işkence skandalı | " /> işkence skandalı | "/>

En Sıcak Konular

Amerikalı doktorların işkence skandalı

8 Nisan 2009 08:24 tsi
Amerikalı doktorların işkence skandalı Kızılhaç Örgütü'nce hazırlanan rapor, hekimlerin sorgulama sırasında CIA işkencelerine yardımcı olduğunu ortaya koydu.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı'nın (CIA) gizli denizaşırı hapishanelerinde işkence gören terör zanlılarının sorgulanmasına sağlık görevlilerinin de katıldığını ve etik ilkeleri ihlal ettiklerini açıkladı.

ICRC'nin 2007 yılında 14 tutuklu ile görüşerek hazırladığı raporunda, hekim ve psikolog olduğu düşünülen sağlık görevlilerinin, CIA cezaevlerinde mahkumlara kötü muamele ve işkenceyi izleyerek sorguculara devam etmeleri, durmaları ya da sorguyu bırakmaları konusunda tavsiyelerde bulundukları belirtildi.

Raporda, bir tutuklunun suda boğulma hissi yaratan (waterboarding) ve yaygın biçimde işkence olarak değerlendirilen sorgulamada tıbbi personelin kan oksijen düzeyini izlediği iddiasına yer verildi. Bir başka tutuklu da, bir başka işkence de doktorların düzenli olarak kollarını kontrol ederek ne zaman oturmasına izin verebileceklerine ilişkin işaret verdiğini anlattı.

Raporda, uluslararası hukuka aykırı bir sorgu sürecinin uluslararası tıbbi etik standartlarına aykırı olduğu hatırlatıldı.

ICRC'nin raporundaki iddialar için, 2006'da Guantanamo'ya getirilmeden önce denizaşırı gizli CIA cezaevlerinde tutulan 14 kişiyle görüştüğünü, bu kişilerin ABD tarafından 2002 Bali saldırıları, 11 Eylül saldırıları gibi kitlesel ölümlere yol açan eylemleri planlayan ya da gerçekleştiren "yüksek önemde" El Kaide zanlısı olarak değerlendirildikleri belirtildi.

Bu kişilerin 3 yıldan fazla CIA tarafından tutulduğu, tecrit edilerek birbirleriyle görüşmelerine izin verilmediği, ICRC'nin ancak Kasım 2007'de bu kişilerle görüştüğü kaydedildi. ICRC'nin, bu iddiaları inanılır bulduğu da ifade edildi.

Kızılhaç'ın bu raporunun gazeteci Mark Danner tarafından, pazartesi gecesi New York "Review of Books" internet sitesine gönderildiği kaydedildi. "Yüksek önemdeki" bu zanlıların halen Guantanamo'da olduğu kaydedildi.

A.A.



Bu haber 601 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,017 µs