bu işe şaştı | " /> bu işe şaştı | "/>

En Sıcak Konular

Demokratlar bile bu işe şaştı

8 Nisan 2009 08:43 tsi
Demokratlar bile bu işe şaştı

Başkan Obama’nın tarihi Türkiye ziyareti açıkça nefes kesti. Ziyaret bir o kadar da sürprizlerle doluydu. Obama’nın söyledikleri ve yaptıkları Washington’da bile şaşkınlıkla karşılandı. Birileri vardı ki onların canı gerçekten yandı.

Türkiye’deki meslektaşlarımızın yazdıklarına bakılırsa iki gün içinde Türkiye’den Obama rüzgarı geçti. Meslektaşlarımız pek de haksız sayılmaz. Çünkü bu ziyaret Obama Esenboğa’ya indikten, Air Force One ile Bağdat’a uçana kadar geçen iki günlük sürede geleceğe ilişkin birçok ipucunu hafızalar kazıdı.

Öncelik İslam dünyasına

Washington’da Obama’nın ziyaretiyle ilgili en çok verdiği iki mesaj konuşuluyor. Bunlardan birisi Obama’nın İslam dünyası ile ilişkiler konusunda yaptığı açıklamaydı. Her ne kadar Washington’da diplomatlar “Obama İslam dünyasına yönelik açıklamasını başka bir ülkede yapacak” uyarısını dillendirse de yer Türkiye olunca Amerikan basını İslam dünyasına yönelik “ABD İslamla savaşta olmadı, şimdi değil bundan sonra da olmayacak” şeklindeki sözlerinin altını kalın bir şekilde çiziyor. Çünkü bu sözlerin 11 Eylül sonrası Bush politikasından kesin bir dönüş olduğu yorumları yapılıyor. Ayrıca Obama’nın “benim ailemde de Müslümanlar vardı” şeklindeki sözleri seçim kampanyaları sırasında Cumhuriyetçilerin işlediği Obama’nın Müslüman olduğu tezini hatırlattıysa da bunun üzerinde artık durulmuyor.

Türkiye’nin iç dinamiklerine mesajlar

Washington’da Obama’nın İslam dünyasına verdiği mesajlar birincil önceliğini korurken ABD Başkanının Türkiye ile ilgili açıklamalarında yaptığı laiklik ve demokrasi vurgusuna dikkat çekiliyor. Obama’nın Anıtkabir’de bulunması, Türkiye’nin laik cumhuriyetini önemini vurgulaması, aynı zamanda demokrasisinin gücüne saygı duyduğunu belirtmesi Türkiye’deki iç tartışmalara bir cevap niteliğinde olduğu yorumu yapılıyor. Örneğin New York Times eski başkanlara oranla ilk kez Obama’nın Türkiye’nin yapısını anladığını ve ılımlı İslam gibi kavramlardan uzak durarak yeni bir krizi engellediğini yazıyor.

Demokratlar bile bu işe şaştı

Obama’nın ziyaret ve konuşmaları Washington’a bu etkileri yaratırken, aslında beraberinde bir şaşkınlığı a taşıdığını unutmamak gerekiyor. Zira Obama’nın ziyareti öncesinde kimi demokrat kuruluşların dile getirdiği Türkiye’de demokrasi dışı bir müdahale olursa ABD’nin sessiz kalacağına yönelik imalı sözleri hala hafızalarda. Ancak Obama’nın bunları kulak arkasına ittiği, hatta demokratların bile Obama’nın “değişimini” anlamadığı ortaya çıktı. Zira Obama’nın Türkiye ziyareti baştan aşağı demokrasi vurgusuyla geçti. Başkan Obama’nın Ankara’daki zamanının önemli bir kısmını Meclis’te geçirmesi, konuşmasında meclisi övmesi ve görüşmelerini burada yapması başlı başına bir mesajdı.

Ermenilerden “ivedi” açıklama

ABD’deki önde gelen Ermeni diasporası kuruluşu ANCA, Obama’nın Meclis’te yaptığı konuşmanın hemen ardından yaptığı açıklamada Başkan Obama’ya sitem etti. Obama’nın kampanyası sırasında 1915 yılında yaşanan olayları soykırım olarak kabul ettiğini hatırlatan ANCA açıklamasında “Obama, Ermeni soykırımını kabul edeceğine dair kamuoyuna verdiği sözü tutabilmek adına tarihi bir anı kaçırdı” ifadelerine yer verdi. Obama Meclis kürsüsünden yaptığı konuşmada bu sorunu kendisinin çözemeyeceğini, sorunun Türk ve Ermeni halkları arasında çözülmesi gerektiğini söylemiş, sözde soykırım tasarısının Kongre’den bu sene de geçmeyeceğini ima etmişti. Obama Türkiye’nin Ermenistan ile yakınlaşma politikasını desteklediğini söyleyerek Ankara’nın “tasarı geçerse uğraşlarımız boşa gider” anlayışını benimsemiş oldu. Ancak soykırım tasarısı bu sene geçmese bile bir sonraki sene yeniden gündeme geleceği belirtiliyor.

Arap dünyası ilgili

Obama’nın ziyareti Arap dünyasında da merak ve ilgiyle izlendi. Arap dünyasının bu ziyarete yaklaşımını ortaya koyan en ilginç yazılardan bir tanesi Lübnan’ın önde gelen gazetesi Daily Star’da yayınlandı. Gazete baş yazısında Erdoğan’ın komşularla sıfır sorun politikasının ve Obama yönetiminin ülkelerine ilham kaynağı olabileceğini belirtti, Türkiye’nin artık kilit bir ülke olduğunun altını çizerek Nisan ayı sonunda Türkiye’ye gelecek olan Başbakan Süleyman’ın dersini iyi çalışması gerektiği hatırlatıldı.

İyibilgi.com



Bu haber 1,705 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,662 µs