Eski dostlar.... | " /> Eski dostlar.... | "/>

En Sıcak Konular

Eski dostlar...Eski dostlar....

7 Nisan 2009 14:03 tsi
Eski dostlar...Eski dostlar.... Türkiye'nin gündemi aşırı yüklendi. Obama'nın ziyareti, Rasmussen'in adaylığı,derken, deyim yerindeyse pusulamız nereyi göstereceğini şaşırdı. Oysa bütün bu hengamede, resme uzaktan bakmayı başaran deneyimli diplomat Temel İskit, çok önemli bir noktaya

Temel İskit / Taraf'taki köşesinden ilgili kısım

Rasmussen ve NATO’daki rolümüz

...

AB’den gelen baskıların tarzı hoş değildi. Hele hele Türkiye’yi aileye kabul etmemek için ‘imtiyazlı ortaklık’ formülünü üreten Merkel’in ve Sarkozy’nin NATO ve AB’yi karıştırarak, Türkiye’yi ikna için AB üyeliğini zımnen bir nevi şantaj konusu yapmaları, AB’yle dayanışma beklemeleri diplomatik nezaketten uzak olduğu gibi fazlasıyla ironikti. Bu arada, şimdiye kadar en sağlam savunucularımızdan olan Olli Rehn’in, Rasmussen’e karşı çıkmamızın ifade özgürlüğüne saygımız konusunda kuşku uyandıracağı ve AB ile ilişkilerimizi etkileyebileceği şeklindeki çıkışı şaşırtıcı, hatta üzüntü vericiydi. Böylece Rasmussen krizi Türkiye-AB ilişkilerinde de bir rahatsızlık yaratmış oldu.

Krizin yönetilmesi sırasında belki de yegâne puan alan Obama oldu. Ağırlığını gerekli zamanda ve şekilde koydu. Uzlaşmacı görüntüsünü güçlendirirken, ‘patronluğunun’ gereğini de yaptı. Bu arada, rızamız karşılığında önerilen vaatler paketini ancak Obama’nın güvencesi üzerine kabul etmemiz, diğer NATO ve özellikle AB üyesi partnerlerimizle aramızdaki güven düzeyi hakkında ilginç bir ipucu vermedi değil.

Sonuçta direnmesi karşılığında Türkiye’nin bazı kazançlar sağladığı anlaşılıyor. Genel Sekreter yardımcılıklarından birini, silahsızlanmadan sorumlu Genel Sekreter Yardımcı Vekilliği’ni, bazı askerî görevleri almamız NATO’daki nüfuzumuzu arttıracak şüphesiz. Afganistan Özel Temsilciği de önemli. Buna karşı Roj TV’nin kapatılması sözü yine terörle ilişkisine dair kesin delillerin bulunmasına ve yargı kararına bağlanmış gözüküyor.

Ama en önemlisi, Rasmussen’in NATO’nun İslam dünyasındaki imajını bozacağı ve Afganistan’da Taliban ve El Kaide’ye karşı propaganda fırsatı vereceği itirazımızın haklı gerekçelerinin ortadan kalkmamış olması.

Aslında, bize verilen sözler arasında Rasmussen’in İslam âlemiyle ilişkilerin düzeltilmesi için olağanüstü bir çaba göstereceği de var. Yeni Genel Sekreter dün İstanbul’da Medeniyetler İttifakı toplantısında bu çerçevede kısa bir konuşma yapıp ‘dinî hassasiyetlere saygılı olduğunu’ belirtti ama –beklentinin aksine- özür dilemedi. Her halükârda İslam çevrelerinin Rasmussen alerjisinin nasıl tedavi edileceği ve bunun NATO’nun Afganistan’daki –hatta Kosova gibi Müslüman ağırlıklı ülkelerdeki- operasyonlarını etkilemesinin nasıl önleneceği hâlâ şüpheli.

Evet, NATO’daki etkinliğimizin artması ve Afganistan Özel Temsilciliği’ni üstlenmemiz önemli. Ancak, Rasmussen’in Genel Sekreterliği’nin NATO için İslam ülkelerinde ve Afganistan’da neden olacağı olumsuzlukları dengeleme sorumluluğu da bu ek etkinlik ve görevler yoluyla Türkiye’ye yüklenecek sanki. Ayrıca Afganistan’a ilave güç ve personel göndermemiz ihtimali de var. Anlaşılan Rasmussen krizinden kazancımız NATO’nun ‘yeni stratejisi’ çerçevesinde radikal İslam’a karşı mücadelesinde bir üst role terfi etmemizle sınırlı kalacak.



Bu haber 815 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,179 µs