En Sıcak Konular

Moldova karıştı

7 Nisan 2009 18:34 tsi
Moldova karıştı Seçim sonuçlarına itiraz eden muhalefetin ayaklandığı bildiriliyor...

Moldova'nın başkenti Kişinev'de pazar günü gerçekleşen seçimlerde Komünist Parti'nin yüzde 50'den fazla oy alarak seçimleri kazanmasını protesto eden onbinlerce kişi parlamento binasını basarak taşlarla camları kırdı ve bilgisayarları dışarı fırlattı. Polisin müdahale ettiği gösterilerde atılan taşlardan dolayı onlarca yaralı olduğu kaydediliyor.

Ria Novosti haber ajansının verdiği bilgiye göre öğle saatlerinde şehrin merkez meydanında toplanan 5 bin kişiden fazla bir kalabalık parlamento ve başkanlık binasına doğru yürüdü. Bazı protestocuların ellerinde Romanya bayrakları taşıdıkları ve Romanya ile birleşmek istediklerini ilan ettikleri ifade edildi. Kalabalığın bir kısmı "Bizler Romanyalıyız" sloganı attı.

Parlamento binasına giren göstericiler mobilyaları ateşe verdi ve sokağa atmaya başladı. Göstericilerin duvarlara ve yollara komünizm karşıtı sloganlar yazdıkları bilgisi yer aldı. Binanın üst katından da sis bombası atıldığı kaydediliyor. Göstericilere müdahale eden polis tazyikli su kullanırken, göstericilere engel olamadığı belirtiliyor. "Özgürlük istiyoruz.", "Komünistleri iktidardan indirin." sloganları da atıldı. Göstericilerin Komünist Parti ve eski Sovyetler Birliği bayrakları yaktıkları görüldü. Yine göstericilerin Avrupa ile birleşmek istediklerini açıklamaları dikkat çekti. Göstericiler "komünist kalmaktansa ölmek daha iyidir" sloganları attı.

MOLDOVA ROMANYA'YI ÖRNEK ALIYOR
Ria Novosti haber ajansına açıklamada bulunan İçişleri Bakanlığı sözcüsü Alla Meleka durumun kontrol altında olduğunu savundu. Moldova'da 2001 yılından bu yana Komunistler iktidarda bulunuyor.

Moldova'da Romanca resmi dil olarak kabul ediliyor. Ülke Sovyet lider Jozef Stalin tarafından 2. Dünya Savaşı sürecinde işgal edilmesinden önce Romanya'nın bir parçası idi. Romanya halkının 1989 yılında komünist lider Nikolay Çavuşesku'ya karşı gerçekleştirdikleri devrimde kullandıkları retoriklerin yer alması dikkat çekti.

Moldova cumhurbaşkanı Vladimir Voronin 7 Nisan'da görev süresi doldu. Anayasa'ya göre Voronin üçüncü kez cumhurbaşkanı olamıyor. Ancak Komünistlerin parlamento seçimlerinde çoğunluğu elde ediyor olması, yine komünist bir liderin seçileceği anlamına geliyor.

Göstericilerin büyük çoğunluğunun 25 yaş altı olması ve ilk kez seçimlerde oy kullanmış olduklarına dikkat çekiliyor. Sayımlarda hile yapıldığını iddia eden göstericilerin gösterileri SMS mesajları ile organize ettikleri belirtiliyor.

Gösteriler kontrolden çıkmadan önce protestoları organize eden Moldova Liberal Demokratlar lideri Vlad Filat olarak biliniyor. Filat yaptığı çağrıda diğer partilerin de kendisine destek vermesini ve seçimlerin geçersiz sayılmasını istemişti.

cihan



Bu haber 606 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,563 µs