En Sıcak Konular

POAŞ'tan tüyoyu alıp vurgun yapmışlar

7 Nisan 2009 15:57 tsi
Vakit, POAŞ'ın yüzde 34'ünü Avusturyalı OMV'ye satılışında Doğan Grubu'ndan satışın yapıldığı tüyosunu alarak borsada vurgun yapıldığı iddialarıyla ilgili telefon kayıtlarına ulaştı

Doğan Grubu CEO’su Tufan Darbaz’dan telefonla aldığı “satış tamam” bilgisiyle POAŞ’ın hisselerini toplayıp büyük rant elde eden işadamı Ahmet Önder Fırat, sevincini şöyle anlatıyor: “Böyle haber 100 yılda bir gelir”. Yine POAŞ hisselerinden tiyo alıp büyük gelir elde eden bir başka isim de Fatih Akol.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), POAŞ’ın hissesi üzerinden borsada vurgun yapıldığını anlatan raporuna Vakit ulaştı. Doğan Grubu’nun POAŞ’ın yüzde 34’ünü Avusturyalı OMV’ye satılması sırasında ilgili şirketin hisseleri üzerinden yapılan vurgunu inceleyen SPK Denetleme İdaresi, 83 sayfalık rapor hazırladı. Raporda yer verilen telefon görüşmeleri vurgunun nasıl yapıldığı detaylarıyla yer alıyor.

DOĞAN’IN CEO’SU TELEFONLA HABER VERMİŞ

SPK, satışın yapıldığı 16 Mart 2006 tarihinde anlaşmaya imza atılmasından dakikalar sonra, hem de Doğan Grubu CEO'su Tufan Darbaz’ın, yakını olan Ahmet Önder Fırat’a telefonla bilgi verdiğini telefon kayıtlarıyla belgeledi. SPK’nın raporuna göre; POAŞ-OMV ortaklığının imza altına alındığı sırada “içerden sızdırılan bilgilerle” küçük yatırımcılar büyük zarara uğratıldı.

Avusturyalı OMV'nin Petrol Ofisi’nin yüzde 34'ünü satın almak için Doğan Holding ile anlaşmaya varıldığının borsaya duyurulduğu 13 Mart 2006’da, şirketin hissesi 8.2 YTL'ye ulaşmıştı. 10 gün önce 3 Mart 2006’da POAŞ hisseleri 5.5 YTL düzeyindeydi. Yani söz konusu 10 günde hisselerin yüzde 50 prim yaptığı görülüyor. 31 Aralık 2006 tarihi itibariyle Doğan Holding’den ayrılan Tufan Darbaz, Doğan Grubu şirketlerinden Petrol Ofisi, Ditaş Doğan, Milpa, Çelik Halat ve Ray Sigorta A.Ş. yönetim kurullarında uzun süre görev yaptı.

“BÖYLE BİR HABER 100 YILDA BİR GELİR”

Satış sözleşmesinin imza altına alındığı 16 Mart 2006 tarihinde saat 11:20 anından hemen sonra Tufan Darbaz ile iki kez telefonla görüştüğü belirlenen Ahmet Önder Fırat, satış bilgisi kamuoyuna açıklanmadan önce borsada 357.319 adet POAŞ hissesi satın alarak üç günde 50 bin 213 YTL kazanç elde etmiş. Doğan Grubu CEO’su Tufan Darbaz’dan telefonla aldığı “satıldı” bilgisiyle POAŞ’ın hisselerini toplayıp büyük rant elde eden Ahmet Önder Fırat, nasıl vurgun yaptığını telefonun ucundaki yatırım şirketi temsilcisine şu cümlelerle anlatıyor: “Harika bir hareket yaptık. 100 yılda bir gelir böyle haber zaten. Onu da değerlendirdiğimiz iyi oldu. İyi ki fazla fazla almışız, keşke yanlışlıkla 500.000 falan alsaydım. (Gülüşmeler).”

SATIŞ BİLGİSİNE ÖNCEDEN SAHİP OLMUŞ

SPK’nın raporunda Ahmet Önder Fırat’la ilgili şu tespitler dikkat çekiyor: “Ahmet Önder Fırat’a ait ses kaydı dökümlerinin özellikle altılı çizili bölümlerinde söz konusu şahsın, Petrol Ofisi ve Doğan Holding hisse senetlerinin 13.03.2006 tarihli 1. seans sonunda tavan fiyata yükseleceği, OMV tarafından şirket hisse senetlerine ödenecek miktar bilgisine ve 13.03.2006 Pazartesi gününden önceki hafta sonunda satışla ilgili yoğun bu görüşme trafiğinin yaşandığı ve bu hisse senetlerinin işlem sırasının kapatılacağı hususlarına ilişkin bilgilere önceden sahip olduğu anlaşılmaktadır. Ayrıca söz konusu şahsın 13.03.2006 tarihli ilk seansın başlamasıyla birlikte yoğun bir şekilde Petrol Ofisi ve Doğan Holding hisse senetlerini takip ettiği ve alım işlemlerini bu iki hisse senedi üzerinde yoğunlaştırdığı belirlenmiştir.”

AYDIN DOĞAN’IN TANIDIĞI DA VURGUN YAPMIŞ

Aynı tarihlerde POAŞ’ın hisseleri üzerinden büyük gelir elde eden bir başka isim ise Fatih Akol olduğu görülüyor. POAŞ’a ortak olan OMV adını resmî işlemleri yürüten Derman Ortak Avukatlık Bürosu avukatı olduğu ve satış görüşmelerine katılan Meltem Uslu Akol'un eşi olduğu SPK raporundan anlaşılıyor.

Aynı tarihlerde POAŞ hisseleri üzerinden 21 bin YTL kazanç elde ettiği raporla tespit edilen Fatih Akol, Sermaye Piyasası Kurulu'na verdiği beyanda Aydın Doğan’ı, Mehmet Ali Yalçındağ’ı ve Doğan Medya Grubu’nun üst düzey yöneticilerini tanıdığını ifade ediyor.

5 YIL HAPİS CEZASIYLA YARGILANIYORLAR

Vurgunun raporla ortaya konulmasının ardından Sermaye Piyasası Kurulu, Mayıs 2007’de Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu ve Ahmet Önder Fırat ve Fatih Akol ile ilgili yargılama süreci başladı.

Petrol Ofisi A.Ş.’nin (POAŞ) Avusturyalı OMV ile ortaklık anlaşması imzalamasından önce sızan ortaklık bilgisini kullanarak borsada işlem yaptıkları tespit edilen Ahmet Önder Fırat ve Fatih Akol hakkında “içeriden öğrenenlerin ticareti” suçundan 5’er yıla kadar hapis cezası talebiyle dava açıldı.

İstanbul 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nin verdiği beraat kararını temyiz eden Sermaye Piyasası Kurulu, konuyu Yargıtay’a taşıdı. Sanıklar, Yargıtay’ın vereceği kararı bekliyor.

(Vakit)

 



Bu haber 1,267 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,058 µs