ne manşetler atardık! | " /> ne manşetler atardık! | "/>

En Sıcak Konular

Biz bu habere ne manşetler atardık!

7 Nisan 2009 12:31 tsi
Biz bu habere ne manşetler atardık! Bugün Türkiye’deki tüm gazetelerin manşeti Obama’ydı. Ama yine yaratıcılık ve haberin özlü biçimde okura yansıtılması yerlerde süründü. Bu sefer kullandıkları fotoğrafları da yarışa soktuk. Okur gazetelerin hepsini birden görmediği için kıyas

VATAN:

Üst Manşet: “Obama gönülleri fethetti” – Gerçekten? Daha emin değiliz. Türk kamuoyu duygusal bir dalgalanma yaşıyor ama ABD algısını değiştirecek kadar iyi miydi Obama? Ya da Bill Clinton’dan daha iyi miydi? (3)

Manşet: “Siz de değişin” – Tamam çok kötü değil. Mesaj buydu ve başlık bunu yansıtıyor. Haberciliğin ilk şartı yerine getirilmiş. Ama ABD değişimi tamamladı mı? Obama “Yes We can” diyordu, yani “yapabiliriz”. Daha yapmadılar yani. Fakat bu daha derin bir bakış. Manşette buna ihtiyaç yok. Kurtarmış sayabiliriz. (5)

Kullandığı fotoğraf: Vatan tek resimle yapılacak nokta ve yaratıcı bir atışla görseli kurtarmak yerine dört orta boy resimle sayfayı kurtarmayı tercih etmiş. Anıtkabir’de eli göğsündeyken, Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile birer ve TBMM konuşmasında (nispeten beyaz zeminle). Resimlere (2) sayfaya (6)

SABAH:

Manşet: “Obama’nın Ankara manifestosu” – Hımm? Zor bir başlık. Okunması da anlaşılması da. Neden bu kadar karışık bir başlık tercih edildi acaba? Sadece durumu anlattıkları spotları bile daha iyi: “Meclis konuşmasında dünyaya ve Türkiye’ye önemli mesajlar verdi”. Çok basit ama az kısaltınca iş görürdü. Evet Sabah yazı işlerinin ne demeye çalıştıklarını anlıyoruz ama Manşet kuralları böyle demiyor. Üzgünüz sadece (2)

Kullandığı fotoğraf: Acaba diyoruz, görsel editörle birinci safya editörü görevlerini mi değiştirse. “İyi fotoğrafım” yok diyorsan yapacağın bu işte! Arkada TBMM Genel Kurulu, önde Obama’nın “de coupe” bir resmi ile “eritilmiş”. Sağlı sollu bayraklar. Budur. Bu arada Obama’nın “O” harfinin içinde yapılan oyunu da fark etmedik sanmayın. Aferim (7)

AKŞAM:

Manşet: “Yurda mesaj dünyaya mesaj” – E, güzel. Farklı olmasından dolayı 3 puan, Obama’nın Anıtkabir defterine yazdığı “Yurtta sulh, dünyada sulh” mesajına gönderme yaptığı (çünkü dün tüm internet haber ve TV kanalları bu cümleyi okurların kafasına nakşetti. Hatta olur da fark etmeyen çıkar diye manşetin sol tarafına o yazının orijinalini koymak da iyi fikir.) için 3 puan daha ve bizden de bonus olarak 1 puan. Toplam (7)!

Kullandığı fotoğraf: Mini resimlerle desteklenmiş, yine TBMM görüntüsü üzerine Obama’nın konuşma esnasındaki karesi. Ucundan kurtarır. (4) Yalnız eski bir Akşam sayfasının minik bir resmi kullanılmış, o biraz sakil kalmış. İç başlıklardan biri olan “Protokol esnedi” de yanlış anlaşılır söyleyelim! (Aramızda. Puanlamaya yansıtmadık.)

TÜRKİYE:

Manşet: “Müslümanların düşmanı değiliz” – Biraz kolaycı bir başlık. Başka gazetelerde de aynı veya benzer başlık var. Zaten bu bakış Obama yönetiminin hep söylediği birşey. Ziyaretin asal boyutlarını görmüyor. (3)

Kullandığı fotoğraf: Türkiye Gazetesi Obama’nın Köşk’te merasim kıtasının önünden geçerkenki halini ilk sayfasına taşımış. Oysa çok iyi resimler vardı gezi ile ilgili. Obama’nın kişiliği ve davranışları şık karelere müsait. Fakat bu eleştirimizin sadece Türkiye için geçerli olmadığını göreceksiniz. (2)

TARAF:

Manşet: “İslamla savaşmayız” – Daha şimdi söyledik işte. Bu konuyu büyüten manşetlerin bir türevi. Yenilik yok. Acaba bu kaygı, Obama’nın İslam dünyasına vereceği bir mesajın Türkiye’den geldiği mesajını mı taşıyor yoksa iç politik bir gönderme mi içeriyor? Öyle veya böyle yaratıcılık hiç yok. (3)

Kullandığı fotoğraf: Obama’nın TBMM konuşmasından bir enstantaneyi sadece Obama’yı kullanarak, büyütürek ve yakından, mavi zeminle vermiş. Oysa aynı resmin beyaz zeminli (görsel açıdan biraz riskli olsa da) orijinalleri nefis duruyor. Çünkü TBMM Genel Kurulu’nun halısı da beyaz. Neyse biz karışmayalım ama (2)!

HÜRRİYET:

Manşet: “Artık hepimiz değişmeliyiz” – Değişim orijinli başlıklardan biri daha. Fakat bu söz Obama’nın ağzından mı yoksa Hürriyet’in temennisi mi? (3)

Kullandığı fotoğraf: Hürriyet de Köşk’teki karşılama törenini tercih etmiş. Renkli ve hareketli bir resim. (4). TBMM konuşmasını ise küçük kullanmış ama beyaz zeminle sunmuş.

MİLLİYET:

Manşet: “Türkiye ile yola çıkıyor” – Nereye? Farklı bir başlık ama haberi tam açıklamıyor. Spot da emareler olsa da hâla kapalı. Fark yüzünden (5)

Kullandığı fotoğraf: Milliyet bir kolaj tercih etmiş. Ama hiç olmamış. Geziden çeşitli kareleri orta boy harmanlamış. Yazılar ve resimler birbirine girmiş. Bu kadar bol rengin bulunduğu karelerden, kahverengi-siyah bir görüntü çıkmı. Gerçekten kötü. Affedemeyiz (1)

ZAMAN:

Manşet: “Tarihi ve sıcak mesajlar” – Valla yukarıda Allah var, Zaman’ın sade ve kolay okunur-izlenir tutumunu takdir ediyoruz ama bu sefer olmamış. Hani başlık zaten çok kuru ve nasıl söyleyelim isteksiz ama bir de küçük kalmış. Üzgünüz (2)

Kullandığı fotoğraf: Yani resmi anlatacak halde bile değiliz. Zaman’ın ters bir gününe denk geldi herhalde. Film şeridi gibi mini kareler ve altta da Obama’nın daha küçük bir resmi. Bir de ‘okura göre) sola mı bakıyor ne? Cık! (1)

RADİKAL:

Manşet: “Ortaklığımız model olsun” – Okey. Yani iyi değil ama mesajı, haberi iletiyor. TBMM konuşmasından değil, Cumhurbaşkanı Gül’le basın toplantısından. Yani Radikal neyin önemli olduğunu görmüş. Bir de “model ortaklık” kelimesinden ne anlışalması gerektiğini de izah etmiş, Yaratıcılığa gerek kalmamış. (5)

Kullandığı fotoğraf: Obama’nın TBMM konuşmasından bir sahne. Arkada Bakanlar Kurulu alkışlıyor, Obama’da dinleyicileri selamlıyor. Çok iyi resim değil. Ama önemlisi şu. Manşetle uyuşmuyor. İkisinin zamanları farklı. Detay gibi gelebilir ama puan kırar. (4)

STAR:

Manşet: “İslamla asla savaşmam” – İşte yine aynısı. Bunu halletmenin yolunu bulmak lazım. Aynı mesajı başlığa taşıyan ama diğerleri ile pişti olmayan yaratıcılık bunu çözer. Bir de hep aynı tondaki gazeteler mi bu başlağı seçmiş acaba? Neyse o kısım bizi ilgilendirmez. İlgilendiren kısım şu: (3)

Kullandığı fotoğraf: İşte dediğimiz buydu başından beri. O beyaz zeminli TBMM konuşması işi kurtarır. Kurtarmış. Yetmemiş gibi bir de Obama’yı makasla kesip öne çıkarmışlar. Gayet iyi. Hatta safyayı kurtarmış. Zaten bol resimli bir ana sayfası var bugün Star’ın. Biraz daha yazı istermiş ama zaten fotoğrafları ve tasarımı değerlendiriyoruz. Tek kusur, logo yanındaki, çift bayraklı, ortası yazılı geniş ok. Kırmızılar karıştığı gibi, ilk bakışta ne olduğu anlaşılmıyor. Sanki derinlik sorunu var. Oradan az puan kırdık ama netice (7) iyidir.

YENİ ŞAFAK:

Manşet: “Ailemde Müslüman var” – Allah Allah?! Ne alakadır yav. Yani şu mudur; Adam Müslüman mı diyorsunuz? İsmindeki “Hüseyin”e yapılan vurgunun bir türevi midir? Peki... Haber nerede? O kadar mesaj, bir ton konuda yeni söylemler, ikili temaslar, maşallah hepsi kaybolmuş. Bir de yetmezmiş gibi spotda, “kırmızı bolt”la manşetin tekrarı. Komple yanlış. Haberin hemen yanında Rasmussen de gösterilen (“Rasmussen kaydı”) yaratıcılık nerede? (iyibilgi o habere “Türkiye Rasmussen'in ‘kolunu’-kanadını kırdı” başlığını atardı.) Valla ayıp olmasın diye (0) vermiyoruz. Ama (1) veriyoruz.

Kullandığı fotoğraf: Cumhurbaşkanı ile Obama yürürken. Eh böyle manşete böyle resim. (2)

VAKİT:

Manşet: “Dünyanın gözü Türkiye’de” – Mümkün olduğunca ulusal yayınlanan gazeteleri eksiksiz vermeye çalışıyoruz ama insanın içinden, “doktor ne yerse yesin” denilecek olanları atlasak mı acaba demek geliyor. (1)

Kullandığı fotoğraf: İstanbul’daki medeniyetler toplantısının aile fotoğrafı!!! Yanda da Obama’nın orta boy TBMM resmi. Özensiz. (1)

TAKVİM:

Manşet ve kullandığı fotoğraf: İkisini bir arada değerlendiriyoruz çünkü, Obama’nın TBMM’de yaptığı konuşmanın bir resminin içine manşet çekilmiş; “Ankara mesajı”. Ne manşet manşet, ne resim resim. İkisi de kriterlerin dışında: 1 artı 1 eşittir (2)

REFERANS:

Manşet: “Türkiye-ABD Model Ortak” – Referans özünde bir ekonomi gazetesi olduğundan (en azından yüzde 60 oranla) az toleranslı davranıyoruz. Başlık güzel, ihtiyacı karşılıyor. Yani mesaj alınmış ve temizce yansıtılmış. Sadelik hata getirmiyor. (4)

Kullandığı fotoğraf: Biraz sorunlu. TBMM konuşmasından seçilen kare, Obama konuşurken arkada Başbakan’ın (flu) alkışlayan görüntüsü. Buna da 4 diyebiliriz ama 3.5’tan.

BUGÜN:

Manşet: “Yeni dünya mesajı” -  “Yeni dünya düzeni”ne analoji var. Güzel. Ama Obama’nın konuşması “dünya” bandında mı? Yani konuşma dünyaya yapılıyor havası var mı? “Evet var” deniyorsa, ABD Başkanları’nın bir çok konuşmasında bu tını bulunuyor. Ama teferruata girmeyelim. İş tamamken sulandırmayalım. (5)

Kullandığı fotoğraf: Bugün bir çok gazete gibi geniş resim tercih etmemiş. Birinde Gül ile Obama’nın sırtları dönük birinde Erdoğan ve Obama’nın hareretli el sıkışmaları orta boy resimler olarak sağlı sollu kullanılmış. Manşet altı iki spotun altına getirildiğinden bir geometri var ama sayfayı bozuyor. Ayrıca resimler eşit değil. (4) karardır.

CUMHURİYET:

Manşet: “Laik demokrasi vurgusu” – Evet Obama birden çok defa bu göndermeyi yaptı. Önemine diyecek yok. Ama Cumhuriyet yapınca biraz gazeteye göre manşet seçilmiş gibi oluyor. “Diğer tüm konular içinde biz bunu önemsedik” denebilir. Yazı işlerinin kararı. Siyasi duruşlara bakmadan eleştiri getirmeye çalışıyoruz. Nasıl bazı gazetelerin sadece “İslam’la savaş yok” türü tercihlerini yerdiysek, Cumhuriyet için de bu geçerli. Önce haber! Mesajdan mesaj çıkarmak gazete(ci)nin yüzünü eskitiyor. Neyse 4 hakkıdır.

Kullandığı fotoğraf: Cumhuriyet prensip olarak görsele çok yüklenen bir gazete değil. Anıtkabir’e çelenk ve TBMM konuşması birleştirilmiş. Fakat parlak durmuyor. (2)

GÜNEŞ:

Manşet: “Obama’dan 4 İstek” – Güneş’teki dostlarımıza söyleyelim, bu manşet yanlış! Obama mı dört istek de bulundu, biz mi Obama’dan dört istek de bulunduk?! Tartışması yok: (1)

Kullandığı fotoğraf: Çok büyük bir fotoğraf. Sayfayı dinamik gösteriyor ama büyüklüğü her tarafa yayıldığından bir çok hataya neden olmuş. Bir kere logonun (şeffaf bırakılan) zemini resme geldiğinden iyi durmuyor. (TBMM Başkanlık kürsüsünün ardındaki kahverengi kapı, logo ile birleşince kirlilik olmuş.) Artı, bu önemli; Manşetin hemen altında, resimden gelen “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” sözü Obama’nın isteklerine Güneş’in yanıtı gibi olmuş! Bilerek yapıldıysa, yani Güneş’in tutumu buysa tamam. Görsel yaratıcılık olur ve puan yapar. Ama değilse büyük hata. Resim hakkınca kullanıldığı için (4) (Bilerek yapıldıysa 6)

MİLLİ GAZETE:

Manşet ve kullandığı fotoğraf: “Bir günde iki şok” – Rasmussen ve Obama ziyaretleri birleştirilmiş. Ama ikisi de görünmüyor. Sanki gazetenin birinci sayfasında Obama haberi yok gibi. Gazetecilik hatası olamayacak kadar açık bir siyasi duruş. Böyle bir haberi görmemek olmaz. Aynı eleştiriler görerek de yapılabilirdi. Buradan puan çıkmaz.

POSTA:

Manşet: “İlle de Türkiye” – Doğru. Bu mesaj açık ve kuvvetli biçimde verildi. Aynı cümle ile verilmedi ama mesaj buydu. Posta da bunu çıkarmış. “Türkiye’siz olmaz” göndermesi de var ve o da kullanılabilirdi. Posta’nın kendine özgü kaotik ana sayfa tercihine uygun. (5)

Kullandığı fotoğraf: Orta boy Erdoğan-Obama el tutuşması resmi. Aynı sayfa düzenine uygun. Alışkanlıklara uymasa da (3)

HABERTÜRK:

Manşet: "Kıvırmadı" - Günün en doğru, en sade, en iyi düşünülmüş, Obama konuşmasının özünü vurgulayan, aslında sokak ağzıyla söylenişi "kıvırtmadı" olan, ama okuyanın ilk akla getirdiği biçimiyle vurgulanmış bir manşet. Hem hoşumuza gidenlerin söylendiği hem de bizi rahatsız da edecek kimi söylemlerin kullanıldığını işaret eden, tek kelimelik, temiz bir iş. Yeni gazeteye yakıştı. Puan da şık duracak elbette (8).

Kullandığı fotoğraf: Manşete göre daha zayıf. Acaba diğer yöne baksaydı (tabii Obama'nın ceketi ve Türk subayının üniformasındaki semboller şaşırmayacaksa) daha iyi olur muydu? Enlemesine bir sıkışıklık da var resimde. Seçilen resim nispeten doğru olsa bile, bizi kimse tutamaz azıcık not kırarız; (4).

 



Bu haber 1,528 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,849 µs