüman ülkeye, ilk ziyaretinde ABD'nin İslam'a karşı savaşta olmadığını söyleyen Obama, Türkiye ziyaretini fırsat bilerek bir kez daha bu ülkenin AB'ye üyeliğine destek verdi" ifadeleri yer alıyor.

ÇİN: Balayı zamanı

Çin radyosu, Obama'nın ziyaretini "Türkiye ve ABD balayında" yorumuyla duyurdu. Haberde, "Ziyaret, Türkiye'nin ABD'nin küresel stratejisindeki önemli konumunu gösterdiği gibi, iki ülke arasında 2003'teki tezkere kriziyle soğuyan geleneksel müttefik ilişkileri yeniden balayına döndü. Türkiye güç kazandı" denildi.

İSPANYA: Fikrini gömdü

İspanyol basını, Obama'nın Türkiye ziyareti ve İstanbul'da düzenlenen Medeniyetler İttifakı 2. Forumu'na geniş yer ayırdı. Yüksek tirajlı gazetelerden El Pais, Obama'nın "ABD, İslam ile savaşta değil" ifadesini birinci sayfasına taşırken, "Obama, Türkiye'de medeniyetler çatışması fikrini mezara koydu ve Müslüman dünyasına uzlaşma mesajı verdi" diye yazdı.

Sürpriz Bağdat ziyareti

Türkiye'deki temaslarını dün tamamlayan ve öğle saatlerinde ülkesi ABD'ye gitmek üzere İstanbul'dan ayrılan ABD Başkanı Obama sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Aır Force One ile İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan ayrılan Obama Irak'ın başkenti Bağdat'a gitti. İstanbul'dan Bağdat'a geçerek herkesi şaşırtan Obama'nın programının 'güvenlik' gerekçesiyle gizlendiği ifade edildi.

Yaşanan gelişme üzerine Beyaz Saray'dan açıklama geldi. Hükümet kaynakları, Obama'nın Bağdat'a 'Irak'la ilgili sorunların politik yollarla çözülmesi gerektiğini söylemek için' gittiğini kaydetti. Irak'ta Amerikan askeri tesisi Victory Kampı'nda, ABD'nin Irak'taki komutanı General Ray Odierno ile bir araya gelen Obama, askrelere hitaben yaptığı konuşmada Irak'ta halen yapılacak çok iş bulunduğunu söyledi.

bugün



Bu haber 413 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,391 µs