En Sıcak Konular

Baykal öve öve bitiremedi

7 Nisan 2009 16:24 tsi
CHP lideri Deniz Baykal, AK Parti'nin 29 Mart yerel seçimlerinde 2007 seçimlerine oranla ciddi oranda oy kaybettiğini söyledi.

CHP'nin seçimlerden biz daha güçlenmiş bir parti olarak çıktığını ifade eden Baykal, AK Parti'nin Doğu politikasının iflas ettiğini iddia etti.

Baykal, TBMM'de partisinin haftalık grup toplantısında geride kalan yerel seçimlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Seçim öncesi yapılan bilisel tahminlerde AK Parti'nin yüzde 45-50'nin üzerinde bir oy alacağı tespitlerinin yapıldığını hatırlatan Baykal, ancak bu tahminlerin tutmadığını kaydetti.

Alınan sonuçların yeni bir siyaset anlayışını ortaya koyduğunu ifade eden Baykal, "Bu seçimler, 2002'den başlayıp oy oranını artıran AKP'nin artık bu sürecin sınırına gelindiğini ortaya koydu. AKP anlamlı bir seçim kaybına girmiştir. 2007 seçiminde AKP oy oranı olan yüzde 47'yi 2009'da yüzde 38'e indirmiştir. Yine 2007'de aldığı oy miktarı 2 yıl içinde 15 milyon 512 bine düşmüştür. Bu geçici bir tablo değildir ciddi bir kırılmanın işaretidir." şeklinde konuştu.
Baykal, partisinin oylarının artığını belirterek, "İster 2007, ister 2009, ister 2004 seçim sonuçları karşılaştırılsın, biz daha güçlenmiş bir parti olarak çıkmış bulunuyoruz. Muhalefetin yerel seçimde işi zordur. Çünkü sosyal yardım diye bütün imkanları seferber edeceksiniz. Bu arada bütün imkanlar seferber edilmesine rağmen 900 bin oy azalmış. CHP, ister genel, ister yerel seçimde anlamlı bir şekilde yükselmiştir. 1994 yüzde 4'lerde olan oy oranımızı. şimdi yüzde 23'ler düzeyini gerçekleştirdik. Büyük şehirlerde ise oylarımız yüzde 30'lara yükselmiştir. Yarın Türkiye daha gelişmiş bir ülke olacak böyle bir Türkiye'de CHP'nin kendini ifade etme şansı daha da yükselecektir." diye konuştu.

Baykal, seçimde başarı gösteren Trakya, İzmir ve Antalya'ya övgüler yağdırdı. Baykal, bu illerde 12 Eylül'den bu yana alınan en iyi sonuç olduğunu dile getirdi.

AK PARTİ'NİN DOĞU POLİTİKASI

Doğu ve Güneydoğu'da oy oranları yüzde 5'lerin altına indiği için eleştirilerin hedefi olan Baykal, ilginç bir çıkış yaptı: "AKP'nin Güneydoğu politikası iflas etmiştir. AKP, DTP gibi oldu, onların etkisizleştirecek bir politika izlemeye başladı. Şimdi AKP bu konumda devam mı edecek yoksa durum değerlendirmesi mi yapacak? Ama gerçek olan Ben de DTP'yim diyerek bölgede etkin olamamıştır. Bölge bu aldatmaya kanmamıştır."

CİHAN




Bu haber 627 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,711 µs